Image default
Πολιτική

Άννα Διαμαντοπούλου: «Μεταρρυθμίστρια και δοκιμασμένη σε κρίσεις» γράφει η FAZ

Τις θέσεις και τις απόψεις της Άννας Διαμαντοπούλου για τον ρόλο του ΟΟΣΑ, του οποίου είναι υποψήφια να ηγηθεί παραθέτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Με τίτλο «Μεταρρυθμίστρια δοκιμασμένη σε κρίσεις» και υπότιτλο «Η Άννα Διαμαντοπούλου επιδιώκει να ανέλθει στην κορυφή του ΟΟΣΑ και θα ήθελε ο διεθνής οργανισμός να εξηγήσει καλύτερα στους πολίτες τα μελλοντικά του οικονομικά προγράμματα», ο δημοσιογράφος Tobias Piller αναφέρεται στις θέσεις της Ελληνίδας πολιτικού για τις προτεραιότητες χωρών και κυβερνήσεων όσον αφορά τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή, η αγορά εργασίας και η κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς και η φορολόγηση των επιχειρήσεων.

«Κατά την άποψη της Διαμαντοπούλου, πολλές χώρες θα πρέπει να προσαρμοστούν με μεταρρυθμίσεις σε νέες προκλήσεις όπως η ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και η κλιματική αλλαγή. “Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, χώρες και κυβερνήσεις που δεν θα προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν σύντομα σε δύσκολη κατάσταση”», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προτιμά να μιλά για το πώς θα πετύχει νέα αρχή με νέες προοπτικές για μια Οικονομία μετά από κρίση παρά να αναφερθεί σε αναλύσεις περί κρίσεων και χαμένων ευκαιριών του παρελθόντος. Ωστόσο, δηλώνει ότι «μέχρι τώρα έχω δει πολλές οικονομικές κρίσεις, και όχι μόνο στην Ελλάδα».

«Ο ΟΟΣΑ έχει το κύρος να παρουσιάζει ιδέες στην κοινή γνώμη κατά τρόπο που να τις καθιστά πιο εύκολα αποδεκτές», δηλώνει. Ο ΟΟΣΑ με τους πολλούς του εμπειρογνώμονες και τις οικονομικές του μελέτες θα μπορούσε και να παρουσιάσει ορισμένα πράγματα με πιο κατανοητό τρόπο, προσθέτει η Διαμαντοπούλου. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σε πολύ καλή θέση να προωθήσει τις συζητήσεις σε σχέση με την προσαρμογή της Οικονομίας στην κλιματική αλλαγή, αφενός με τους πολλούς του εμπειρογνώμονες, αφετέρου με τη μέθοδο «Peer Review», δηλαδή την αξιολόγηση μιας χώρας από εμπειρογνώμονες μίας άλλης. «Οι χώρες μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη».

Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο ΟΟΣΑ καλείται τώρα να αναπτύξει έναν κατανοητό δείκτη, ο οποίος θα αξιολογεί τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αγορά εργασίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας δεύτερος τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Διαμαντοπούλου είναι οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Εκεί θα απαιτηθεί μελλοντικά η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών για τη βελτίωση του επιπέδου κατάρτισης των εργαζομένων. «Έρχεται ένα μεγάλο κύμα νέων τεχνολογιών και δεν καταφέρνουν όλες οι χώρες να εκπαιδεύσουν ή να μετεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους. Αυτό συμβαίνει και στην Ιταλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αρχικά, όμως, θα πρέπει ο ΟΟΣΑ να ασχοληθεί με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μελλοντικής διεθνούς συναίνεσης ως προς τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Στο ζήτημα αυτό οι Ευρωπαίοι επιθυμούν, για παράδειγμα, πολύ χαμηλούς φόρους από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση από μία συμφωνία. «Εάν όλοι αποδεχτούμε ότι τα εταιρικά κέρδη θα φορολογούνται εκεί, όπου λαμβάνει χώρα η δημιουργία πλούτου, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία», δηλώνει η Διαμαντοπούλου. Με την εμπειρία της στην αντιμετώπιση των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, πρόσφατα και ως επικεφαλής μιας δεξαμενής σκέψης με το όνομα «Δίκτυο», δεν θα φοβηθεί να προωθήσει ζητήματα του μέλλοντος στον ΟΟΣΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κεραμέως για νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: «Θέλετε να εισάγονται υποψήφιοι με λευκές κόλλες;»

Η ΕΕ θα παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την Pfizer

Ολυμπία Οδός: Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια – «Διορθώνεται μια αδικία» λέει ο Κώστας Καραμανλής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Προκλητικός Τσελίκ: Δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή

admin

ΚΙΝΑΛ: Προτάσεις για τη δημόσια Υγεία και τη στήριξη των πληγέντων

admin

Ανησυχεί η Μέρκελ για την Ανατολική Μεσόγειο: «Πλήρης αλληλεγγύη στα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»

admin

Στήριξη Μπορέλ στη Γαλλία: Απαράδεκτα τα σχόλια Ερντογάν για Μακρόν

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η Προοδευτική Συμμαχία στις αλλαγές, ανήσυχη για τη διεύρυνση

admin

Νέο «κατηγορώ» Καλογρίτσα κατά Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το 2106

admin

Βρούτσης: Η Ελλάδα ακολούθησε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων

admin

Κεραμέως: «Δέκα αλήθειες για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση»

admin

Επίσκεψη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: Να παλέψουμε για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις

admin

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Του χρόνου θα έχουμε και τον κορωνοϊό και την γρίπη – 1.000 κλίνες ΜΕΘ εντός του Απριλίου

admin

Διερευνητικές επαφές: Πότε ξεκινούν, το μήνυμα Ερντογάν και η επίσκεψη Πομπέο

admin

Κίνημα Αλλαγής: Να αλλάξει στάση η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του Ερντογάν

admin

Μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis σήμερα στο Mega

admin

Ταμείο ανάκαμψης και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός – Πού θα πάνε τα 72 δισ. ευρώ

admin

Άρση ασυλίας για συμμετοχή δύο βουλευτών σε πανηγύρια εν μέσω περιορισμών κορωνοϊού

admin

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ αίρει (πάλι) την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ

admin

Γεωργιάδης: Στο τραπέζι να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις 22:00

admin

Συνάντηση Δένδια με τον Ρώσο πρέσβη – Στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος

admin