Image default
Επιχειρήσεις

Περιστέρης: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει να επενδύει παρά την κρίση και να ανταμοίβει μετόχους – εργαζόμενους

Το ιδιαίτερα θετικό μομέντουμ στο οποίο βρίσκεται η εταιρεία παρά την κρίση της πανδημίας αλλά και τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στο χρηματιστήριο ενέργειας, σχολίασε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης, κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης, με θέμα την διανομή κερδών στους μετόχους και την διανομή μετοχών σε στελέχη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η εταιρεία βρίσκεται σε μία πολύ καλή πορεία και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα και η χώρα, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας μετά την έναρξη εφαρμογής του target model, o κ. Περιστέρης παραδέχτηκε ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του με ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης. Όπως μάλιστα επισήμανε, το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι αρμόδιοι να βρουν τα αίτια αυτών των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων.

«Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι αν υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης, όπως χρόνια τώρα επιμένουμε να λέμε, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε. Επίσης, θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η άμεση οριστικοποίηση κι εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική (μεγάλης κλίμακας) αποθήκευση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησοταμίευσης.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, έδωσε έμφαση στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι η εταιρεία συμβάλλει με τις επενδύσεις της στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Όσα περνάει η υφήλιος τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας έχουν επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας». Πρέπει, όμως, τόνισε να έχει η χώρα κατά νου ότι οι αλλαγές στη ζωή μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι δραματικές, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι όσα ζει η παγκόσμια κοινότητα αυτή την περίοδο θα φαντάζουν εύκολα σε σχέση με όσα κινδυνεύουμε να κληθούμε να διαχειριστούμε.

Η στρατηγική επιλογή της εταιρείας, ανέφερε, είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού και οι επενδυτικές της επιλογές  έχουν ήδη επιβραβευτεί.

Ειδικά, το τελευταίο διάστημα και παρά την πανδημία, σειρά σημαντικών, ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών έχουν επενδύσει δεκάδες εκατ. ευρώ στην εταιρεία, παρέχοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην μέχρι σήμερα πορεία μας αλλά και στις προοπτικές του ομίλου.

«Η γενική συνέλευση έρχεται να αποδείξει στην πράξη ότι στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαχρονικά λαμβάνονται πρωτοβουλίες επιβράβευσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της εταιρείας, αλλά και του πολυτιμότερου asset της, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της» ανάφερε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τους μετόχους σημείωσε, ότι όλοι έχουν διαπιστώσει στην πράξη ότι από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο ακολουθήθηκε μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που έχει ανταμείψει σε υψηλό βαθμό την διαχρονική εμπιστοσύνη τους.

Η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και οι σημαντικές επενδύσεις που υλοποιεί και στο εξωτερικό και κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας.

Η επιλογή να επεκταθεί στην αγορά των ΗΠΑ αποδείχθηκε καίρια και επέτρεψε αφενός να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της και αφετέρου να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την πώληση πάρκων που αναπτύξαμε στις ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό  μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να ασκήσει μία εξαιρετικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

Μόνο την τελευταία πενταετία, η εταιρεία όπως επισημάνθηκε έχει προχωρήσει – συμπεριλαμβανομένης της σημερινής απόφασης – σε διανομές κερδών προς τους μετόχους συνολικού ύψους άνω των 132 εκατ. ευρώ.

Κι είναι στρατηγική της  επιλογή, όπως είπε ο κ. Περιστέρης να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και στο μέλλον.

«Αυτές οι διανομές κερδών σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και φυσικά η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά όλων μας για ανάπτυξη της εταιρείας μας είναι το δικό μας μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μετόχους που χρόνια τώρα μας εμπιστεύονται. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε χιλιάδες ανθρώπους κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τις οικονομίες και τα κεφάλαιά τους».

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε, η εταιρεία οφείλει να ανταμείβει και τους εργαζόμενους που με καθημερινή σκληρή δουλειά συντελούν στην διαρκή ανάπτυξη της και την οικονομική της ευρωστία, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες της εποχής.

Για τον λόγο αυτό προτείνει την διανομή μετοχών την προσεχή τριετία σε στελέχη της εταιρείας που συνδράμουν τα μέγιστα στην μεγέθυνση του Ομίλου και στην δημιουργία κερδών για όλους τους μετόχους.  Οι μετοχές θα διατεθούν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων, μετρήσιμων αλλά και πολύ απαιτητικών στόχων και κυρίως αναλογικά με το βαθμό επίτευξης των στόχων αυτών.

 Διαβάστε ακόμη:

Μικρότερη δόση για τα δάνεια των πληγέντων – Διευκολύνσεις για έως και 2 έτη

Καϋμενάκης – Μπάκος: Τι «ψάχνουν» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο «πετρελαιάδες» του Αστέρα Τρίπολης

ΕΚΤ: Παρατείνεται η μη καταβολή μερισμάτων και οι χαλαροί κεφαλαιακοί όροι

Σχετικα αρθρα

Μαριλένα Καραδήμα: Παγκόσμια συμμαχία γυναικών για το ποιοτικό ελαιόλαδο

admin

Βραβείο καλύτερης ασφαλιστικής 2020 για την Εθνική Ασφαλιστική

admin

Την ένταξη στα μέτρα στήριξης ζητούν εργαζόμενοι επισιτισμού – τουρισμού

admin

Rolls-Royce: Λανσάρει νέο Ghost στα $311.000 και «βλέπει» ανάκαμψη στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων

admin

Ανοίγει ο δρόμος για είσοδο της Lamda Malls στο ΧΑ

admin

Σέρνουν στα δικαστήρια την εταιρεία που έφερε τον κορωνοϊό στην Ευρώπη;

admin

Μοριοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ερρίκος Ντυνάν

admin

Alpha: Μεταφορά 800 ατόμων στη νέα CEPAL

admin

Quest: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ως €12 εκατ.

admin

Ξεκινούν οι δημοπρασίες για το «Σύζευξις ΙΙ»

admin

Vodafone: Γιατί «έπεσε» το δίκτυο της-Σε απόγνωση χιλιάδες συνδρομητές της

admin

Ετοιμες να παράγουν οκτώ εκατ. μάσκες το μήνα ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας

admin

Επενδύσεις σε υποδομές και σε έργα τεχνολογίας δρομολογεί η ΕΥΑΘ

admin

ΟΤΕ: Στις 14 Μαΐου τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

admin

Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η έκδοση νέου Tier ΙΙ

admin

Αποχωρεί από τον όμιλο της TUI ο Γιώργος Δήμας

admin

Διάκριση στα βραβεία Εταιρικής Υπευθυνότητας για την Alpha Bank

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως στην διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου από τη ΓΣ

admin