Image default
Ευρώπη

Στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της φτώχειας το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Ρεθύμνου

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Ρεθύμνου το οποίο παρέχει τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης κλπ, σε 78 οικογένειες που έχουν ανάγκη, με τρόπο που εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπειά τους.

Η δομή λειτουργεί με σταθερό ωράριο και η διανομή των προϊόντων γίνεται σε τακτική βάση. Το έργο υλοποιείται από το εταιρικό σχήμα  μεταξύ των φορέων «Ξένιος Ζευς» ΑμΚΕ και του Δήμου Ρεθύμνου στα πλαίσια του Ε.Π. της Περιφέρειας Κρήτης το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, μιλώντας στην εφημερίδα «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου υπογράμμισε:  «Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μια δομή που λειτουργεί κάποια χρόνια ο δήμος Ρεθύμνου.  Η Ε.Ε. μας καλύπτει το λειτουργικό κόστος των υπαλλήλων,  χρηματοδοτώντας ουσιαστικά την ανεργία. Επιδοτεί εξειδικευμένους υπαλλήλους, όπως είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί ή διοικητικοί υπάλληλοι, άνθρωποι δηλαδή με κάποιο εργασιακό προφίλ. Με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. προσπαθεί να πατάξει την ανεργία κι εμείς ωφελούμαστε, αφού δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενείς ομάδες».

Αναφερόμενη η ίδια στη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τόνισε: «Η συμβολή του είναι σημαντική, αφού εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να συντηρούμε υπαλλήλους. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα χρόνια δεν γίνονται διορισμοί, δηλαδή -και να θέλαμε να κάνουμε κάτι- αυτό θα ήταν καταδικασμένο, αφού δεν υπάρχει περίσσευμα υπαλλήλων.  Άρα λοιπόν τα δύο άτομα που απασχολούνται στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι μεγάλο κέρδος για μας».

Αναμένεται μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις

Λόγω των καταστάσεων που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού, οι αιτήσεις για βοήθεια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη ήδη αυξάνονται και όπως ανάφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ελευθεριάδου αναμένεται ν’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Η ίδια μίλησε και για τον ευέλικτο τρόπο που γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις, ακολουθώντας άλλους τρόπους πιστοποίησης προκειμένου να βοηθηθούν όλοι όσοι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.  «Οι ωφελούμενοι είναι άνθρωποι που φτάσανε σε μας, μετά την ενημέρωση που γίνεται στο κοινό, η οποία και συνεχίζεται. Μια φορά το μήνα γίνεται μια γενναία παροχή ειδών πρώτης ανάγκης μακράς διαρκείας, ένα καλό σούπερ μάρκετ δηλαδή θα έλεγα και με αυτό τον τρόπο ελαφρύνονται κατά ένα κομμάτι από τις δαπάνες της διατροφής του νοικοκυριού της. Φέτος με όλα τα γεγονότα της πανδημίας έχουμε μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις. Οι άνθρωποι που εργάζονταν στον τουρισμό δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσω  ότι καθώς η ανεργία των ανθρώπων αυτών θα αποτυπωθεί του χρόνου, αν τους ζητήσουμε τα κλασικά έγγραφα που ζητάμε για να τους γράψουμε, δεν τα έχουν για να τα φέρουν, γιατί ακόμα δεν έχει φανεί στη γραφειοκρατία η ανεργία τους. Παρόλα αυτά, καθώς η ανάγκη τους είναι ρεαλιστική, αποφασίσαμε και γράφουμε στο παντοπωλείο τέτοιες οικογένειες, έχοντας διαφορετικό τρόπο να το εξακριβώσουμε. Δηλαδή όταν γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος δούλευε όλα του τα χρόνια σ ένα μεγάλο ξενοδοχείο και ξέρουμε ότι αυτό το ξενοδοχείο δεν άνοιξε φέτος, είναι πιστοποίηση από μόνο του ότι έμεινε άνεργος. Με αυτό τον τρόπο βοηθήσαμε πάρα πολλές οικογένειες που αλλιώς οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε πραγματικά δύσκολη θέση».

Κι επειδή τα αριθμοί είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν την διάσταση του έργου του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αξίζει ν’ αναφερθεί  ότι η δομή εξυπηρετεί 78 οικογένειες, με τους ωφελούμενους του προγράμματος στο σύνολο τους να είναι 503. Οι 41 οικογένειες είναι εγγραφές του 2020, με τις περισσότερες να καταθέτουν αίτηση στην πανδημία, δηλαδή από τον Μάρτιο και μετά.

Οι χορηγίες των ιδιωτών βοηθούν πολύ το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Υπάρχει σημαντική στήριξη από Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες, όπως ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, φούρνων, ζαχαροπλαστείων κ.α. είπε η κ. Ελευθεριάδου, αναφέροντας ότι συνεχίζεται η αναζήτηση μόνιμων ή και έκτακτων χορηγιών. «Για παράδειγμα σε μια μεγάλη λαχαναγορά αυτό που περισσεύει είναι πολύτιμο για το παντοπωλείο μας. Στα πλαίσια αυτά την άνοιξη που υπήρχε περίσσευμα αδιάθετων λαχανικών στην Ιεράπετρα, πήρα την πρωτοβουλία και επικοινώνησα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και μετά από συνεννόηση στείλαμε ένα μεγάλο φορτηγό και φέραμε τόνους λαχανικών τα οποία μοιράσαμε στις οικογένειες, δώσαμε στο συσσίτιο μας και δώσαμε και στα υπόλοιπα συσσίτια της εκκλησίας. Αυτό ήταν μια τονωτική ένεση και για τα συσσίτια τα οποία μαγείρευαν για μέρες αλλά και βοήθεια για τον κόσμο του παντοπωλείου».

Και πρόσθεσε: «Πολλές φορές έρχονται  χορηγίες από Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες που δεν έχουν σχέση με τα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας που εμπορεύεται αξεσουάρ είχε αδιάθετη μια μεγάλη ποσότητα από κάλτσες  παιδικές και ενηλίκων. Μας έφερε το εμπόρευμά του και μοιράσαμε ένα μεγάλο αριθμό από κάλτσες και αυτό ήταν μια καλή βοήθεια για τις οικογένειες κυρίως γι αυτές με πολλά παιδιά».

Παράλληλες δράσεις

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου, αναφερόμενη σε άλλες δράσεις μίλησε με θερμά λόγια για την ανταπόκριση που είχε από τα φροντιστήρια και τους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου, όταν τους ζητήθηκε να εντάξουν διακριτικά στα τμήματά τους παιδιά οικογενειών που έχουν οικονομικά προβλήματα. «Στις παράλληλες δράσεις, κι επειδή είχαμε μεγάλη αγωνία για τι θα γίνει με τα παιδιά αυτών των οικογενειών που έμειναν χωρίς εισόδημα με τα φροντιστήρια, πήραμε μια πρωτοβουλία να συνεργαστούμε με τα φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας στο Ρέθυμνο. Ομολογώ ότι η ανταπόκριση ήταν τρομερά μεγάλη και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενσυναίσθηση, παρά το ότι και οι ίδιοι πλήττονται από την κρίση. Σχεδόν όλα τα φροντιστήρια πήραν κάποια παιδιά τα ενέταξαν κανονικά στα τμήματά τους διακριτικά, χωρίς να τα στιγματίσουμε ή να τα δείχνουμε με το δάχτυλο και τους έδωσαν τη δυνατότητα να μη μείνουν πίσω στο κυνήγι της γνώσης. Τα παιδιά που είναι τρίτη λυκείου δεν μπορούσαν να τα πάρουν τα φροντιστήρια γιατί δεν είχαν κάνει προετοιμασία το καλοκαίρι και ήταν σε άλλο επίπεδο. Βρέθηκαν όμως εθελοντές εκπαιδευτικοί και έκαναν ένα γκρουπ  που λειτουργεί απογευματινές ώρες σε ένα από τα σχολεία μας. Κάναμε δηλαδή κοινωνικό φροντιστήριο, όπου εκεί τα παιδιά σε μικρές ομάδες προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες».

Η κ. Ελευθεριάδου μίλησε επίσης και για τη συνεργασία που είχε με τα σχολεία της πόλης και τους συλλόγους γονέων, προκειμένου να ενισχυθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο. «Επίσης στα σχολεία κάναμε μια συνεργασία με τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων και τη μέρα του αγιασμού τοποθετήθηκαν καλάθια και οι γονείς των μαθητών έστελναν με τα παιδιά προϊόντα για το κοινωνικό παντοπωλείο. Θεωρώ ότι αν τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά αυτό θα ξαναγινόταν με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία».

Η ίδια υπογράμμισε: «Φοβάμαι ότι αυτή τη χρονιά θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις κι αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν σε μεγάλο ποσοστό να είναι άνεργοι» και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι ακριβοδίκαια και μεγάλη προσοχή εξετάζουμε τις αιτήσεις και τα κριτήρια, έτσι ώστε να μην αδικούμε ανθρώπους αλλά και από την άλλη να μην παίρνουν και τις θέσεις άνθρωποι που δεν τις δικαιούνται».

Υπάρχει ετοιμότητα για τη διαχείριση και των περιστασιακών αναγκών

Όσον αφορά στη διαχείριση και στη χρηματοδότηση η κ. Ελευθεριάδου, είπε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρηματοδοτείται από το δήμο Ρεθύμνου, «υπάρχει δηλαδή κωδικός στο προϋπολογισμό που από εκεί γίνονται οι προμήθειες των τροφίμων». Και πρόσθεσε: « Ο δήμος Ρεθύμνου έχει πάρει την πολιτική απόφαση να στηρίξει αυτές τις κοινωνικές δομές, υπάρχει δηλαδή κονδύλι που ευτυχώς για την ώρα δεν χρειάστηκε «ν’ αγγίξω». Δηλαδή τα έχουμε βγάλει πέρα. Υπάρχει όμως αποθεματικό κονδύλι στον προϋπολογισμό που θα εγγραφεί εννοείται και στον επόμενο προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, έτσι ώστε το παντοπωλείο να μπορέσει να σηκώσει το βάρος της αύξησης των ωφελούμενων έστω και περιοδικά. Και λέω περιοδικά, γιατί  μπορεί μια οικογένεια να χρειαστεί φέτος τη βοήθεια μας, όμως του χρόνου που οι άνθρωποι θα δουλέψουν, δεν θα μας χρειάζονται. Παρόλα αυτά, αυτές τις περιστασιακές ανάγκες έχουμε την ετοιμότητα να τις διαχειριστούμε και να ανταπεξέλθουμε. Είμαι περήφανη για τη διαχείριση που έχει γίνει για να έχουμε αυτή την ετοιμότητα». Κλείνοντας η κ. Ελευθεριάδου είπε: «Το κοινωνικό παντοπωλείο στεγάζεται στο συγκρότημα που φιλοξενεί το Σταθμό Ολοκληρωμένη Φροντίδας και το ΚΑΠΗ του Μασταμπά. Είναι σε ένα σημείο αρκετά διακριτικό, γιατί κι αυτό έχει σημασία να μη στιγματίζουμε τους ανθρώπους και μάλιστα αυτή την ώρα που μιλάμε γίνεται διανομή».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ρέθεμνος και το rethemnosnews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Συζήτησαν για Σύνοδο Κορυφής, κορωνοϊό και ανάκαμψη Ντερ Λάιεν και Ερντογάν

admin

100 εκ ευρώ από την ΕΤΕπ σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για το δίκτυο διανομής ρεύματος

admin

Στη Ρωσία, η πολιτική καραντίνα είναι ο κανόνας

admin

«Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς – Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG

admin

690 εκατομμύρια κάθε χρόνο χάνει η Ελλάδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

admin

Η Ελβετία στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ από 1η Γενάρη 2020

admin

Active Citizens Fund: νέος κύκλος επιχορηγήσεων ΜΚΟ με 3,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΧ

admin

Πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

admin

Μηνύματα από τον Τραμπ στην ΕΕ, μετά από την ταξιδιωτική απαγόρευση

admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για τους κανόνες στη φορολογία επιχειρήσεων με υποκατάστημα στο εξωτερικό

admin

Επίσημη πρώτη για τους δασμούς Τραμπ σε χιλιάδες ευρωπαϊκά προϊόντα

admin

Τo κράτος έγινε… μισθωτής εξαιτίας του COVID

admin

Πώς η Κομισιόν παγίδευσε τον Μακρόν για Β. Μακεδονία-Αλβανία

admin

Πάνω από 3,8 εκατ. Ισπανοί χωρίς εργασία λόγω του κορονοϊού

admin

Brexit: Θετική η συμβουλή του Γεν. Εισαγγελέα για τον μηχανισμό που αντικαθιστά το backstop

admin

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ οι παγκόσμιες εκπομπές CO2

admin

ΕΕ: Βαθιά δυσπιστία έναντι των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών

admin

Ν. Δένδιας: «Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής»

admin