Image default
Ευρώπη

Το ανώτατο δικαστήριο της Νορβηγίας απορρίπτει κλιματική καταγγελία για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Αρκτική

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας ήλθε αντιμέτωπο με καταγγελία από περιβαλλοντικές ομάδες που προσπαθούν να σταματήσουν την εξερεύνηση πετρελαίου στην Αρκτική, ύστερα μάλιστα από μια ιστορική μάχη για τις δεσμεύσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή, την Τρίτη (22 Δεκεμβρίου).

Με ψήφους έντεκα προς τέσσερα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των δύο οργανισμών, της Greenpeace και των Young Friends of the Earth Norway, οι οποίες ανέφεραν ότι η χορήγηση δέκα αδειών εξερεύνησης πετρελαίου στη Θάλασσα Μπάρεντς το 2016 ήταν αντισυνταγματική.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επιδιώκει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε θερμοκρασία μικρότερη των 2 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, οι οργανισμοί υποστήριξαν ότι οι άδειες πετρελαίου παραβίαζαν το άρθρο 112 του Συντάγματος της Νορβηγίας, που κάνει λόγο για τη διασφάλιση προς όλους του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον.

Οι ισχυρισμοί τους έχουν ήδη απορριφθεί σε δύο περιπτώσεις και οι τελευταίες ελπίδες τελικά εξαφανίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την απόφαση με τηλεδιάσκεψη.

Η πλειοψηφία του δικαστηρίου συμφώνησε με τους ακτιβιστές ότι θα μπορούσαν να επικαλεστούν το άρθρο 112 σε περίπτωση που το κράτος δεν εκπληρώσει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές του υποχρεώσεις, αλλά δεν θεώρησαν ότι αυτό ισχύει στην περίπτωση αυτή.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η χορήγηση αδειών πετρελαίου δεν ήταν αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εν μέρει επειδή δεν αντιπροσωπεύουν «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα.

«Είμαστε εξοργισμένοι με αυτήν την απόφαση, η οποία αφήνει τη νεολαία και τις μελλοντικές γενιές χωρίς συνταγματική προστασία», δήλωσε ο Therese Hugstmyr Woie, επικεφαλής των Young Friends of the Earth Norway.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο επιλέγει την πίστη στο νορβηγικό πετρέλαιο έναντι των δικαιωμάτων μας για ένα ζωντανό μέλλον», πρόσθεσε.

Πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Greenpeace είχε εκφράσει τη βούληση να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η ομάδα περιέγραψε την υπόθεση ως «ιστορική» που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική πετρελαϊκή πολιτική στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο παραγωγό υδρογονανθράκων στη Δυτική Ευρώπη.

Πάντως η υπόθεση αυτή ακολουθεί μια παγκόσμια τάση, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται σε όλο και περισσότερο σε δικαστικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην Ολλανδία, το 2019, το κράτος αναγκάστηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% πριν από το 2020, μετά από υπόθεση που παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας από τον περιβαλλοντικό όμιλο Urgenda.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής

admin

H κατάσταση στα ελληνικά νησιά συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Στο πλευρό Ελλάδας – Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τάσσονται Γερμανία και Αυστρία

admin

Στάνο: Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία αν δεν γίνει αποκλιμάκωση

admin

Best of: οι ακροάσεις για τη νέα Κομισιόν – βίντεο από τις καλύτερες στιγμές στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Βρετανικές εκλογές: Brexit ή δεύτερο δημοψήφισμα;

admin

Αναβαθμίζεται σε Διακρατικό Οργανισμό το East Med Gas Forum

admin

Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία για τις βέλτιστες πρακτικές φορολογικής διοίκησης

admin

Η Μέρκελ αμφιβάλλει για τη συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur λόγω της Αμαζονίας

admin

Σταματάει νωρίτερα την καραντίνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Παρά τις συστάσεις του ECDC

admin

Μέρκελ: Η ζωή στην Ανατολική Γερμανία ήταν σχεδόν άνετη

admin

ΑΘΗΝΑ – Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα εθνική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και της βίας

admin

Σ. Μισέλ: Θετική ατζέντα για την Τουρκία μόνο αν σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

admin

Η Ελλάδα μπήκε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Πολωνία -Προεδρικές εκλογές: Ο Ντούντα οδεύει σε οριακή νίκη επί του Τρσασκόφσκι

admin

Σύλληψη Ναβάλνι: Τριγμοί στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση

admin

«Ναι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών

admin

Πανευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας κατέκτησε η ελληνική μαθητική «Start Up» ΕCOWAVE

admin