Image default
Επιχειρήσεις

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: 4ο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: 4ο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (“ΕΕΣΥΠ”) δημοσίευσε την έκθεση του τρίτου τριμήνου 2020 επί των πεπραγμένων και εταιρικών οικονομικών καταστάσεων, στην οποία αποτυπώνεται η συνεχής ενίσχυση της καθαρής θέσης αλλά και της ρευστότητάς της.

Εντός του πρώτου εννεαμήνου του 2020, και χάρη στην ενισχυμένη κερδοφορία και ρευστότητα του έτους 2019 των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ, αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα από τις εταιρείες που διένειμαν μέρισμα κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας. Αντισταθμίστηκε έτσι σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι δύο από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου, δεν θα διανείμουν μέρισμα το 2020 παρά την κερδοφορία τους το 2019, προς διακράτηση ρευστότητας στις παρούσες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, το εννεάμηνο του 2020 έκλεισε με σημαντική κερδοφορία, με τα Καθαρά Κέρδη να ανέρχονται σε € 28,9 εκατ., ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ξεπέρασαν για πρώτη φορά το επίπεδο των € 100 εκατ.. Παράλληλα, το μέρισμα που αποδόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκε από €7 εκατ. σε €42 εκατ. 

Εκτός από την επίτευξη των οικονομικών της στόχων, η ΕΕΣΥΠ εντός του 2020 έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση δράσεων σε διάφορους τομείς στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις θυγατρικές της, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς:

– του ψηφιακού μετασχηματισμού, δημιουργώντας το “Δίκτυο Καινοτομίας” ως πλατφόρμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αξιοποίησης συνεργιών μεταξύ των εταιρειών της για τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτόμες πρακτικές διεθνώς, προωθώντας ταυτόχρονα την υιοθέτηση ψηφιακών καινοτομιών σε υποδομές και υπηρεσίες των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, που υποστηρίζουν και τη ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Πρόσφατα, η ΕΕΣΥΠ εντάχθηκε σε κοινοπραξία για την υλοποίηση Ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ μέσω του Δικτύου Καινοτομίας τέθηκε το πλαίσιο συνεργειών των θυγατρικών για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ενώ παράλληλα ξεκίνησε πρωτοποριακή σειρά διαγωνισμών καινοτομίας όπου οι θυγατρικές προσκαλούν τεχνολογικούς φορείς και ομάδες να επιλύσουν επιχειρησιακές προκλήσεις με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
– της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου αναγνωρίζοντας την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης για την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών που εξαρτώνται από τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια του 2020 υποστήριξε και συνέδραμε το Ελληνικό Δημόσιο στη διαδικασία της μελέτης για την κοινωνικοοικονομική μετάβαση των περιοχών αυτών. 
– της υποστήριξης του μετασχηματισμού και της μετάβασης των ΕΛΤΑ στην επόμενη ημέρα, στην οποία θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά για τους πολίτες και τους μετόχους, διατηρώντας τον κοινωνικό τους ρόλο ως φορέας παροχής της καθολικής υπηρεσίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη, σχολίασε για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2020:

“Για μια ακόμα χρονιά, η συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας της ΕΕΣΥΠ, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της, καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών που έχουμε πραγματοποιήσει για τη βελτίωση της απόδοσης των δημόσιων επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου μας, αλλά και την ταυτόχρονη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της νέας εποχής. 

Η κρίση της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας και δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Είμαστε σε συντονισμό με τις θυγατρικές μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, παραμένοντας επικεντρωμένοι στους στόχους και στις προτεραιότητες μας για τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας των ΔΕΚΟ, άρα και της θωράκισής τους απέναντι σε τέτοιου μεγέθους κρίσεις. Παράλληλα παρακολουθούμε ώστε να υπάρχει επαρκής ρευστότητα, ειδικά στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας που πλήττονται περισσότερο. Συνεχίζουμε στο έργο μας, χάρη στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τις διοικήσεις των εταιρειών μας, τους εργαζομένους και όλα τα βασικά εμπλεκόμενα μέρη, έχοντας δημιουργήσει στέρεες βάσεις αλλά και μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον”.

 • νική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
 • ΕΕΣΥΠ
 • κέρδη

  Σχετικα αρθρα

  Ανοδος του τομέα κρουαζιέρας στον Πειραιά κατά 14,6% στο εννεάμηνο

  admin

  Δέκα υποτροφίες για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό από τα ΕΛΠΕ

  admin

  Η απάντηση της MLS για τη συνέλευση των ομολογιούχων

  admin

  Byte: Την παράταση της διάρκειας της εταιρείας έως τις 31/12/2050 ενέκρινε η ΓΣ

  admin

  Νέος CEO στη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

  admin

  Prodea Investments – DIMAND: Υπεγράφη η σύμβασης παραχώρησης για τον Πύργο Πειραιά

  admin

  Τα επόμενα βήματα για το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ. 

  admin

  Beat: Με κάρτα πάνω από το 35% των πληρωμών στα ταξί

  admin

  ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 1% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάρτιο

  admin

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Διαγράφονται πέντε εισηγμένες από το ταμπλό-Ποιες είναι

  admin

  Παπαϊωάννου (Fast Finance): Déjà Vu

  admin

  Ευρωπαϊκή Πίστη: Ενισχύθηκαν τα οικονομικά μεγέθη στο 9μηνο

  admin

  Θεσσαλονίκη: Μεταφορά της «Black Friday» ζητούν οι έμποροι

  admin

  Η μάχη για το 5G, οι αμερικανικές πιέσεις και τα όπλα της Huawei

  admin

  Flexopack: Αύξηση 62% στα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου

  admin

  Η Andersen Legal μπαίνει στο Banking and Finance

  admin

  ΚΕΕ: Θέσεις και προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

  admin