Image default
Οικονομία

ΕΚΤ σε τράπεζες: Μην διανέμετε μερίσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέστησε σήμερα οι τράπεζες να επιδείξουν εξαιρετική σύνεση όσον αφορά τα μερίσματα και τις εξαγορές μετοχών. Για το σκοπό αυτό, η ΕΚΤ ζήτησε από όλες τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην διανέμουν μερίσματα μετρητών ή να πραγματοποιήσουν εξαγορές μετοχών ή να περιορίσουν τέτοιες διανομές, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η σύσταση αντικατοπτρίζει επίσης μια αξιολόγηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έγινε σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, η ΕΚΤ αναμένει ότι τα μερίσματα και οι αγορές ίδιων μετοχών θα παραμείνουν χαμηλότερα του 15% των συνολικών κερδών για τη χρήση 2019-2020 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσεις του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όποιος είναι χαμηλότερα.

Οι τράπεζες που σκοπεύουν να πληρώσουν μερίσματα ή να αγοράσουν μετοχές πρέπει να είναι κερδοφόρες και να έχουν ισχυρά κεφάλαια. Αναμένεται να επικοινωνήσουν με την Κοινή Εποπτική Ομάδα τους για να συζητήσουν εάν το επίπεδο της προβλεπόμενης διανομής είναι συνετό. Οι τράπεζες πρέπει να απέχουν από τη διανομή προμερισμάτων από τα κέρδη τους το 2021.

Η ΕΚΤ τονίζει πως η προηγούμενη σύσταση για μια προσωρινή αναστολή όλων των μερισμάτων και των αγορών ίδιων μετοχών της 27ης Μαρτίου, και η επακόλουθη επέκταση της στις 28 Ιουλίου, αποτυπώνουν τις εξαιρετικές και δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η οικονομία το 2020.

Στην αναθεώρηση της σύστασης της, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την μειωμένη αβεβαιότητα σε μακροοικονομικές προβλέψεις. Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις βρίσκονται κοντά στο κεντρικό σενάριο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση ευπάθειας που διεξήγαγε η ΕΚΤ στο α΄ εξάμηνο του έτους, και η οποία επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η αναθεωρημένη σύσταση στόχο έχει να διασφαλίσει την ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν τις ζημιές και να προχωρήσουν σε δανεισμούς για να στηρίξουν την οικονομία.

Απαιτείται συνεχής συνετή προσέγγιση, καθώς η επίδραση της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως σε μια εποχή που οι τράπεζες επωφελούνται ακόμη από διάφορα μέτρα στήριξης και θεωρώντας ότι οι πιστωτικές απομειώσεις έρχονται με χρονική καθυστέρηση.

Η σύσταση σχετίζεται με τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες και θα παραμείνει σε ισχυρή μέχρι τον τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Προβληματισμός σε λιανεμπόριο και ταξί για τα άδεια ταμεία

admin

Ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της Οικονομίας

admin

Μείωση ενοικίου : Ποιοι τη δικαιούνται και για τον Ιούνιο

admin

Ελεγκτικό Συνέδριο: Νόμιμη και συνταγματική η κατάργηση δώρων και επιδομάτων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

admin

Υπόθεση Καλογρίτσα: Οι «εργολάβοι» της αμαρτίας και το μεγάλο κόλπο με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με οριακή άνοδο

admin

Σχέδιο περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και κρατικής στήριξης για την KLM

admin

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις και οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα

admin

Χωρίς κατεύθυνση το κλείσιμο της Wall Street – Αντιφατικά τα μηνύματα

admin

Γερμανία: Σε ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το χρέος το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 2,1 τρισ. ευρώ

admin

Βρυξέλλες : Προειδοποίηση στον Τζόνσον για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις

admin

Κατώτατος μισθός : Δείτε πως έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα δέκα SΟS στη δήλωση για τις διορθώσεις

admin

Ευρωζώνη: Αύξηση 7,1% του εταιρικού δανεισμού τον Αύγουστο

admin

Αμεσες πληρωμές με αυτόματη πίστωση του δικαιούχου, μέσω των ΑΤΜ

admin

Σύσταση κλιμακίων για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

admin

Σταϊκούρας: Τέλος Νοεμβρίου οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής 4

admin

Θετικό το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων στο ΒΕΑ – Η ακτινογραφία των νέων εταιρειών

admin