Image default
Πολιτική

Μπίστης: «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε» απαντά στον Γιώργο Παπανδρέου – «Πταίσμα» το «Ολαντρέου»

Διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει η χθεσινή συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό «Πατρινόραμα», όπου υπεραμύνεται της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Για «ενδιαφέρον και διστακτικό βήμα του Γιώργου Παπανδρέου» έκανε λόγο με σημερινό του άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Νίκος Μπίστης, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζοντας πως ο κ. Παπανδρέου «σε αντίθεση με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ούτε αποκλείει με μικρομέγαλη υπεροψία τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από το πολιτικό μέτωπο των Προοδευτικών δυνάμεων ούτε θέτει όρους μη ρεαλιστικούς, όπως η προϋπόθεση ριζικής αλλαγής των συσχετισμών».

«Οι καιροί έχουν αλλάξει και όλοι πρέπει να βγαίνουμε από αυτή την δεκάχρονη περιπέτεια σοφότεροι. Και να έχουμε υπόψη μας ότι χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν μπορείς να οικοδομήσεις μέλλον και συμμαχίες. Χωρίς αυτό το ποσοστό λήθης ούτε η ΕΔΑ, ούτε η Ένωση Κέντρου, ούτε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου θα είχαν συγκροτηθεί» επισημαίνει στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μπίστης, εκτιμώντας ότι «το Ολαντρέου είναι πταίσμα μπροστά» σε παλιότερες πολιτικές έριδες προοδευτικών αποχρώσεων στη χώρα.

Το άρθρο του Νίκου Μπίστη:

Το ενδιαφέρον και διστακτικό βήμα του Γιώργου Παπανδρέου.

«Προκάλεσε ευλόγως μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό Πατρινόραμα. Και αυτό γιατί ανοίγει θέμα προοδευτικής διακυβέρνησης την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΙΝΑΛ είναι κάτι παραπάνω από παγωμένες. Την ώρα που ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του ΚΙΝΑΛ λοξοκοιτά προς τα δεξιά ενώ αντανακλαστικά ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δείχνει να ικανοποιείται με μια περιορισμένη – καθόλου πιθανή και κατά πάσα πιθανότητα εκλογικά αναποτελεσματική – ενότητα της Αριστεράς. Ο Παπανδρέου αντιλαμβάνεται ότι το πρώτο είναι λάθος και το δεύτερο δεν αρκεί. Την διατύπωση του για την ανάγκη Προοδευτικής Διακυβέρνησης θα την προσυπέγραφε κάθε λογικός αριστερός και κεντροαριστερός «Υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει. Την αλλαγή πορείας. Όχι απλά την κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Μια προοδευτική στροφή, που θα δυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα καταστήσει αυτονόητη τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Να επουλώσουμε τις πληγές, να μειώσουμε, ακόμη και να κλείσουμε τις ανισότητες, να οικοδομήσουμε κράτος δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη. Ό,τι δηλαδή απαιτείται για την κοινωνική συνοχή, που μαζί με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για να αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις».

Από όσα γράφει αλλά και από όσα παραλείπει προκύπτει ένα αδιαπέραστο τείχος προς τα δεξιά και μια επιφύλαξη προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εδράζεται κυρίως στις δύσκολες και τραυματικές σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τον τότε ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως και σε αντίθεση με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ούτε αποκλείει με μικρομέγαλη υπεροψία τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από το πολιτικό μέτωπο των Προοδευτικών δυνάμεων ούτε θέτει όρους μη ρεαλιστικούς, όπως η προϋπόθεση ριζικής αλλαγής των συσχετισμών. Υπερασπίζεται βέβαια τον εαυτό του και την διακυβέρνηση του, περιγράφει το δυσμενές διεθνές πλαίσιο με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος , παραμένει βαθειά ενοχλημένος από αυτό που θεωρεί άδικη στοχοποίηση του «στις πλατείες του θυμού και του διχασμού». Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Υπό μία προϋπόθεση: να στοχεύει στο μέλλον της προοδευτικής παράταξης, στην αναζήτηση κοινού, σύγχρονου προγραμματικού λόγου και να μην είναι το άλλοθι για νέο διχασμό, οχύρωση πίσω από χτεσινές αντιπαλότητες και άρνηση συνεργασίας. Οι καιροί έχουν αλλάξει και όλοι πρέπει να βγαίνουμε από αυτή την δεκάχρονη περιπέτεια σοφότεροι. Και να έχουμε υπόψη μας ότι χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν μπορείς να οικοδομήσεις μέλλον και συμμαχίες. Χωρίς αυτό το ποσοστό λήθης ούτε η ΕΔΑ, ούτε η Ένωση Κέντρου, ούτε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου θα είχαν συγκροτηθεί. Οι πρωταγωνιστές τους είχαν ανηλεώς συγκρουστεί πριν ενώσουν δυνάμεις. Ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Πασαλίδης ως μενσεβίκος είχε κυνηγηθεί από τους μπολσεβίκους, ο Γεώργιος Παπανδρέου αποκαλούσε τον Σοφοκλή Βενιζέλο φελλό που για αυτό επιπλέει και ο Χαρίλαος με τον Λεωνίδα πριν φτιάξουν τον Συνασπισμό όταν συναντιόντουσαν στο ασανσέρ της Βουλής δεν αντάλλασσαν χαιρετισμό. Το Ολαντρέου είναι πταίσμα μπροστά σε αυτά. Στην ουσία των διαφορετικών προσεγγίσεων θα έλεγα ότι κρίνοντας εκ των υστέρων ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε μετρήσει τις αρνητικές συνέπειες της εμπλοκής του Δ.Ν.Τ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 γνώρισε με επακόλουθο μια σοβαρή διάσπαση και συνέχιση μιας αφύσικης συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ τις επιπτώσεις αυταπατών και υποτίμησης των συσχετισμών. Όμως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα μπορούσε με την σειρά του να διαμαρτυρηθεί για την σιωπή του Παπανδρέου, ο όποιος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει πιο προωθημένες θέσεις όχι μόνο από το ΚΙΝΑΛ αλλά σε κάποια σημεία και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τι νόημα θα είχε η εμμονική επιστροφή στο παρελθόν;

Το ερώτημα από αυτή την συνέντευξη είναι αν πρόκειται για μια φωτοβολίδα ή αν θα είναι μια συμβολή με πρακτική συνέχεια στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Ανασυγκρότηση που όπως αναγνωρίζει ο Παπανδρέου «είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα». Κάποιοι ήδη διάβασαν την συνέντευξη ως επίθεση στο ΚΙΝΑΛ και την αυτόνομη πορεία του. Το τελευταίο που χρειάζεται ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος είναι νέες διασπάσεις και αντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπα που υπονομεύουν την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στις 10 μέρες η καραντίνα από Ηνωμένο Βασίλειο – Υποχρεωτικό τεστ PCR μετά

Μέχρι το Μάρτιο στην Ελλάδα 1,265 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer – Στις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη παρτίδα

Σημαντικά βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα μετά από 7 εβδομάδες lockdown – «Αγκάθι» οι διασωληνωμένοι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Η πολιτική ίσων αποστάσεων δεν είναι αποδεκτή

admin

Βενιζέλος για ΠΑΣΟΚ: Όταν η Ιστορία δοκίμαζε τις αντοχές των λέξεων

admin

Το παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων – Τα επόμενα βήματα που εξετάζουν στο Μαξίμου

admin

Βαρώσια: Κάντε πίσω αλλιώς το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής λέει η Αθήνα στην Άγκυρα

admin

Κορωνοϊός: Με τη συμμετοχή Μητσοτάκη η τηλεδιάσκεψη χωρών που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ιό την Τετάρτη

admin

Γιατί ο Μπακογιάννης ζήτησε την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ από τη θέση της αντιδημάρχου

admin

Τηλεδιάσκεψη Τζιτζικώστα – Φον Ντερ Λάιεν: Συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία της Κομισιόν με την Επιτροπή Περιφερειών

admin

Χατζηδάκης: Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ

admin

Δημοσκόπηση Alco: Με 15,4 μονάδες προηγείται η ΝΔ – Τι πιστεύουν οι πολίτες για το εμβόλιο

admin

Σκευωρία Novartis: Υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελέας Εφετών η έρευνα για τις συνομιλίες Μιωνή

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, οι Έλληνες του βάζουν καλό βαθμό γράφει η Handelsblatt

admin

Σε ειδική πλατφόρμα από κινητό θα ψηφίζουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές

admin

Τη Δευτέρα εμβολιάζεται ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Spiegel: Η Γερμανία κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών

admin

Πόθεν έσχες: Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με μηδενικό εισόδημα

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε από τις «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» για έρευνες του Oruc Reis στα 6 μίλια από το Καστελόριζο

admin

Αναστασιάδης για τη συμφωνία: Πάνω από 2.7 δισ. στην Κύπρο

admin

Δένδιας: Το 2020 καταφέραμε να «μεγαλώσουμε» την Ελλάδα

admin