Image default
Επιχειρήσεις

Κοσμοσυρροή για τα έργα ΑΠΕ στην ΡΑΕ

Θερμό εξακολουθεί να είναι το κλίμα για τις ΑΠΕ παρά τα πρόσφατα μέτρα που πήρε το υπουργείο Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στο λογαριασμό πληρωμών των παραγωγών αλλά και για να φιλτράρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ήδη στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν υποβληθεί 1.857 αιτήσεις συνολικής ισχύς 45,5 GW που συνδέονται με τον κύκλο Δεκεμβρίου, με την πλειοψηφία να αφορά φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 36,2 GW και 8,6 GW για αιολικά. Η υπόλοιπη ισχύς κατανέμεται σε υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά κ.α.

Το επενδυτικό ντελίριουμ για τις ΑΠΕ αποδίδεται στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην υποδοχή νέων αιτήσεων από την ΡΑΕ, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει. Στην αγορά, επισημαίνουν ότι πρόκειται για αρχικό ενδιαφέρον καθώς ένα τμήμα μόνο αυτών των αιτήσεων θα φτάσει να υλοποιηθεί από τους επενδυτές.

Η ουρά πάντως για έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει για το ΥΠΕΝ ότι η χώρα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για τα πρότζεκτ της πράσινης ανάπτυξης, γεγονός που όπως αναφέρουν ενισχύεται και από την πρόσφατη έγκριση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων  από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων συνολικής ισχύος  2,8 GW και προϋπολογιζόμενης δαπάνης άνω των 2 δις. ευρώ.

Πρόκειται για τις τελευταίες επενδύσεις που εγκρίνονται με τις διαδικασίες του fast track με βάση τα παλαιότερα κριτήρια καθώς με απόφαση Χατζηδάκη, η οποία περιλαμβάνεται σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το καθεστώς για τα νέα έργα αλλάζει.

Στο εξής στις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης θα μπορούν να εντάσσονται μόνο έργα καινοτομικού χαρακτήρα (αποθήκευσης ενέργειας, υδρογόνου, υπεράκτια φωτοβολταικά πάρκα  κ.α)  και προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ. Επίσης τα έργα αυτά θα μπορούν να προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα σημείο σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα ενώ δεν θα μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην δέσμευση ηλεκτρικού χώρου και να προπορεύονται άλλων αιτήσεων κάτι το οποίο επεκτείνεται και στα υφιστάμενα μεγάλα πρότζεκτ .

Υπενθυμίζεται ότι για τα μέτρα Χατζηδάκη είχαν διατυπωθεί γκρίνιες και αντιδράσεις από εκπροσώπους του κλάδου κυρίως σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά 6% για τον ΕΛΑΠΕ, με ξένες κυρίως πολυεθνικές εταιρείες όπως η ENEL, να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική για την χώρα μας.

Αντιδράσεις οι οποίες εκφράστηκαν και με επιστολή στον Πρωθυπουργό είχαν εκφραστεί και από την Γαλλική Voltalia, η οποία σχεδιάζει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στην Ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, το οποίο όπως επισημαίνει επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη

Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC

Μπλέτσας – Δασκαλάκης: Στρατηγική επιβίωσης η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο (φως φανάρι) κ. Λαζαρίδης που κανόνιζε τα… Κουτσοραντεβού και το μπαλαούρο που έρχεται

 

Σχετικα αρθρα

Είσοδος της Intersys στην κατηγορία ηλεκτροκίνητων δικύκλων με αποκλειστική διανομή της Ducati

admin

Εργαζόμενοι ομίλου Intracom κατά Β. Μαρινάκη: Εμεις στηρίζουμε την οικονομία

admin

Νέες επενδύσεις της NRB Group στο κέντρο λογισμικού της Ελλάδας

admin

Το σχέδιο των Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Αegean: Εκτιμήσεις για ζημιές προ φόρων € 110 εκ. στο α’ τρίμηνο

admin

Εverest: Aναδείχθηκαν σε «E-shop of the Year» στα e-volution Awards 2021

admin

Νίκας: Από 17 Νοεμβρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

admin

Τέλος στις αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου – Εκλεισε λόγω υπερκάλυψης

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ευρώπης

admin

Performance Technologies: Από 28/9 η καταβολή μερίσματος €0,057 ανά μετοχή

admin

Νέα ηγεσία για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

admin

ICAP: Πόσες εταιρείες στην Ελλάδα διοικούνται από γυναίκες

admin

Ερευνα Xerox: Το 58% σχεδιάζει αλλαγές στην εξ’ αποστάσεως εργασία

admin

Cenergy-Nexans: Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις

admin

Alpha Bank: Στην doValue κυπριακά NPEs και ακίνητα αξίας 3,2 δισ. ευρώ

admin

Trastor: Πώληση ακινήτου στην Κηφισίας έναντι €3,3 εκατ.

admin

Τι προτείνει ο ΕΣΑ για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

admin

Profile: Διέθεσε με private placement το 3,69%

admin