Image default
Οικονομία

Ξεκινούν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου τα ηλεκτρονικά βιβλία

Ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου τα ηλεκτρονικά βιβλία κάτι που σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται αυτόματα για την έκδοση των τιμολογίων. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να προμηθευτούν τα ειδικά προγράμματα (ERP) τις προσεχείς μέρες έτσι ώστε την 1η Ιανουαρίου 2021 να ενημερώνεται ηλεκτρονικά η ΑΑΔΕ για την έκδοση των τιμολογίων. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Το υπουργείο Οικονομικών έχει θεσπίσει κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όπως την ταχύτερη επιστροφή φόρων, τη μείωση του χρόνου παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο κ.λπ. Ειδικότερα τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις:

1. Μειώνεται στα 3 έτη από 5 για τον εκδότη του τιμολογίου και στα 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.

2. Περιορίζεται σε 45 ημέρες από 90 το χρονικό διάστημα που η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου για τα έτη που εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.

3. Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

4. Προβλέπεται υπερέκπτωση κατά 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.

Μέσω της εφαρμογής MyData προσφέρονται ο εξής υπηρεσίες:

-Ειδική εφαρμογή τήρησης αρχείου εσόδων από τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όπου καταχωρούν τα στοιχεία των τιμολογίων που εκδίδουν. Η εφαρμογή απευθύνεται σε όλου όσοι εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία είναι μέσω της εφαρμογής να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν.

-Υπηρεσία προς τους τέσσερις Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, δηλαδή των εταιρειών που καταχωρούν στο taxis τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που εκδίδουν online οι πελάτες τους. Η διαβίβαση των παραστατικών ψηφιακής τιμολόγησης γίνεται με ευθύνη του Παρόχου, σε πραγματικό χρόνο, και αυτόματα, με την έκδοση των παραστατικών.

– Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια, παρέχεται από την ΑΑΔΕ μια διεπαφή για την ανταλλαγή των σχετικών δεδομένων. Αν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί εμπορικά /λογιστικά προγράμματα διαχείρισης (ERP), οι προσφερόμενες λειτουργίες αυτοματοποιημένης διασύνδεσης, είναι:

α) ΕΣΟΔΑ:

– Αποστολή δεδομένων για τα παραστατικά που εκδίδει.

– Αποστολή χαρακτηρισμών εσόδων που αφορούν τα παραστατικά που εκδίδει.

β) ΕΞΟΔΑ:

– Λήψη δεδομένων όσων παραστατικών έχουν εκδοθεί για αυτήν και έχουν διαβιβαστεί από τους αντίστοιχους εκδότες στην ΑΑΔΕ.

Το επόμενο βήμα είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση η οποία όμως δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί καθολικά ή τουλάχιστον πριν από το 2022. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει η χώρα να ζητήσει παρέκκλιση από όσα προβλέπει η σχετική οδηγία για το ΦΠΑ. Η χρήση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης σύμφωνα με την οποία τα τιμολόγια υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να αποκτά σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που περιέχονται στα τιμολόγια που εκδίδονται και παραλαμβάνονται από τους εμπόρους. Ως εκ τούτου, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να πραγματοποιούν εγκαίρως και αυτόματα ελέγχους συμφωνίας μεταξύ των ποσών ΦΠΑ που δηλώθηκαν και καταβλήθηκαν. Η εισαγωγή της γενικευμένης υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει επίσης πλεονεκτήματα όσον αφορά την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση καθώς και την απλούστευση της είσπραξης των φόρων.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα πληρωθούν 8 ειδικές κατηγορίες εργαζομένων – Οι προθεσμίες

admin

Ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή οικονομία – Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της κρίσης

admin

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.839 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις τη Δευτέρα

admin

Γερμανία-FAZ: Η Ελλάδα δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει

admin

ΗΠΑ : Εκατομμύρια Αμερικανοί «πετούν» για την Ημέρα Ευχαριστιών παρά τα υψηλά κρούσματα

admin

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά τις απεργίες

admin

Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα για τις παραβάσεις στα εργασιακά, πότε φτάνουν τις 8.000 ευρώ

admin

Στο Δικαστήριο της ΕΕ πάει η Ελλάδα τη Δανία για τις απομιμήσεις φέτας

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια δανείων εν μέσω καραντίνας

admin

Γεωργιάδης : Μετά τα εποχικά θα ανοίξουν παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και κομμωτήρια

admin

Airbnb : Ποιοι θα πιαστούν στην «τσιμπίδα»

admin

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά σε 1 εκατ. συνταξιούχους

admin

Πρώτο βήμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

admin

Ανοιχτά πλέον για click away τα καταστήματα τις Κυριακές

admin

Ελληνοβρετανικό επιμελητήριο : Αισιόδοξα μηνύματα για επενδύσεις από βρετανούς επιχειρηματίες

admin

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

admin

Απευθείας στους νησιώτες το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα

admin

Νέο κραχ στις διεθνείς αγορές λόγω κορονοϊού: Οι μετοχές έχασαν σε αξία 5 τρισ. δολάρια

admin