Image default
Επιχειρήσεις

Αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την αγορά καλλυντικών και συναφών προϊόντων

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει την καταγγελία της Intermed AΒΕΕ κατά της Frezyderm για την αγορά παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «παραφαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, σε ό,τι αφορά στην καταγγελία, τα ευρήματα δεν δείχνουν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς, αλλά επί της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διαπιστώνεται περιορισμός των αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των εξουσιοδοτημένων ελλήνων λιανεμπόρων του δικτύου της Frezyderm, αλλά και των χονδρικών εξαγωγικών πωλήσεων, ενεργητικών και παθητικών, προς επιλεγμένους διανομείς του δικτύου της, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, εμποδίζονται ενδεχόμενες πωλήσεις των εξουσιοδοτημένων ελλήνων λιανεμπόρων προς τις ελληνικές φαρμακαποθήκες/μέλη του  επιλεκτικού δικτύου διανομής της Frezyderm που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό επίπεδο εμπορίας (χονδρική).

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και Εξέταση της καταγγελίας της εταιρείας INTERMED ΑΒΕΕ, για διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 ΣΛΕΕ, από την εταιρεία FREZYDERM ΑΒΕΕ, στην σχετική αγορά παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «παραφαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 4 Φεβρουαρίου 2021 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, επί της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και της καταγγελίας της εταιρείας INTERMED ΑΒΕΕ στην σχετική αγορά παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «παραφαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων,  για την διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, από την εταιρεία FREZYDERM ΑΒΕΕ.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, δεν διαπιστώνεται  εις βάρος της καταγγελλόμενης εταιρείας FREZYDERM ΑΒΕΕ, δια συγκεκριμένων προωθητικών της ενεργειών προς φαρμακεία, η εξ αντικειμένου περιοριστική πρακτική του καθορισμού τιμών μεταπώλησης και της εναρμονισμένης πρακτικής καθορισμού τιμών μεταξύ των διανομέων, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ. Επίσης, δεν διαπιστώνεται η κατοχή δεσπόζουσας θέσης από την καταγγελλόμενη εταιρεία FREZYDERM ΑΒΕΕ στην σχετική αγορά. Ως εκ τούτου παρέλκει η εξέταση του ζητήματος της τυχόν καταχρηστικότητας της συμπεριφοράς της κατά παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ δια των ως άνω, συγκεκριμένων προωθητικών της ενεργειών προς φαρμακεία.

Επί της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ωστόσο, διαπιστώνεται περιορισμός, δια συγκεκριμένων συμβατικών όρων, των αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των εξουσιοδοτημένων ελλήνων λιανεμπόρων του επιλεκτικού δικτύου της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM ΑΒΕΕ, αλλά και των χονδρικών εξαγωγικών τους πωλήσεων, ενεργητικών και παθητικών, προς επιλεγμένους διανομείς του δικτύου της, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, με τους ως άνω συμβατικούς όρους, εμποδίζονται ενδεχόμενες πωλήσεις των εξουσιοδοτημένων ελλήνων λιανεμπόρων προς τις ελληνικές φαρμακαποθήκες/μέλη του  επιλεκτικού δικτύου διανομής της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM ΑΒΕΕ που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό επίπεδο εμπορίας (χονδρική).  Οι εν λόγω πρακτικές διαπιστώνεται στην Εισήγηση ότι προκαλούν εμπόδια στην ενοποίηση των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτείνοντας τη στεγανοποίηση σε επίπεδο εθνικών αγορών, αλλά και αμβλύνουν τον ενδοσηματικό ανταγωνισμό, καθώς, περιορίζουν, λόγω της παρεμπόδισης των διασταυρούμενων πωλήσεων, την αξιοποίηση από τα μέλη του επιλεκτικού δικτύου των τυχόν αποκλίσεων μεταξύ τους ως προς τις τιμές πώλησης των προϊόντων από μέρους της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM ΑΒΕΕ, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι διακρίσεις ως προς τις τιμές επί βλάβη του καταναλωτή κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ..

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η τιτλοποίηση χρεών άνω των 90 ημερών με στόχο την άντληση έως 350 εκ ευρώ

admin

Gazprom: Αύξηση 2,2 φορές στη δυναμικότητα του Turkish Stream σε έναν χρόνο

admin

ΕΛ.ΤΑ.: Σχέδιο διάσωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ

admin

ΕΤΕ: Λύσεις ενίσχυσης ρευστότητας επιχειρήσεων

admin

Covid 19: Πρόστιμα σχεδόν 50.000 ευρώ και προσωρινό λουκέτο σε 78 επιχειρήσεις

admin

CNL Capital: Υπέγραψε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασία με τον όμιλο Qualco

admin

Epsilon Net: Εξαγόρασε το 80% της Data Communication έναντι ‎€6,3 εκατ.

admin

Στάσσης: Τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας για τη ΔΕΗ

admin

Γεωργιάδης: Μάιο στις επιχειρήσεις γρήγορα δάνεια το 25% του τζίρου με εγγυημένο το 80% από το κράτος

admin

Νέα στελέχη στη Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας

admin

Mytilineos: Στις 4 Φεβρουαρίου τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2020

admin

easyGroup: Προσπάθεια υποκλοπής του σήματος easy από ελληνική εταιρεία

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις – Με το βλέμμα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση

admin

Αεροπορικές-ΗΠΑ: Νέο πακέτο 25 δισ. δολ. ή χιλιάδες απολύσεις

admin

Πωλήσεις – ρεκόρ $136,51 δισ. για τις κινεζικές Alibaba και JD.com

admin

Delta: Πληρότητα θέσεων επιβατών έως 60% στις πτήσεις μέχρι τον Ιούλιο

admin

Χ.Α.: Πιθανό εύρος διακύμανσης η περιοχή των 565-615 μονάδων

admin

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για τα εστιατόρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

admin