Image default
Επιχειρήσεις

Eυφυής ταχογράφος από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Inform

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Indorm(μέλος της AUSTRIACARD HOLDINGS) ανέλαβαν την κατασκευή καρτών ευφυούς ταχογράφου 2ης γενιάς (smart tacho gen2) από το Υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών. Η σύμβαση είναι διετούς διάρκειας, με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον έξι μηνών και συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Η κάρτα Ταχογράφου 2ης γενιάς συνδέεται με υπηρεσία εντοπισμού βασιζόμενη σε δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GPS), διασφαλίζοντας τη διευκόλυνση του ελέγχου των οδηγών για την τήρηση του ωραρίου εργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περιέχει δύο ασφαλή πιστοποιητικά ταυτοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία του Ευφυούς Ταχογράφου (ΕΤ) βασίζεται σε τέσσερα είδη έξυπνων καρτών (smart cards) που επιτρέπουν διαφορετικές λειτουργίες:

  • Κάρτα οδηγού: Κάθε οδηγός οχήματος που είναι εξοπλισμένο με Ψηφιακό / Ευφυή Ταχογράφο, υποχρεούται να κατέχει μια κάρτα οδηγού που θα την εισάγει, για όλη την διάρκεια της εργασίας του, έτσι ώστε οι δραστηριότητες του οδηγού να καταγράφονται τόσο στην κάρτα του, όσο και στη συσκευή του Ψηφιακού / Ευφυή Ταχογράφου
  • Κάρτα εταιρείας: Η κάρτα εταιρείας δίνει στον ιδιοκτήτη οχημάτων εξοπλισμένων με Ψηφιακό / Ευφυή Ταχογράφο πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν καταγραφεί από τον Ψηφιακό / Ευφυή Ταχογράφο
  • Κάρτα συνεργείου: Η κάρτα συνεργείου επιτρέπει στον τεχνικό του συνεργείου την τροποποίηση παραμέτρων του Ψηφιακού / Ευφυή Ταχογράφου. Για μεγαλύτερη ασφάλεια συνοδεύεται από έναν κωδικό PIN
  • Κάρτα ελέγχου: Η κάρτα ελέγχου δίνει στα σώματα ελέγχου πρόσβαση σε δεδομένα που έχει καταγράψει ο Ψηφιακός / Ευφυής Ταχογράφος

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών με την Inform ανέλαβαν αντίστοιχα τον ρόλο της αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του Ψηφιακού Ταχογράφου στην Ελλάδα και τον ρόλο του οργανισμού προσωποποίησης καρτών. Ειδικότερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέλαβε τον ρόλο του MSCA (Member State Certification Authority), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησε:

  • Τη διασύνδεση με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Αρχή Πιστοποίησης (European Root Certification Authority – ERCA) – Την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών 1ης και 2ης γενιάς για τους χρήστες του Ελληνικού Ψηφιακού Ταχογράφου και
  • Την επικοινωνία με τον Card Personaliser (CP) που θα αναλάβει την εισαγωγή τους στις κάρτες των χρηστών (card personalization) και στη συνέχεια την εκτύπωση και την παράδοσή τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Card Issuing Authority – CIA)

Επιπλέον, συνεργάστηκε με το αρμόδιο Υπουργείο στη διαδικασία παράδοσης των ελληνικών ψηφιακών κλειδιών από την ΕΕ.

Η Inform έχει αναλάβει τον ρόλο του CP (Card Personalization organization), παρέχοντας κατάλληλο σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης των ψηφιακών κλειδιών και των ψηφιακών πιστοποιητικών για εισαγωγή στις κάρτες.

Τι είναι ο ευφυής ταχογράφος

Ο ευφυής ταχογράφος καταγράφει το σύνολο των δραστηριοτήτων του οδηγού, όπως τις ώρες εργασίας του, καθώς και τις υπερβάσεις ταχύτητας, με τρόπο που εγγυάται την προστασία των δεδομένων. Η χρήση του ΕΤ αποσκοπεί στη διευκόλυνση του ελέγχου των οδηγών σε ό,τι αφορά την τήρηση του ωραρίου εργασίας του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η AUSTRIACARD, η οποία έχει ήδη υλοποιήσει με εξαιρετική επιτυχία μεγάλο αριθμό διεθνών και σύνθετων έργων ταυτοτήτων, καρτών υγείας και γενικότερα έξυπνων καρτών ασφαλείας για Κυβερνητικούς Οργανισμούς σε Ευρώπη, Ασία & Αφρική, θα κατασκευάσει τις έξυπνες κάρτες Ταχογράφου.

Η έκδοση καρτών αποτελεί το κλειδί για τη λειτουργία του συστήματος του ψηφιακού / ευφυούς ταχογράφου, καθώς αυτή διαδικασία εγγυάται την ασφάλεια του όλου συστήματος. Για τον λόγο αυτόν, κάθε κάρτα περιέχει ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ οι έλεγχοι κατά την έκδοση διασφαλίζουν μεταξύ άλλων τη μοναδικότητα των καρτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Tachonet).

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η συνεργασία με την AstraZeneca για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα είναι επιτυχής

Wall Street: Η μετάλλαξη του ιού οδηγεί τους δείκτες σε πτώση

3αλφα: Bonus από την εταιρεία στους εργαζομένους της

 

Σχετικα αρθρα

Forthnet: Ανθεκτικότητα δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin

Lufthansa: Πυρετώδεις ετοιμασίες πριν τις κρίσιμες συνομιλίες Δημοσίου – βασικού μετόχου για τη διάσωση

admin

Ακόμα και μετά το lockdown: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και μετά την πανδημία

admin

Ευ. Μυτιληναίος: Ολη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω κάτι άλλο…

admin

Εθνική Ασφαλιστική και Εθνική Τράπεζα ξεκινούν τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων

admin

Edenred: Στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο της της εστίασης

admin

Οδ. Αθανασίου (LAMDA): Ορόσημο το 2020 παρά την Covid-19 – Στα 49,9 εκατ. τα κέρδη το 2019

admin

Πώς πνίγηκε η ΕΥΔΑΠ με τα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής

admin

 Το πρόγραμμα πτήσεων του ομίλου Lufthansa μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

admin

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΥΑΘ

admin

Άλμα πετρελαίου: Στα 28,34 δολ. το αμερικάνικο αργό, στα 34,11 το Brent

admin

Νέα partner στην Deloitte η Βίκυ Αθανασιάδου

admin

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση κάλυψης τόκων ενήμερων δανείων – Σε λειτουργία η πλατφόρμα

admin

Τι θα συμβεί στη σημερινή ιστορική συνέλευση ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος

admin

Λι Κουν Χι: Πέθανε ο άνθρωπος που μετέτρεψε την Samsung σε παγκόσμιο γίγαντα – Η ιστορία του

admin

Ετοιμάζεται να βγει στις αγορές η Praxia Bank

admin

ΔΕΗ: Θυσιάζεται και η έκπτωση συνέπειας 10% για τη διάσωση

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας

admin