Image default
Οικονομία

Τι αλλάζει στις ενισχύσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Χωρίς τα ελάχιστα ποσά των 1.000 και 2.000 ευρώ που δόθηκαν στο 4ο κύκλο, αλλά μόνο με βάση το ύψος της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο του ΥΠΟΙΚ, θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις από τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ως γνωστό, ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου.

Συνεπώς, από το ποσό που θα προκύψει ως ενίσχυση για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον επόμενο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν λάβει από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Βασική αλλαγή για τον επόμενο κύκλο είναι ότι δεν θα υπάρχουν ελάχιστα ποσά ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει το ελάχιστο των 1.000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Επίσης, δεν θα υπάρχει το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης των 2.000 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Μάλιστα, όσοι εισέπραξαν αυτά τα ποσά από τον τέταρτο κύκλο ενώ δικαιούνταν λιγότερα με βάση τον τύπο, σε αυτόν το κύκλο θα πάρουν λιγότερα. Για παράδειγμα, αν μια προσωπική εταιρεία χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή η οποία ανέστειλε τη δραστηριότητά της στις 6 Νοεμβρίου με κρατική εντολή και μπήκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, έχοντας μείωση του τζίρου για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1.500 ευρώ σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 ενισχύθηκε με το ελάχιστο των 2.000 ευρώ.

Η ίδια εταιρία, έχει δικαίωμα να ενταχθεί και στον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ας υποθέσουμε ότι η μείωση τζίρου για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν επίσης 1.500 ευρώ. Επειδή στον 5ο κύκλο η ενίσχυση θα αφορά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ο τύπος της επιστρεπτέας θα δώσει ένα αρχικό ύψος ενίσχυσης 3.000 ευρώ .Ωστόσο από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 2.000 ευρώ που έλαβε ήδη και τελικά θα πιστωθούν στον λογαριασμό της 1.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, αυτός ο κύκλος δεν θα έχει ελάχιστες ενισχύσεις. Το ποσό κάθε ενίσχυσης θα ορίζεται από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ και θα αποδίδεται αφού αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο. Όσοι πάλι δεν μπήκαν στον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να μπουν στον 5ο και να διεκδικήσουν ενίσχυση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Στον πέμπτο κύκλο, διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ καινούργιων επιχειρήσεων, οι οποίες έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τους τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Μη επιστρεπτέο το 50%

Κατά τα λοιπά, και σε αυτόν τον κύκλο θα ισχύει ότι το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, αν και υπάρχουν πιέσεις από επαγγελματικούς κλάδους ώστε το μη επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης να φτάσει σε αυτόν τον κύκλο το 70%.

Η ιδέα αυτή, προς το παρόν, δεν βρίσκει ανταπόκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, εξετάζεται η πρόταση από κλάδους της λιανικής να γίνει αναδρομικά, μη επιστρεπτέο, το 50% των ενισχύσεων, που δόθηκαν μέσω του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Τέλος, απαράβατος όρος και σε αυτόν τον κύκλο, είναι ότι όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν δηλώσει στο σύστημα Εργάνη από 1η Σεπτεμβρίου 2020, έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτροκίνηση: Χρηστικός οδηγός με 42 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Κοροναϊός: Ποιες χώρες θα ανακάμψουν πρώτες από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

admin

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ιταλία θα προκαλέσει κρίση στην Ευρωζώνη»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλες απώλειες 5,18%, κάτω από τις 700 μονάδες η αγορά

admin

ΔΝΤ : Προσδοκά αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάιντεν

admin

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street

admin

Πώς εξελίσσεται η ελληνική οικονομία το 2020 – Η ζημιά που προκάλεσε ο κοροναϊός

admin

Πειραιάς : Για έκτη χρονιά πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία Bluegrowth Piraeus

admin

Βρούτσης : Από 15 Απριλίου στους λογαριασμούς το επίδομα των 800 ευρώ

admin

S&P : Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας – Βλέπει ανάκαμψη το 2021 παρά την ύφεση 9% φέτος

admin

Κοροναϊός : Οικονομική ενίσχυση στις Περιφέρειες για την αποτροπή διάδοσης του ιού

admin

Παράταση για πληρωμή φόρων από ΑΑΔΕ – Έκκληση τραπεζών για τις ουρές

admin

Γονικές παροχές : Φοροπαγίδα για τους ιδιοκτήτες

admin

Με άνοδο και… επιφυλάξεις το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο

admin

Καταγγελίες Κουτεντάκη για «μαγείρεμα» στοιχείων από τον ΕΦΚΑ

admin

Σκάνδαλο: Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης πέτυχε «κούρεμα» δανείων 110 εκατ.

admin

Γερμανία: Συμφωνία για παράταση του «παγώματος» της πτώχευσης επιχειρήσεων

admin

Γεωργιάδης: Η επενδυτική έκρηξη ξεκίνησε – Μόνο ο Τσίπρας δεν το ‘χει καταλάβει

admin