Image default
Ευρώπη

Ε.Σ.Α.μεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης εισηγητής για την ΕΕ Υγείας από την ΕΟΚΕ

Τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) για την «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας – Προστασία της υγείας των Ευρωπαίων και συλλογική αντιμετώπιση των διασυνοριακών υγειονομικών κρίσεων» ανέλαβε ως εισηγητής (rapporteur) ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ομάδας 3 (Diversity Group). 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική γνωμοδότηση. Εξαγγέλθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στην ΕΕ, πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας και καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

Σήμερα αρχίζουμε την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας για να προστατεύσουμε τους πολίτες με υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε περίπτωση κρίσης και να εξοπλίσουμε την Ένωση και τα κράτη μέλη της για την πρόληψη και τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στον τομέα της υγείας που επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο νέος κανονισμός για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας που θα διαμορφωθεί, προκειμένου να διαμορφώσει μια ισχυρότερη εντολή για συντονισμό από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

• Ενίσχυση της ετοιμότητας: Θα καταρτιστεί σχέδιο της ΕΕ για την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον τομέα της υγείας και πανδημιών, καθώς και συστάσεις για την έγκριση σχεδίων σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα και διαφανή πλαίσια για την υποβολή εκθέσεων και τον έλεγχο Η εκπόνηση των εθνικών σχεδίων θα υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και άλλους οργανισμούς της ΕΕ. Τα σχέδια θα υποβάλλονται σε έλεγχο και σε δοκιμή αντοχής από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ.

• Ενίσχυση της επιτήρησης: Θα δημιουργηθεί ένα ενισχυμένο, ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων τεχνολογικών μέσων.

• Βελτίωση της υποβολής δεδομένων: Τα κράτη μέλη θα κληθούν να αναβαθμίσουν την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους δείκτες των συστημάτων υγείας (π.χ. διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών, δυναμικότητα εξειδικευμένης θεραπείας και εντατικής θεραπείας, αριθμός ιατρικώς καταρτισμένου προσωπικού κ.λπ.)

• Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ θα οδηγεί στην ενίσχυση του συντονισμού και θα επιτρέπει την ανάπτυξη, την αποθήκευση και την προμήθεια προϊόντων σχετικών με την κρίση.

Ο κ. Βαρδακαστάνης θα εξετάσει μαζί με την ομάδα του στην ΕΟΚΕ όλο το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και θα καταρτίσει τη γνωμοδότηση από τη πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς η ΕΟΚΕ είναι ο θεσμός που συμβουλεύει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο κλπ. 

Σχετικα αρθρα

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της οικονομίας

admin

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

admin

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας

admin

WWF: Μειώθηκε κατά 68% ο πληθυσμός άγριας ζωής από το 1970

admin

Πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι για το περιβάλλον;

admin

Πτωματοφάγοι

admin

100 εκ ευρώ από την ΕΤΕπ σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για το δίκτυο διανομής ρεύματος

admin

Όρους για τη συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης έθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος

admin

Πανευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας κατέκτησε η ελληνική μαθητική «Start Up» ΕCOWAVE

admin

Μέρκελ: Παράταση και σκλήρυνση των μέτρων καραντίνας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

admin

Β. Μεϊμαράκης στην Ολομέλεια του Ε.Κ.: Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί

admin

Έκθεση Κομισιόν: Κατάλληλο το GDPR για την ψηφιακή εποχή

admin

Πράσινο φως Κομισιόν στην εξαγορά της Forthnet

admin

Στ. Κυριακίδου: Η ΕΕ θα κρατήσει εμπιστευτικά τα συμβόλαια προπαραγγελίας εμβολίων

admin

9 στους 10 κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων είναι ικανοποιημένοι με τη διαβίωση στην πόλη τους – αναλυτικά ευρήματα έκθεσης της Κομισιόν

admin

Σλοβακία: Αγκάθι η ραγδαία άνοδος των νεοναζί ενόψει εκλογών

admin

«Μετράει αντίστροφα» για την ολοκλήρωση του TAP

admin

Νύχτα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

admin