Image default
Ευρώπη

Ναυπακτία: Ολοκληρώνεται σταδιακά το «ΞΕΝΙΑ» – Με πόρους της Ε.Ε. η χρηματοδότηση του έργου

Προχωρά το έργο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου», το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μετατραπεί σε πόλο τουριστικής έλξης για την πόλη.

Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2020, αλλά λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό καθυστέρησε. Παρόλο όμως που φθάνει στο τέλος του, ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στον Δήμο Ναυπακτίας για το πώς θα αξιοποιηθεί και πως θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 2.580.000 ευρώ, αλλά μετά την έκπτωση, υπεγράφη σύμβαση ύψους 976.567 ευρώ. Στην μελέτη προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτηρίου το οποίο για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές φθορές.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Ξενία της Ναυπάκτου εγκαινιάστηκε το 1981 σε οικόπεδο με αρχικό εμβαδόν 15.238 τ.μ., το οποίο δεν επιλέχθηκε από τον ΕΟΤ, αλλά δωρίστηκε από τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, ο οποίος είχε διαμορφώσει εκεί έναν πλούσια δενδροφυτεμένο κήπο, το λεγόμενο «περιβόλι» του. Η αρχιτεκτονική υπογραφή ανήκει στον γνωστό Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, που έφτιαξε πολλά τέτοια ξενοδοχεία σε όλη την χώρα, μέχρι το 1974. Όταν πέρασε στα χέρια του πρώην Δήμου Ναυπάκτου, ξεκίνησε μια διαδικασία δημοπράτησης προκειμένου να βρεθεί επιχειρηματίας που θα συνεχίσει την λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Ο πρώτος επιχειρηματίας που πλειοδότησε ήταν ο Ναυπάκτιος Π. Παπαϊωαννίδης, επί δημαρχίας Κονίδα. Όμως ο επόμενος Δήμαρχος Γ. Νταουσάνης, κατήγγειλε την σύμβαση επαναδημοπρατώντας το έργο. Ο επιχειρηματίας όμως που πλειοδότησε δεν κατάφερε να προχωρήσει το έργο και έτσι το ΞΕΝΙΑ εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια.

Οι επόμενες προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι η προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, το ενέταξε στο ΕΣΠΑ για την δημιουργία εικονικού μουσείου για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων και ένα κέντρο φιλοξενίας με έξι σουίτες για υψηλούς επισκέπτες, όπως πρέσβεις, εκπροσώπους ξένων κρατών ή πόλεων του εξωτερικού, διανοούμενους που ασχολούνται κύρια με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα της Ναυπάκτου, κλπ. Ειδικότερα το μουσείο εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας της Ναυπάκτου θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο, ενώ στα πρώην δωμάτια του πρώτου ορόφου θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος αλλά και τα επιπλωμένα διαμερίσματα φιλοξενίας.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν κάνει κάποιες μικρές παρεμβάσεις στον χώρο, όμως η λεηλασία και η καταστροφή ήταν εμφανείς μέχρι να αναλάβει ο εργολάβος την ανακαίνιση. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια καταστράφηκε και ο Κήπος του Νόβα που περιελάμβανε πολλά είδη φυτών και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου. Εξαιτίας της εγκατάλειψης σιγά – σιγά τα δέντρα ξεράθηκαν και κόπηκαν. Ωστόσο το σχέδιο προβλέπει την φύτευση 78 ειδών δέντρων, θάμνων και αναρριχητικών φυτών με ιδιαίτερη πυκνότητα στις πλευρές του οικοπέδου που γειτονεύουν με δρόμους, ενώ εκτός από τη φύτευσή τους, προτείνεται και η δημιουργία πλακόστρωτων μονοπατιών που ορίζουν τη διαδρομή από το ξενοδοχείο προς την παραλία. Είναι επιθυμία των παλιότερων κυρίως Ναυπακτίων να δουν τον Κήπο να ξαναζωντανεύει καθώς θα δώσει ξανά την παλιά αίγλη στον χώρο.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Πιλοτική εφαρμογή blockchain σε ελληνικό Δήμο

admin

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

admin

Δημιουργική Ευρώπη: 30 χρόνια στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού περιεχομένου

admin

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

admin

Η ΕΕ συνεισφέρει 183 εκατ. ευρώ στην ελάφρυνση του χρέους 29 από τις φτωχότερες και πλέον ευάλωτες χώρες του κόσμου

admin

To 20% των βιομηχανιών ανησυχεί για τις ψηφιακές επιθέσεις στο ΙοΤ

admin

Χωρίς αύξηση τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων το 2020-2021

admin

«Οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δεν είναι αρκετοί για να στείλουν το AfD στην κορυφή της ανατολικής Γερμανίας

admin

Brexit: Διπλή ήττα για τον Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

admin

Ανοίγει τον δρόμο και για άλλα περιφερειακά ζητήματα ο East Med

admin

Μπορέλ: Ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Λιβύη και Λευκορωσία

admin

Nissan και Uber προωθούν την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών στο Λονδίνο

admin

Στάνο: Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία αν δεν γίνει αποκλιμάκωση

admin

Κυρ. Μητσοτάκης στο Our World: Πώς η Ελλάδα έγινε από παράγοντας ρίσκου παράδειγμα ευκαιριών

admin

Για πρώτη φορά, χωρίς ετικέτα και από ανακυκλωμένο πλαστικό φιάλη νερού

admin

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ζήτησαν παύση πυρός Μακρόν και Πούτιν

admin

Δένδιας: Οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην περιοχή

admin

Ανάλυση: Μετά τη συμφωνία τι;

admin