Image default
Οικονομία

Αυξάνονται όλοι οι μισθοί από 1/1/2021 λόγω μείωσης εισφορών

Έμμεση βελτίωση κατά σχεδόν 1,4% στις καθαρές αποδοχές του συνόλου των 2 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, θα φέρει η μείωση των εισφορών τους από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο λόγος για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3 μονάδες (από το 39,6% στο 36,6%) σε δέκα ημέρες από σήμερα, σύμφωνα με διάταξη την οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.  Πιο αναλυτικά, θα μειωθούν κατά 1,2 μονάδες οι εργατικές εισφορές (από το 15,32% στο 14,12%) και κατά 1,8 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές (από το 24,34% στο 22,54% ).

Δεδομένου ότι οι εργατικές εισφορές υπολογίζονται επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων, αφαιρούμενες από αυτές, οδηγούν στο καθαρό ποσό το οποίο εισπράττει ο εργαζόμενος.

Έτσι πχ εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές ύψους 650 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, εργατικές εισφορές ύψους 99,58 ευρώ/μήνα  (15,32% Χ 650 ευρώ). Έτσι ο καθαρός μισθός του ανέρχεται στα 550 ευρώ /μήνα. Μετά την επικείμενη (από την 1η Ιανουαρίου 2021) μείωση των εργατικών εισφορών στο 14,12%, ο καθαρός μισθός του θα ανέλθει στα 558,22 ευρώ/μήνα. Με άλλα λόγια, θα αυξηθεί κατά 7,8 ευρώ/μήνα ή 1,4%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης στον ΕΦΚΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 977 ευρώ, η αύξηση την οποία θα λάβει ο μέσος μισθωτός, λόγω της μείωσης των εργατικών εισφορών κατά 1,2 μονάδες, θα ανέλθει στα 12 ευρώ σε μηνιαία βάση και σε 168 ευρώ σε ετήσια βάση (λαμβάνοντας υπόψη και τον 13ο και 14ο μισθό).

Αυτό σημαίνει πως η θετική επίπτωση στις καθαρές αποδοχές θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την μείωση την οποία θα υποστούν οι εργατικές εισφορές.

Πιο αναλυτικά, βάσει της σχετικής διάταξης που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021, θα επέλθει μείωση:

“α) Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,4% και κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και κατά 1,2 % στον εργαζόμενο.

β) Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) η οποία μειώνεται κατά 0,12 μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.),. Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:

– Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε).

– Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).

γ) Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών,  η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,35% και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ”.

Σχετικα αρθρα

Μπομπ Τράα: «Χρησιμοποιείστε ψηλά πλεονάσματα για να σβήσετε το χρέος»

admin

Αλλάξαμε ως πελάτες λόγω κοροναϊού: Οι νέες συνήθειες σε ψώνια και εστίαση

admin

Χρηματιστήριο : Μικρή άνοδος 0,43%, με αναιμικό τζίρο

admin

ΕΚΤ: Πέντε ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση

admin

«Όχι» του ΔΝΤ στη Βενεζουέλα που ζήτησε δάνειο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

admin

Έρευνα : Διπλό σοκ για τη βρετανική οικονομία το Brexit

admin

Ασφαλιστικό : Αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις

admin

Η πανδημία «λάβωσε» τις γερμανικές εξαγωγές -Πτώση 11,8% τον Μάρτιο

admin

Πέντε πηγές χρηματοδότησης στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

admin

MyCar : 10 +1 ερωτήσεις – απαντήσεις για την κατάθεση πινακίδων

admin

Η ευρωβουλή στηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

admin

Πτωχευτικός κώδικας : Ψηφίστηκε εν μέσω έντασης εντός και εκτός Βουλής – Υπόσχεση για ανατροπή

admin

Κοροναϊός : Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα σύμφωνα με την ΠΝΠ

admin

HORECA Business Lab: Οι τουριστικές επιχειρήσεις στη νέα εποχή

admin

ΦΠΑ : Αλλαγές από τη Δευτέρα – Πού θα υπάρξουν μειώσεις

admin

Χατζηδάκης: Η πρόταση που καταθέτουμε είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Νέοι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία ρίχνουν το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

«Κλειδωμένα» παραμένουν δύο στα τρία ξενοδοχεία

admin