Image default
Οικονομία

Αδ. Γεωργιάδης: Πιθανό το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες»

Δεν αποκλείει το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας, όπου έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν κι εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή», υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και τώρα, αλλά οι δυο περιφέρειες που εξετάζαμε να ανοίξουν, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, δεν ήταν ολόκληρες και αυτό δημιούργησε ανησυχία μεταφοράς», συνέχισε.

«Φέρνω ένα παράδειγμα. Στην Κρήτη, στον χάρτη που μας παρέδωσαν, μπορούσε να ανοίξουν οι νομοί Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, αλλά όχι Ηρακλείου. Σκεφτήκαμε ότι αν το κάναμε θα ρισκάραμε πρώτον την υγεία όλης της νήσου γιατί μπορεί από το Ηράκλειο να πήγαιναν σε άλλον νομό για να ψωνίσουν κι αυτό δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε και θα υπήρχε ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την Κρήτη και δεύτερον θα υπήρχε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εμπόρων», εξήγησε.

Το  click away λειτουργεί

Αναφερόμενος στο σύστημα  click away με το οποίο λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η μέθοδος έχει αρχίσει και λειτουργεί και οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί πολύ.

«Υπάρχουν καταστήματα που έχουν κάνει το 50% του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε προσθέτοντας ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα. Διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, «αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας και ανησυχία για τον ιό και μας πουν οι επιστήμονες ότι πρέπει να αναστείλουμε την εφαρμογή του μέτρου, θα την αναστείλουμε».

Σχολιάζοντας τις καθυστερημένες παραδόσεις των εταιρειών ταχυμεταφορωών (courier), ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «πριν ξεκινήσουμε την πρώτη καραντίνα η αγορά κούριερ διακινούσε 80.000 πακέτα ημερησίως και ξαφνικά εκτοξεύτηκαν στα 150.000. Οι εταιρείες και αποθήκες νοίκιασαν και προσωπικό προσέλαβαν. Ωστόσο στη δεύτερη καραντίνα, όλο τον μήνα Νοέμβριο, καθότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί πάρα πολύ, είχαμε μέσο όρο ηλεκτρονικών παραγγελιών 250.000 πακέτα την ημέρα, άρα και 100.000 περισσότερα σε σχέση με την υψηλότερη μέρα της πρώτης καραντίνας».

Πρόσθεσε δε ότι μπαίνοντας στον Δεκέμβριο και προχωρώντας προς τις γιορτές, οι παραγγελίες αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, φτάνοντας μια μέρα ακόμα και τις 800.000 και με έναν μέσο όρο και 500.000 πακέτα την ημέρα, το σύστημα κατέρρευσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι αρχές του έτους θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση δημιουργίας ιστοσελίδων από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 5.000 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

EKT: Αρνητική πρωτιά των ελληνικών τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια

admin

Τετράμηνη παράταση στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για εταιρίες

admin

Αναπτυξιακός νόμος : Υπεγράφη η απόφαση για την κατανομή στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» – Πώς μοιράζονται 770 εκατ.

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Πρωταθλητές τα ελληνικά ομόλογα το 2019

admin

Πρεμιέρα κάνει αύριο η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 – 48 δόσεις

admin

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου : Το όφελος για εργαζόμενο – εργοδότη

admin

Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος της ΟΚΕ – Οι τρεις άξονες

admin

Πως θα γίνει το “κούρεμα” κατά 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1-2-3

admin

Λιγότεροι κατά 85,4% οι τουρίστες στην Ελλάδα τον Ιούλιο

admin

Βρούτσης: Η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανατραπεί από τον κορωνοϊό

admin

Το παγκόσμιο χρέος, οι οικονομίες-ζόμπι και η «ιαπωνοποίηση» της Δύσης

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις διορθώσεις -Πώς θα λειτουργεί

admin

Το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα

admin

Με το χέρι στην τσέπη έως το τέλος του χρόνου, τι έχουμε να πληρώσουμε

admin

ΕΚΤ : Ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες τον Μάιο

admin

ΠΣΕ : Αισιοδοξία για την πορεία των εξαγωγών

admin

ΚΕΠΕ: Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα

admin