Image default
Οικονομία

Τα μέτρα στήριξης του Ιανουαρίου

Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οδηγεί σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μέτρων τα οποία σχετίζονται τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας όπως ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσο και με αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή το σύνολο σχεδόν των υπουργών έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία όσο διαρκεί η πανδημία ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει τονίσει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις ακόμα κι όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς επέκταση είναι μέτρα όπως :

  • Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού : το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή διαφορετικά 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.
  • Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο : τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου : πολύ πιθανό είναι να παραταθεί και τον Ιανουάριο η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% με πιθανότερους δικαιούχους όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου όσο και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Εξαίρεση δεν θα αποτελέσουν φυσικά οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές.
  • Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων :  όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Το «κεφάλαιο» επιστρεπτέα προκαταβολή

Πιθανόν να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο οποίος θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Στον συγκεκριμένο κύκλο οι δικαιούχοι :

  • θα οριστούν με βάση τη μείωση του τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020
  • δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως και τον Ιούνιο του 2021.

Και σε αυτό τον κύκλο το 50% του ποσού που θα ληφθεί θα είναι μη επιστρεπτέο. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου και μπορούν να λάβουν και από τον 5ο κύκλο, θα αφαιρεθεί το ποσό που εισέπραξαν μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σημειώνεται ότι μέσω του 4ο κύκλου από τα 2,2 δις. ευρώ που δόθηκαν συνολικά, θα επιστραφεί από τους δικαιούχους το 1,1 δισ. ευρώ .

Σχετικα αρθρα

Ακίνητα : Άνοδος τιμών παρά την πανδημία

admin

Οικονομικό Επιμελητήριο: Τράπεζες και διαχειριστές δανείων να μειώσουν τις δόσεις για δύο χρόνια

admin

Πόσο ελκυστικοί είναι οι μισθοί στη Γερμανία;

admin

Πρώτη κατοικία : «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την προστασία της

admin

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος στη συνεδρίαση

admin

ΑΑΔΕ: Μειώθηκαν τα χρέη προς την εφορία, μειώθηκαν και οι οφειλέτες

admin

Κοροναϊός : Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πασχαλινό τραπέζι

admin

Αναδρομικά : Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για την καταβολή τους

admin

Τη Δευτέρα τελικά η καταβολή των 534 ευρώ – Γιατί αναβλήθηκε η πληρωμή

admin

Συνεργασία Γιάννη Αντετοκούνμπο με την Protergia

admin

Ρύθμιση οφειλών : Οι δόσεις και οι παγίδες

admin

Χατζηδάκης : Ιστορική στιγμή για τη Μεσόγειο η μονογραφή για το EastMed Forum

admin

Πως ο ΟΤΕ δεν έγινε Ολυμπιακή… και διδάσκεται πλέον στο Harvard

admin

Ευρώπη ώρα μηδέν: Η πρόταση Μισέλ και το χάσμα Βορρά-Νότου ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

S&P Global: Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αύξηση στις χρεοκοπίες

admin

Folli Follie : Στον εισαγγελέα η έκθεση που εμπλέκει υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Eurogroup : Επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για το 2021, τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας

admin

«Πράσινο φως» για οκτώ στρατηγικές επενδύσεις – 3.300 νέες θέσεις εργασίας

admin