Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Την πεποίθηση ότι η χώρα για πρώτη φορά διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο με ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων Με Αναπηρία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το Σχέδιο Εθνικής Δράσης, θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του ένα σύνθετο πρόβλημα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προνόμιο ότι μεγάλωσε με τη μητέρα του με κινητικές δυσκολίες, κάτι που θεωρεί ότι του δημιουργεί πρόσθετο χρέος. «Ως άνθρωπος, που είχε το προνόμιο να μεγαλώσει σε ένα σπίτι με ένα άτομο, τη μητέρα μου, που είχε κινητικές δυσκολίες, ίσως αισθάνομαι μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με έναν ολιστικό τρόπο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρώτο βήμα αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Προφανώς και θα κριθούμε κατά την υλοποίηση του».

Μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιμέρους δράσεων

«Στέκομαι με προσοχή στον μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των επί μέρους δράσεων σε 6 πυλώνες και 30 στόχους. Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα, καθώς κάθε κατηγορία ΑΜεΑ έχει την δική της ιδιαιτερότητα. Αυτό, που θα πρέπει να είναι οριζόντιο είναι η μέριμνα της κοινωνίας που δεν αφήνει κανένα συμπολίτη μας πίσω και δίνει την δυνατότητα σε όλους να φθάσουν εκεί, που μπορούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν φωτίσουμε τα προβλήματα των ΑΜεΑ μπορεί να μην γνωρίσουν ποια είναι τα πραγματικά τους όρια», πρόσθεσε.

«Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ ψηλά», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η Προεδρία της Κυβέρνησης οφείλει να παρακολουθεί συστηματικά την υλοποίηση του Σχεδίου με προτεραιοποίηση, με τις εμβληματικές δράσεις, όπως είναι ο προσωπικός βοηθός και η πρώιμη παρέμβαση, η πρόωρη διάγνωση, που κάνει την διαφορά, βεβαίως και η φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα».

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα, καθώς κάθε κατηγορία ΑΜεΑ έχει την δική της ιδιαιτερότητα. Όμως, αυτό, που θα πρέπει να είναι οριζόντιο είναι η μέριμνα της κοινωνίας, που δεν αφήνει κανέναν συμπολίτη μας πίσω και δίνει την δυνατότητα σε όλους να φθάσουν εκεί, που μπορούν. Εάν δεν φωτίσουμε τα προβλήματα των ΑΜεΑ μπορεί να μην γνωρίσουν ποια είναι τα πραγματικά τους όρια. Εάν τα φωτίσουμε τότε βιώνουμε καταπληκτικές ιστορίες ανθρώπων, που έκαναν πράγματα, όπως αυτά, που μας παρουσιάσατε εσείς σήμερα».

Διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Για τον νέο ανελκυστήρα στον Βράχο της Ακρόπολης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στον νέο ανελκυστήρα, που καθιστά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης προσβάσιμο σε όλους του πολίτες, επικαλούμενος τη σχετική επιθυμία του πρωτοετούς φοιτητή της Νομικής Αθηνών, Νίκου Μάνεση, που έχει αναπηρία κατά 80%: «Θέλω να αναφερθώ και σε αυτό, που είπε ο Νίκος Μάνεσης, πόσο χαρούμενος θα ήταν να μπορέσει – όταν ξεπεράσουμε τους περιορισμούς, που μας θέτει η πανδημία του κορωνοϊού – να επισκεφθεί την Ακρόπολη κάνοντας χρήση του νέου αναβατορίου. Θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερος συμβολισμός: έχουμε καταστήσει απολύτως προσβάσιμο σε όλους ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που εκπέμπει φως. Αυτό κάνουμε και εμείς σήμερα, φωτίζουμε ένα πρόβλημα και χιλιάδες καθημερινές ιστορίες, κάποιες είναι οι αισιόδοξες, κάποιες είναι πιο σκοτεινές, αναφερθήκατε ορισμένοι από τους συμμετέχοντες σε περιπτώσεις κακοποίησης ανθρώπων με αναπηρία».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως χρέος της Πολιτείας πλέον είναι η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. «Εσείς θα είστε οι πιο αυστηροί κριτές μας κατά την υλοποίηση του σχεδίου» τόνισε προς τους συμμετέχοντες ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «εσείς θα μας υποδεικνύετε να είμαστε πιο γρήγοροι, εσείς θα μας διορθώνετε, να ξέρετε, πάντως, πως οι όποιες αστοχίες δεν θα οφείλονται σε ενδεχόμενη αδιαφορία από μέρους μας, αλλά στην περιπλοκότητα του εγχειρήματος». 

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνδρομή σας. Είμαι πραγματικά χαρούμενος, που για πρώτη φορά έχουμε ένα κείμενο αναφοράς, που καθοδηγεί την δράση μας και εύχομαι κάθε φορά, που βρισκόμαστε είτε κατά μόνας, είτε με τους εκπροσώπους σας να διαπιστώνουμε πως κάνουμε πρόοδο. Το όλο εγχείρημα, εξάλλου, αφορά και στο μέτρο ωριμότητας και ευαισθησίας της ίδιας της κοινωνίας, που πρέπει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και με μέριμνα, ώστε να σπάσουμε τα στερεότυπα για τη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή. Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ομογενείς επιχειρηματίες στους New York Times: «Οι ΗΠΑ να σταματήσουν την Τουρκία»

Έρχονται τα 18 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία

Ρεβεγιόν με room service για όσους διαμένουν στα ξενοδοχεία – Ποιες ημέρες αναστέλλεται η λειτουργία εστιατορίων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Ανασχηματισμός: Αύριο οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Ακάρ – Επιθεώρησε τα στρατεύματα

admin

Κορωνοϊός – Βουλή: Αρνητικά τα πρώτα 529 τεστ σε βουλευτές και άλλους υπαλλήλους

admin

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον εμβόλιο – Τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης: Μαζικά τεστ σε γυμνάσια και λύκεια πριν ανοίξουν- Αναστολή πλειστηριασμών

admin

Μητσοτάκης: Ολοταχώς για μεταρρυθμίσεις με επτά νομοσχέδια

admin

Μητσοτάκης: Περιμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση, αν ο Ερντογάν θέλει διάλογο είμαι εδώ

admin

Δένδιας: Η Ελλάδα δίνει έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία

admin

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη- Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική

admin

Κεγκέρογλου: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει το μεγάλο θέμα του εμβολιασμού

admin

Δένδιας: Σαφές το μήνυμα- 'Ερχονται κυρώσεις αν δεν αποκλιμακώσει η Τουρκία

admin

Βαρουφάκης: Εμβολιάζεται αύριο στον «Ευαγγελισμό»

admin

Επίθεση Γαβρόγλου στην Κεραμέως: Ενισχύει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική!

admin

Τσίπρας: Δεν υπάρχει σχέδιο για την πανδημία – Πέτσας: Υιοθετείς ψεκασμένες θεωρίες

admin

Δένδιας: «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα»

admin

Μπακογιάννη: Αδιανόητο ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ να έμεινε μουγγός – αν δεν χάθηκε στη μετάφραση

admin

«Στο κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα – Σκέψεις και για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων

admin

Πάπας σε Σακελλαροπούλου: Πολιτικά τα κίνητρα του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

admin