Image default
Οικονομία

Από 80 έως 650 ευρώ και σε 2 φάσεις το φετινό επίδομα θέρμανσης

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε δύο φάσεις ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των τιμολογίων αγοράς των καυσίμων. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 80 ευρώ έως και 650 ευρώ και θα καθοριστεί με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα των νοικοκυριών που υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις, αφού για τον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής και οι βαθμοημέρες.

Φέτος διευρύνονται και οι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς αυτό θα διατεθεί και για χρήση φυσικού αερίου και υγραερίου, ενώ στις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές με πληθυσμό μέχρι και 2.500 κατοίκους επίδομα θα λάβουν και όσοι έχουν καυσόξυλα ή πέλετ. Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, οι προθεσμίες καταβολής του, καθώς και οι συντελεστές επιδότησης ανά οικισμό, για τη χειμερινή περίοδο 2020/2021 προσδιορίζονται σε κοινή υπουργική απόφαση (υπ’ αριθμ. Α.1275/2020) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Οικονομικών.

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, σε δύο δόσεις ως εξής:

Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Για τον λόγο αυτό και οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Όσον αφορά τους δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης αυτοί είναι:

1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

2. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για φέτος είναι αμετάβλητα και είναι:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σχετικα αρθρα

ΕΤΕ: Ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας

admin

Λιανεμπόριο : Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα – Ουρές… με το καλημέρα [εικόνες]

admin

Νόμος Κατσέλη : Αγώνας για την εκκαθάριση 40.000 υποθέσεων

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας εν αναμονή νέου πτωχευτικού

admin

Virtual POS για πιστωτικές κάρτες από την ΕΤΕ στα μέλη του ΤΕΕ

admin

Γερμανία: Η Bundestag έκρινε ότι πληρούνται οι όροι της αναλογικότητας για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

admin

Επίδομα ενοικίου : Ποιοι πρέπει να κάνετε αίτηση

admin

Παρίσι : Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit

admin

Κορκίδης : Μόλις το 5% έως 20% του περσινού τζίρου δίνει το «click away»

admin

Προσλήψεις: 131 θέσεις εργασίας σε φορείς του Πολιτισμού

admin

Κοροναϊός : Δεν αποκλείεται να πλήξει και τους μισθούς στο Δημόσιο

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Τι αλλάζει για μισθωτούς που αμείβονται και με δελτίο παροχής υπηρεσιών

admin

Υπ. Ανάπτυξης : Δημιουργείται υπηρεσία μια στάσης για στρατηγικές επενδύσεις

admin

Εποχικά απασχολούμενοι : Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και μέτρα ενίσχυσης – Παραδείγματα

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ : Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά

admin

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν και πόσα – Οι αυξήσεις ανά Ταμείο [πίνακας]

admin

Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με άνοδο 0,37%

admin

Κοροναϊός : Αλλαγές στη διάταξη – Πως θα γίνει η εκ περιτροπής εργασία

admin