Image default
Ευρώπη

Το κράτος δικαίου προϋπόθεση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: έγκριση του μηχανισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη κανονισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων από κατάχρηση εκ μέρους των κυβερνήσεων της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, δεν θα γίνονται εκταμιεύσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για χώρες όπου αποδεδειγμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου θέτουν σε κίνδυνο την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Παράλληλα, η ΕΕ διασφαλίζει ότι δεν θα ζημιωθούν οικονομικά οι τελικοί δικαιούχοι της χρηματοδότησης.

«Τα καταφέραμε. Τώρα πια είναι νόμος. Καμία μονομερής δήλωση δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός. Το καθεστώς αιρεσιμότητας μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάζουμε εξονυχιστικά τα ύποπτα σχέδια για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης εναντίον του κράτους δικαίου», τόνισε ο συνεισηγητής Petri Sarvamaa (ΕΛΚ, Φινλανδία).

«Ως Κοινοβούλιο, διασφαλίσαμε ότι τα απαραίτητα σημεία περιλαμβάνονται στον κανονισμό και ότι το κείμενο παραμένει άθικτο. Περιμένουμε από την Επιτροπή, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών, να ξεκινήσει την εφαρμογή αυτού του νόμου με ανεξαρτησία από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό περιμένουν άλλωστε και οι Ευρωπαίοι από εμάς», τόνισε.

«Η ΕΕ δεν είναι ένας οργανισμός ‘α λα καρτ’ όπου μπορείς να διατηρείς τα δικαιώματά σου αλλά να μην είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Είναι μια κοινότητα βασισμένη σε κοινές αξίες που οφείλουν να διαφυλάττουν τα κράτη μέλη και οι πολίτες της. Ο μηχανισμός που συνδέει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με τον σεβασμό του κράτους δικαίου που εγκρίθηκε σήμερα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε η συνεισηγήτρια Eider Gardiazábal Rubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

«Το ΕΚ διασφάλισε ότι οι κυρώσεις στον προϋπολογισμό που προβλέπονται στον κανονισμό θα πλήττουν απευθείας τους παραβάτες και όχι τους τελικούς δικαιούχους. Οι φοιτητές, οι ερευνητές, οι εταιρείες και οι ΜΚΟ δεν θα επηρεαστούν, καθώς έχει προβλεφθεί ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς», κατέληξε.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός;

Η Επιτροπή, αφού διαπιστώσει την ύπαρξη παραβίασης των αρχών της ΕΕ, θα προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας κατά της σχετικής κυβέρνησης, και συνεπώς είτε θα παγώσει, είτε θα σταματήσει τις πληρωμές από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προς το κράτος μέλος.

Το Συμβούλιο θα έχει στη συνέχεια ένα μηνά στη διαθέσή του για να ψηφίσει τα προτεινόμενα μέτρα (ή τρεις μήνες σε εξαιρετικές περιπτώσεις), με ειδική πλειοψηφία.

Το ΕΚ πέτυχε τον περιορισμό του διαστήματος στο οποίο οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν μέτρα εναντίον ενός κράτους μέλους, εφόσον διαπιστωθεί ο κίνδυνος παραβίασης του κράτους δικαίου, κατά ανώτατο όριο σε 7-9 μήνες (αντί για 12-13 μήνες).

Εφαρμογή σε μεμονωμένες και συστηματικές παραβιάσεις

Χάρη στο Κοινοβούλιο, η νέα νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που θα γίνεται απευθείας κακή χρήση των κονδυλίων, όπως σε περιπτώσεις διαφθοράς ή απάτης. Θα εφαρμοστεί επίσης και σε περιπτώσεις συστημικών παραβιάσεων των θεμελιωδών αξιών που οφείλουν να σέβονται όλα τα κράτη μέλη, όπως η δημοκρατία ή η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, όταν αυτές οι παραβιάσεις επηρεάζουν, ή κινδυνεύουν να επηρεάσουν, τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Οι ευρωβουλευτές πέτυχαν επίσης να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις μια ειδική διάταξη που αποσαφηνίζει το πιθανό πεδίο παραβίασης, κατονομάζοντας παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων, όπως οι απειλές για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η αποτυχία επανόρθωσης μετά από αυθαίρετες/αθέμιτες αποφάσεις, και ο περιορισμός των μέσων παροχής έννομης προστασίας.

Προστασία των τελικών δικαιούχων

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι τελικοί δικαιούχοι, οι οποίοι βασίζονται και εξαρτώνται από την ευρωπαϊκή στήριξη, όπως οι φοιτητές, οι αγρότες ή οι ΜΚΟ, δεν θα τιμωρούνται για τις πράξεις των εθνικών τους κυβερνήσεών, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν τα ποσά που τους αναλογούν. Η Επιτροπή θα έχει επίσης τη δυνατότητα να προχωρήσει σε οικονομική διόρθωση, μειώνοντας την επόμενη δόση στήριξης στην χώρα που έχει διαπράξει παραβίαση των αρχών της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Φόρος στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά: ναι στην Ισπανία, η ΕΕ το εξετάζει

admin

Γερμανία: Το χάος του 2015 με το μεταναστευτικό μπορεί να επαναληφθεί

admin

Επιχειρήσεις και φορείς σε όλη την Ευρώπη συμμαχούν για την ανακύκλωση πλαστικών

admin

Η Αυστρία αντιδρά στη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα της Ελλάδας

admin

Η ΕΕ στηρίζει με 600 εκατομμύρια ευρώ τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

admin

Τι είπε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στο συνέδριο της ΝΔ

admin

Ετοιμότητα για το Brexit χωρίς συμφωνία: Τελική έκκληση της Επιτροπής προς όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ

admin

Η Επιτροπή εγκαινιάζει την εφαρμογή Re-open EU για κινητές συσκευές

admin

Στην κατηγορία «Μέτριοι καινοτόμοι» της ΕΕ η Ελλάδα

admin

Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό

admin

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Η Κιβωτός της Ιστορίας και του Πολιτισμού ανοίγει τις πύλες της το 2021

admin

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

admin

Ηλεκτρικές μπαταρίες: Η Κομισιόν δίνει 3,2 δις για την ανάπτυξη του τομέα

admin

Αυστρία: Το FPO επαναφέρει στο προσκήνιο την έξοδο από την Ε.Ε.

admin

Έντεκα ευρωβουλευτές καταγγέλλουν καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην υπόθεση Novartis

admin

Βέμπερ (ΕΛΚ): Να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

admin

EUNICE ENERGY GROUP: νέες επενδύσεις ενεργειακής αυτονόμησης τεσσάρων νησιών του Αιγαίου

admin

Το 1/3 των νέων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030

admin