Image default
Οικονομία

Ποιοι θα πάρουν τα 1.000 ευρώ της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή, θα είναι ο κύριος όγκος των δικαιούχων της ενίσχυσης των 1.000 ευρώ, από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2021.

Ο γενικός αυτός χαρακτηρισμός περικλύει όλες τις προσωπικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και εργαζόμενους με “μπλοκάκι”. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 και να έχουν ένα ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.

Επειδή όμως ο 5ος κύκλος, που θα καλύψει τη μείωση του τζίρου τετράμηνου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ενώ οι δύο πρώτοι μήνες (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) καλύφθηκαν με την επιστρεπτέα 4, οι ενισχύσεις που θα δοθούν τον Ιανουάριο θα είναι “συμψηφιστικές”. Δηλαδή από το ποσό που θα προκύψει στον 5ο κύκλο για κάποια επιχείρηση θα αφαιρεθεί το ποσό που πήρε από το 4ο κύκλο και θα της πιστωθεί η διαφορά.

Η κατηγορία των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή ενισχύθηκε από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας, ανεξάρτητα από τη μείωση του τζίρου, με 1.000 ευρώ για όσες βρίσκονταν στη λίστα των πληττόμενων με βάση τη λίστα του ΚΑΔ Απριλίου και με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ, για όσες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Χωρίς συμψηφισμό τα 1.000 ευρώ

Συνεπώς, αν ο πέμπτος κύκλος λειτουργήσει συμψηφιστικά και γι’ αυτούς τότε θα υπήρχαν περιπτώσεις (πχ αυτοί που πήραν τα 2.000 ευρώ  ώστε το ελάχιστο των 1.000 ευρώ που δικαιούνταν να συμψηφιζόταν με την ενίσχυση του 4ου κύκλου και να έπαιρναν τελικά λιγότερο από 1.000 ευρώ ή και καθόλου.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. “Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους πιο αδύναμους που χτυπήθηκαν από την πανδημία” τόνιζαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ θα καταβληθεί στο ακέραιο χωρίς συμψηφισμούς. Ο συνυπολογισμός της ενίσχυσης από την Eπιστρεπτέα 4 θα ισχύσει για τις μεγαλύτερες εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία ούτως ή άλλως ενισχύονται μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με αρκετά μεγαλύτερα ποσά που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 350.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη Επιστρεπτέο ενώ σχετικά με τις πιέσεις να ισχύσει το 50% της επιδότησης και για τους τρείς πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας παρέμεπεψε τη συζήτηση για το 2022. Σε δήλωση που έκανε, θύμισε ότι από τις υπουργικές αποφάσεις της Επιστρεπτέας υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους κύκλους, να είναι μη επιστρεπτέο ποσοστό έως και 30% της ενίσχυσης, αν κατά την έναρξη της αποπληρωμής (το 2022) ο τζίρος της επιχειρήσεις δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Σχετικα αρθρα

Δημόσιο : Δικαστική απόφαση για πρόωρη συνταξιοδότηση

admin

Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Folli Follie

admin

Ερχεται αλλαγή του ορίου 30% των e-αποδείξεων

admin

FAZ: Η Ελλάδα στα σχέδια των Γερμανών για το καλοκαίρι

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε 18% το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο

admin

Κινητό : Πώς μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό «αρπάζουν» προσωπικά δεδομένα

admin

Πτώση στο Χρηματιστήριο -Υπό το βάρος της υποχώρησης και των ευρωπαϊκών αγορών λόγω κοροναϊού

admin

E-αποδείξεις: Οι 12 κατηγορίες φορολογούμενων που εξαιρούνται

admin

Διακοπή στη σύνοδο κορυφής: Συναντήσεις του Σαρλ Μισέλ με τους αρχηγούς των κρατών

admin

Alexander Zinell: Η Qatar Airways κάνει τη Σαντορίνη προσβάσιμη από μια σειρά νέων αγορών

admin

Πετρέλαιο: «Πράσινο φως» στην Αramco για αύξηση της παραγωγής

admin

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις

admin

Απαλλαγή εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

admin

Πτώση 3.8% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τον Ιούνιο του 2020 συγκριτικά με το ΄19

admin

Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο, παρά την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς

admin

Σημαντική άνοδος 1,72% στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο τιμόνι

admin

Γερμανία : Ματαιώνεται η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού λόγω κοροναϊού

admin

Ποιοι είναι οι ψηφιακοί νομάδες και πώς αλλάζουν τον κόσμο της εργασίας

admin