Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Επιστροφή στην πτώση

Τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 29 Οκτωβρίου είχε σήμερα το Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας και να παραμένει μέχρι το κλείσιμο, με απώλειες 4%, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ημέρας η αγορά βρέθηκε και -6%!!! σε μια ημέρα με μεγάλο όγκο συναλλαγών 106εκ.

Ειδικότερα, με απώλειες 3,8% ο ΓΔ, στις 769,62 μονάδες, μια διόρθωση που ήλθε και πάλι, ακριβώς, στις ισχυρές αντιστάσεις στις 800 μονάδες, με το ΓΔ μέσα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης να δοκιμάζει τις στηρίξεις στα επίπεδα των 740 – 750 μονάδων (χαμηλό ημέρας οι 748 μονάδες) και να βγάζει αντανακλαστικά. 

Ο βασικός λόγος για τη σημερινή πτώση ήταν φυσικά η μεγάλη διόρθωση των διεθνών αγορών μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία και τις ανακοινώσεις για μια μορφή μετάλλαξης στον Covid-19.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με μεγάλες απώλειες 6,39% αν και εδώ μακριά από το χαμηλό ημέρας οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 480,32 μονάδες, με ανάγκη μετά την πτώση, ο δείκτης να κρατήσει την επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 495 – 505 μονάδων. Θυμίζουμε πως διάσπαση αυτών των αντιστάσεων (όποτε συμβεί) θα οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές σε ένα νέο ανοδικό trend, με μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 0,90 ευρώ, -8,07%), με την ΕΤΕ στο 2,04 ευρώ (-4,90%). Στα 0,552 ευρώ η Eurobank (-5,32%) και η Πειραιώς στα 1,083 ευρώ (-9,5%) ….

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μια μετοχή έκλεισε με κέρδη, η Σαράντης (8,95 ευρώ, +0,11%).

Με μεγάλες απώλειες από την άλλη πλευρά, η ΕΕΕ (25,27 ευρώ, -5%), η ΜΟΗ (11,48 ευρώ, -4,81%), η Jumbo (13,87 ευρώ, -4,67%), η ΤΕΝΕΡΓ (12,36 ευρώ, -4,48%), η Βιοχάλκο (3,40 ευρώ, -4,23%), τα ΕΛΠΕ (5,18 ευρώ, -4,07%) και ο ΟΠΑΠ (10,25 ευρώ, -3,94%).

Τέλος, όσον αφορά την τεχνική ανάλυση της αγοράς και σε σχέση με τα όσα αναφέραμε και παραπάνω. Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο είναι η παραμονή υψηλότερα των 740 – 750 μονάδων, με την κεντρική τάση όσο συμβαίνει αυτό, να παραμένει θετική. Και με βάση αυτήν την παραμονή, ο δείκτης να προσεγγίσει και πάλι τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 800 – 810 μονάδων, αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων βάζει την αγορά σε ένα νέο ανοδικό trend.

Ξένες αγορές

Με βαριές απώλειες κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που οδήγησε σε κλείσιμο μεγάλου μέρους της Βρετανίας.

Το κλίμα στην αγορά δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε η έγκριση πριν από λίγη ώρα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών στην ήπειρο. 

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 2,95% στις 384,24 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των απωλειών, με πτώση 4,4%, ενώ με αρνητικά πρόσημα κινούνται και όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 3,44%, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 2,42% και ο γαλλικός CAC-40 κατρακυλά 3,26%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχωρεί 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,32%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν νευρικά τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στη Βρετανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρού lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη θεωρείται ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Αυτό οδήγησε πολλές χώρες της Ευρώπης και αλλού να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία. Ειδικότερα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις από τη Βρετανία, ενώ το ίδιο έπραξαν επίσης ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Η Γαλλία επίσης έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε το βήμα αυτό απρόσμενο.

Σχετικα αρθρα

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Ερευνα: 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας -Δεν υπάρχει εμπειρία και ταλέντο

admin

DW: Ποιες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης Τζαμάικα ;

admin

“Θρίλερ” χωρίς τέλος στην Αμερική

admin

Ο δρόμος προς μια πιο ενωμένη Ευρώπη το 2018

admin

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Ο κόσμος χάνεται αλλά… το spread στα ομόλογα πέφτει!

admin

Σε μια εποχή μεγάλων τραπεζικών προκλήσεων ο Χ. Μεγάλου στο τιμόνι της Τρ.Πειραιώς

admin

Η Γερμανία ενδιαφέρεται μόνο να σώσει τον εαυτό της

admin

Handelsblatt: Τα σενάρια και οι εναλλακτικές για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ

admin

Το Χ.Α, το κλείσιμο το short και τα νέα δεδομένα

admin

Ήταν η ασφυξία το plan B;

admin

Ποιος ο ρόλος που θα διαδραματίσει το Vox στην Ισπανία

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της»

admin

Μπορεί η Γερμανία να γίνει η γέφυρα της Ευρώπης για τα πυρηνικά;

admin

Η Μέρκελ θέλει έναν σταθερό κόσμο θα πληρώσει το τίμημα

admin

Το σχέδιο για έκδοση 7ετούς ομολόγου για έσοδα 3 δισ. ευρώ

admin