Image default
Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο και οι αποφάσεις της ΕΚΤ στο επίκεντρο του δελτίου οικονομικών εξελίξεων

Η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο, οι θετικές αποφάσεις του Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου καθώς και η νέα αύξηση του PEPP και της ρευστότητας από την ΕΚΤ βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του δελτίου οικονομικών εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς. 

Αναλυτικά: 

Στις 04.12 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ  για το 3ο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και μείωση -11,7% σε ετήσια βάση. Σημαντική ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές (-44,9%) το 3ο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Αντίθετα θετική ήταν η συμβολή της δημόσιας (4,4%) και ιδιωτικής (1%) κατανάλωσης καθώς και της μείωσης των εισαγωγών (-6,4%). Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε  στο  -8,5% το  ενιάμηνο του 2020. Στις 25 Νοεμβρίου 2020, τέθηκε  σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Σχέδιο αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: (1) Πράσινη μετάβαση, (2) Ψηφιακή μετάβαση, (3) Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, (4) Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός. Σημειώνεται ότι τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, περιλαμβάνουν €19,4 δισεκ. επιδοτήσεις και €12,7 δισεκ. δάνεια. Επίσης, στις 30.11, στο πλαίσιο του Eurogroup, με βάση την 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου, εγκρίθηκε το 4ο  πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους  ύψους €767 εκατ. Τέλος, στα θετικά για τη χώρα συγκαταλέγεται η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση στα €1,85 τρισ. του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αλλά και σε χρονική επέκταση της διάρκειας αυτού έως τον Μάρτιο του 2022.Διεθνείς Εξελίξεις

H EKT αποφάσισε την αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ (στα 1.850 δισ. ευρώ) και την επέκταση κατά 9 μήνες (έως τον Μάρτιο του 2022) του προγράμματος ΡΕΡΡ για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από την επιβολή επαναλαμβανόμενων lockdown και του επίμονου αποπληθωρισμού. Επιπλέον, αποφάσισε την πλήρη επανεπένδυση των λήξεων μέχρι το τέλος του 2023 και την πραγματοποίηση περαιτέρω ενεργειών για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ρευστότητας. Παράλληλα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. συμφωνήθηκε ομόφωνα να προχωρήσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. συνολικού ύψους περίπου €1,9 τρισ.

Στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες για την έγκριση νέου δημοσιονομικού προγράμματος στήριξης ύψους $900 δισ., καθώς επιβραδύνεται σημαντικά η αναγκαία βελτίωση στην αγορά εργασίας και σημειώθηκε σημαντική συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων. Παράλληλα η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το τωρινό πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου να καταγραφεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος για την σταθερότητα των τιμών και τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Καταγγελία για «μαύρη» εργασία στο Δημόσιο μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ

admin

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το 2021

admin

Σέρρες: Διαδικασία δήλωσης ζημιών και αποζημίωσης από τις πλημμύρες

admin

Άνοιγμα λιανεμπορίου : Τι ισχύει με το «click away»

admin

Πλήγμα στις χρηματιστηριακές αγορές από τον κορωνοϊό και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Μεγάλη άνοδος στους δείκτες, 2% πάνω ο Nasdaq

admin

IOBE: Βουτιά δέκα μονάδων στις προσδοκίες για την οικονομία

admin

Επτά διευκρινίσεις Βρούτση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

admin

ΑΑΔΕ : Σε λειτουργία το myDATA – Πιστοποιήθηκαν 4 πάροχοι ψηφιακής τιμολόγησης

admin

Ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια

admin

Ο εμπορικός κόσμος εκπέμπει S.O.S.

admin

Θ. Σκυλακάκης: Αρχές του 2021 αναμένεται δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας

admin

ΑΑΔΕ: Νέες προθεσμίες δήλωσης μειωμένων ενοικίων από ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Κοροναϊός : Προτάσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Άνοδος 1,33%, προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος

admin

TUI: Το 2022 η πλήρης ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού

admin

Χρυσές μπίζνες τα εμβόλια για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας

admin

«Φρέναρε» η ελληνική αγορά αυτοκινήτου

admin