Image default
Οικονομία

“Μαύρη” τρύπα 36,4 δισ. στην αγορά

Αρνητικό πρόσημο στα έσοδα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και κατά την έναρξη του δ’ τριμήνου. Τον Οκτώβριο, οι εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία -κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδά τους αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις ΦΠΑ του Νοεμβρίου- δήλωσαν μειωμένα έσοδα κατά 1,514 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αυτή η απώλεια έρχεται να προστεθεί στα 34,8 δισ. ευρώ που έχουν χάσει οι επιχειρήσεις -με απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία- κατά το πρώτο 9μηνο. Έτσι, χωρίς να έχουν καταγραφεί οι απώλειες των επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία μέσα στον Οκτώβριο και χωρίς να έχει αποτυπωθεί η ζημιά του εφιαλτικού -όπως προδιαγράφεται- τελευταίου διμήνου η μείωση των εσόδων φέτος σε σχέση με πέρυσι έχει εκτοξευτεί στα 36,36 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι από τη σύγκριση λείπει ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου του δ’ τριμήνου -ο οποίος σε μια φυσιολογική χρονιά χωρίς πανδημία ανέρχεται περίπου στα 80 δισ. ευρώ- πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συνολική μείωση θα ξεπεράσει τα 50 ενδεχομένως και τα 55 δισ. ευρώ.

Στο 9μηνο, το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας συγκέντρωσαν έσοδα 193,84 δισ. ευρώ έναντι 228,68 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2019. Δηλαδή καταγράφηκε μείωση 34,84 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, από την άλλη, συγκέντρωσαν έσοδα 18,844 δισ. ευρώ από 20,359 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019.

Πρώτη εικόνα

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εταιρείες με τα διπλογραφικά βιβλία, καθώς δίνουν την ευκαιρία να σχηματιστεί η πρώτη εικόνα για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου. Έτσι, τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη απώλεια τζίρου εντοπίζεται στη μεταποίηση με 430 εκατ. ευρώ (4,384 δισ. ευρώ φέτος, από 4,777 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019).

Στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης έχουμε απώλειες 274 εκατ. ευρώ (στα 330 εκατ. ευρώ από 605 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 50%), ενώ 262 εκατ. ευρώ χάθηκαν και από τον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης. Τέλος, είχαμε απώλειες 158,7 εκατ. ευρώ στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες και 152,9 εκατ. ευρώ στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αλλά και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε σε 18,844 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 7,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 20,359 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών, κατά 14,1%, τον Οκτώβριο 2020 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 45,3%, τον Οκτώβριο 2020 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 1,3%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία.

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε σε 1,309 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 1,556 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών, κατά 102,8%, τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 86,5%, τον Οκτώβριο 2020 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 2,2%, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις των κλάδων Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα και Δραστηριότητες οργανώσεων.

Σχετικα αρθρα

Κοινωνικό μέρισμα : Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Έρευνα DHL: Απροετοίμαστο το ένα-τρίτο των πολυεθνικών μπροστά σε έναν εμπορικό πόλεμο

admin

Μηταράκης: Η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά

admin

Χρηματιστήρια : Πτώση καταγράφουν Ευρώπη και Αθήνα

admin

Η Ρώμη αυξάνει το έλλειμμά της για τη στήριξη της ανάκαμψης λόγω κορωνοϊού

admin

Κοροναϊός: Η Κομισιόν πρότεινε €2,7 δισ. για την Ελλάδα μέσω SURE

admin

Κερέ : Η ΕΚΤ αντιστάθηκε στο Grexit

admin

Συνταξιούχοι : Αναδρομικά τεσσάρων ταχυτήτων – Πότε και πόσα θα πάρουν

admin

«Πυρετός» κορωνοϊού στη Γουόλ Στριτ -Νέα «βουτιά», οι επενδυτές φοβούνται πανδημία

admin

Χ. Σταϊκουρας: Μέτρα στήριξης έως και τον Αύγουστο σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό

admin

Δεν δεσμεύεται ο πρόεδρος του Eurogroup για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων πριν από το 2023

admin

Εύβοια: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες

admin

Αισιόδοξες για το μέλλον οι οικογενειακές επιχειρήσεις

admin

Κορωνοϊός: Μέτρα για τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι κύριες απειλές για την οικονομία – Ενστάσεις για μέτρα στήριξης

admin

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με την επιστημονική συμβολή του ΔΠΘ

admin

Ανοίγει ο δρόμος για «κορονομνημόνια», εξετάζεται χορήγηση πιστωτικών γραμμών από ESM

admin

Χρηματιστήριο: Τέταρτη μέρα απωλειών

admin