Image default
Οικονομία

Κ. Μίχαλος: Η υπερβολική αύξηση των ναύλων εμπορευματοκιβωτίων απειλεί την αγορά

Την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της κατακόρυφης αύξησης των ναύλων για τα εμπορευματοκιβώτια με πρώτες ύλες και προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα μας ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ιδιαίτερα από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη.

Η αύξηση που παρατηρείται είναι δυσανάλογα μεγάλη με τις αντοχές των επιχειρήσεων και βέβαια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Το βασικότερο αίτιο είναι η εκρηκτική άνοδος των κινεζικών εξαγωγών που έχει ως αποτέλεσμα τόσο την έλλειψη των απαιτούμενων εμπορευματοκιβωτίων που ούτως ή άλλως δεν βρίσκονται σε αφθονία, καθώς και των διαθέσιμων θέσεων στα καράβια που θα μεταφέρουν αυτά τα εμπορευματοκιβώτια.

Η προσφορά θέσεων είναι ανελαστική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς δεν μπορούν να προστεθούν επιπλέον πλοία, ούτε να διευρυνθεί η συχνότητα των δρομολογίων με αποτέλεσμα να αυξάνονται υπέρμετρα, όπως προαναφέρθηκε, οι ναύλοι.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται τελικά ένα πολύ υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο βεβαίως τελικά μετακυλίεται και στους καταναλωτές.

Σε αυτήν την περίοδο πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, είναι ορατός ο κίνδυνος λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να πληρώνουν αυτούς τους υπέρογκους ναύλους, να παγώσει σημαντικός αριθμός εμπορικών πράξεων, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην αγορά και στην οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, άλλωστε, μόνο για αυτήν την περίοδο, μία κατάσταση υψηλών ναύλων θα μπορούσε να αφαιρέσει σε παγκόσμιο επίπεδο το 0,3% της ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, το φαινόμενο βεβαίως είναι παγκόσμιο και όχι απλά ελληνικό, καθώς οι τιμές εκδίδονται από τις μητρικές εταιρείες που μεταφέρουν containers και οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να λειτουργούν ολιγοπωλιακά, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ναυτιλίας ξηρού και υγρού φορτίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει μέτρα στήριξης για τις ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν το αυξημένο πρόβλημα των ναύλων, όπως για παράδειγμα να εκπίπτουν οι ναύλοι σε πολύ υψηλό ποσοστό από τη φορολόγηση για το προσεχές τρίμηνο, να γίνεται άμεση πίστωση του ΦΠΑ στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτη ύλη και να υπάρξει διάλογος με την COSCO για έκπτωση τουλάχιστον 20% του προσεχούς τριμήνου.

“Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, θα αναδείξουμε και το θέμα στα Ευρωεπιμελητήρια προκειμένου να υπάρξει μία συντονισμένη δράση για την επίλυση του προβλήματος που απειλεί στο σύνολό τους τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις”, καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ.

Σχετικα αρθρα

Ντομπρόβσκις: Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στα €32 δισ.

admin

Μειωμένο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλάγων τον Νοέμβριο, αλλά και «καμπανάκια»

admin

Σημαντική μείωση των φορο-εσόδων

admin

Το 77% χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο – Στροφή στα e-shop

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας

admin

Βρούτσης : Συνεχίζεται κανονικά μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πότε θα καταβληθεί – Η διαδικασία

admin

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να ενταχθούν στο “καθεστώς” της τηλεργασίας

admin

Η Ιταλία εξετάζει αύξηση των δαπανών για τον κορονοϊό

admin

Πώς η Ελλάδα κατέληξε να έχει την 3η ακριβότερη αμόλυβδη στην ΕΕ -Τρίτη σε περιβαλλοντικούς φόρους

admin

Παπαθανάσης στο MEGA : Αυτή την εβδομάδα θα καθοριστεί πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα

admin

ΕΦΕΤ : Ανακαλούνται μη ασφαλή προϊόντα μελιού από την αγορά

admin

Μεταναστευτικό: Στήριξη στην Ελλάδα -Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει 200 εκατ. ευρώ

admin

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Κομισιόν : Σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

admin

Τα νέα κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή

admin

Προτροπή του ΕΒΕΠ για συμμετοχή οφειλετών στην πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

admin

Ελ-Εριάν : Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία η επανάληψη των λαθών του 2008

admin