Image default
Πολιτική

Τσίπρας: Αυτά που γίνονται στους εξοπλισμούς δεν γίνονταν ούτε την εποχή των μεγάλων σκανδάλων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας  μιλά στην ιστοσελίδα militaire.gr για τα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος. Κατηγορεί την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη στρατηγικής που «οδήγησε στην διπλωματική αποτυχία των Βρυξελλών» και ελπίζει και εύχεται να «μην οδηγηθούμε και σε εθνική ήττα». Προβλέπει ένα πολύ δύσκολο 2021 για τα ελληνοτουρκικά.

«Έχω βάσιμους λόγους να ανησυχώ ότι αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει αυτή την αλλοπρόσαλλη στάση, να πορεύεται δίχως στρατηγική, δίχως σχέδιο, δίχως πυξίδα, δίχως συμμάχους και απλά εκ των υστέρων να έρχεται να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε σημαντικές υποχωρήσεις σε σημαντικές ήττες» αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένοντας στην κριτική για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι δεν μπορεί να παρουσιάζει η κυβέρνηση τον Ερντογάν περίπου «ως φυσικό φαινόμενο» και να λέει «τι να κάνουμε, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Φοβάμαι ότι σε μια ενδεχόμενη ήττα και εννοώ τη δημιουργία τετελεσμένων, θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο επιχείρημα».

Επέκταση στα 12 μίλια

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ο μόνος τρόπος που έχεις για να προστατέψεις ένα δικαίωμα σου είναι να το ασκήσεις για αυτό και ζητήσαμε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης με προοπτική για την Κάσο και την Κάρπαθο».

«Αυτά δεν γίνονταν ούτε την εποχή των μεγάλων σκανδάλων»

Την ίδια ώρα, πολύ σκληρή κριτική ασκεί για το θέμα των εξοπλισμών, το οποίο όπως φαίνεται θα απασχολήσει για πολύ και έντονα την πολιτική επικαιρότητα, ενώ στη συζήτηση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και τη διαφάνεια θα τεθεί και το θέμα των εξοπλισμών.

«Εκφράζω την ανησυχία μου. Όσο ανήσυχος είμαι σχετικά με το ενδεχόμενο η διπλωματική ήττα των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα να μετατραπεί το 2021 και σε εθνική ήττα αλλά τόσο ανήσυχος είμαι γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, με δικαιολογία τις ήττες που δεχόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, ελπίζω όχι σε εθνικό…Βεβαίως να υπάρξουν υπολογισμένες δαπάνες και στοχευμένες δαπάνες. Βεβαίως να ενισχύσουμε και με εξοπλισμούς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά αυτοί οι εξοπλισμοί πρέπει να ακολουθούν και να στοχεύουν σε μία στρατηγική».

Ως προς τη στάση του κόμματός του στον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι «ψηφίσαμε παρών για δύο λόγους: πρώτον και σας το λέω ευθέως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις εξοπλιστικές δαπάνες που έχει εξαγγείλει, έτσι όπως τις έχει εξαγγείλει, χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με έλλειμμα στρατηγικής. Και δεύτερον διότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μία αλλοπρόσαλλη στάση σε σχέση με το στόχο των εξοπλισμών. Εγώ 4,5 χρόνια είχα εισηγήσεις από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και με τις μεγάλες δυσκολίες που είχαμε δημοσιονομικά, προσπάθησα αυτές τις εισηγήσεις σε μεγάλο βαθμό να τις ακολουθήσω πιστά για να ενισχύσουμε όσο μπορούσαμε την αποτροπή. Έτσι προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των F-16».

«Το θέμα των φρεγατών δεν είναι οικονομικό, έχει σχέση με τη στρατηγική της χώρας»

Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο θέμα των φρεγατών και το προσεγγίζει όχι με τα οικονομικά κριτήρια, αλλά υποστηρίζει ότι η επιλογή που θα γίνει έχει να κάνει πρωτίστως με το αν η Ελλάδα εξακολουθεί να ΄χει ως στόχο να ελέγχει τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο, ή αν έχει επιλέξει να «κλειστεί» στα 6 ναυτικά μίλια.

«Στόχος ήταν και η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία με τη δυνατότητα προμήθειας για το πολεμικό ναυτικό φρεγατών Belharra. Δεν έπρεπε σώνει και καλά να πάρουμε φρεγάτες από τη Γαλλία αλλά ήταν ο τύπος, είναι ο τύπος των φρεγατών που θέλουμε. Υπάρχουν κι άλλες φρεγάτες που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις ανοιχτές θάλασσες και ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανθυποβρυχιακή προστασία και αεράμυνα περιοχής ικανή και αποτελεσματική» σημειώνει ο κ Τσίπρας και προσθέτει πως «ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης για μεγάλο διάστημα αυτή τη τακτική και όταν με είχε ενημερώσει μάλιστα μου είπε ότι ακολουθούν αυτό το σχεδιασμό και μάλιστα του είπα «μπράβο που συνεχίζεις αυτή τη στρατηγική». Ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα χωρίς να καταλάβουμε γιατί, ναυάγησε αυτός ο σχεδιασμός και για την αμυντική συμφωνία και ξαφνικά εκεί που περιμέναμε φρεγάτες ,οι φρεγάτες έβγαλαν φτερά και η αμυντική συμφωνία πέταξε πριν πετάξουν τα Rafale».

«Όταν τον συνάντησα και τον ρώτησα γιατί το κάνεις αυτό μου απάντησε «δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, γιατί βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά». Kαι τώρα έρχεται ένας προϋπολογισμός που αποδεικνύεται πως έλεγε ψέματα, γιατί διπλασιάζονται οι δαπάνες πολλαπλασιάζονται οι δαπάνες. Και ρωτώ ποια η στόχευση και η στρατηγική;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα αεροσκάφη Rafale, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο όπλο. Αν η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έλεγε ότι θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες όπως είπα ,όχι κατ’ ανάγκη τις συγκεκριμένες επαναλαμβάνω, δεν μπαίνω εγώ σε αυτή τη συζήτηση, αλλά σε κάθε περίπτωση που θα εξασφάλιζαν και μία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ,γιατί είναι κρίσιμη και χρήσιμη η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί η Γαλλία δεν έπαιξε έναν ενεργητικό ρόλο στο προηγούμενο συμβούλιο κορυφής ώστε να κερδίσουμε τις κυρώσεις;»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «ακούω ότι πηγαίνουμε σε μία στρατηγική αναβάθμισης των υπαρχουσών φρεγατών ή και απόκτησης νέων φρεγατών χωρίς αυτές τις δυνατότητες. Μήπως λοιπόν υιοθετούμε ένα άλλο δόγμα και δεν μας το έχει εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση; Ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι μία περιοχή όπου, η χώρα αυτόνομα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή χρειάζεται να τα υπερασπιστεί ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ή ανατολικά της περιοχής όπου συνάψαμε τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο; Αν είναι αυτό ,τότε δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και το λέω με επίγνωση όσων λέω, είναι ζήτημα αλλαγής στρατηγικής. Αν η χώρα έχει αλλάξει στρατηγική και για αυτό δεν αντιδράσαμε στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της έρευνας από το τουρκικό ερευνητικό και για αυτό αλλάζουμε στρατηγική και δεν πάμε σε αυτού του τύπου τις φρεγάτες και για αυτό δεν μας ενδιαφέρει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, αυτά να τα πει στο λαό ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Τσίπρας εξαπολύει επίσης μύδρους κατά των κυβερνητικών χειρισμών στους εξοπλισμούς, λέγοντας ότι «αυτά δεν γίνονταν ούτε τις εποχές των μεγάλων σκανδάλων!». «Εδώ έχει χαθεί η μπάλα. Μέσα σε μία νύχτα έρχονται προϋπολογισμοί δυσθεώρητοι. Ξαφνικά είδαμε, να έρχονται στην επιτροπή εξοπλισμών και να μας λένε ότι θα φέρουνε νομοσχέδιο κατεπείγον στο οποίο θα προβλέπονται, θα εμπεριέχονται όλες οι απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Και φέρνουν ξαφνικά Σάββατο στη Βουλή για να ψηφίσουμε τη Τρίτη, μέσα σε τρία 24ωρα, μία συμφωνία που αφορά την Καλαμάτα 1,3 δισ. ευρώ. Και αφορά το Εκπαιδευτικό Κέντρο μία συμφωνία με ισραηλινούς. Εμείς το διαπραγματευόμαστε στη μισή τιμή αυτό» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας.

«Και το τελευταίο: εγώ γνωρίζετε έφερα μία συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που αφορούσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και ήταν 1,4 δις . Και μαθαίνω τώρα ,ότι για τα υπόλοιπα, γύρω στα 30 αεροσκάφη, o κ. Παναγιωτόπουλος θα εκσυγχρονίσει και αυτά με 700 εκατομμύρια! Ενώ για αυτά τα οποία εκσυγχρονίσαμε εμείς, τοποθετούνται καινούρια ραντάρ και στα 30 εναπομείναντα θα μπουν τα παλιά ραντάρ. Και είναι και πολύ λιγότερα αεροσκάφη! 700 εκατομμύρια για 30 ενώ εμείς 1,4 για 84! Μιλάμε για μεγέθη τα οποία μας υπερβαίνουν» παρατηρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως «…έχουμε ενδείξεις ενός φοβερού ελλείμματος στρατηγικής και μιας αλλοπρόσαλλης στάσης. Εμείς λοιπόν αυτό που ζητάμε είναι να μας φέρουν τις συμβάσεις, να μας φέρουν τα οικονομικά μεγέθη να μας εξηγήσουν τι ακριβώς κάνουν διότι τέτοιου είδους επίσπευση διαδικασιών, δεν είχαμε δει ούτε την περίοδο των μεγάλων σκανδάλων. Εκεί τουλάχιστον προσχηματικά τηρούσαν τις διαδικασίες επειδή δεν θέλω να υπαινίσσομαι κάτι λέω ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες να δώσουνε σε πλήρη διαφάνεια όλα τα στοιχεία και να μας εξηγήσουν».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα “εθνικό θέμα”. «Αυτή τη φορά δε νομίζω ότι οι πολίτες θα το εκτιμήσουν, γιατί μπορεί να μην είναι πρόσχημα», προσθέτει.

Βολές στον Ψαριανό

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για το προσωπικό των ΕΔ. Λέει τι έκανε και τι όχι η κυβέρνηση του, μιλά για τον τότε ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο και παραδέχεται ότι πρέπει να σταματήσει η παράνοια «ένας Ανθυποσμηναγός να παίρνει μισθό 1.200 ευρώ και ο Ψαριανός που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής να παίρνει 2 και 3 χιλιάδες ευρώ στο Μαξίμου».

Ειδήσεις σήμεραΣε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Έδεσσα και Βέροια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας – Επιδείνωση μετά τα Χριστούγεννα

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές: Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ): Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

admin

Τελ Αβίβ: Συμβολική και σημαντική η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

admin

Κακοκαιρία Ιανός: Στελέχη της ΝΔ επισκέφτηκαν πληγέντες στη Θεσσαλία

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει τροπολογία για τα πόθεν έσχες μετά τις αποκαλύψεις για την βίλα του Σουνίου

admin

Τσίπρας: Συνάντηση με τους μαθητές που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής

admin

Βουλή: Ομόφωνο «ΝΑΙ» στην αυστηροποίηση των ποινών για τον βασανισμό ζώων

admin

Δίχως τέλος οι φιλονικίες στον ΣΥΡΙΖΑ: «Καρφιά» Μπίστη – «Αριστερή από κεκτημένη ταχύτητα» η πολιτική Κοτζιά

admin

Τσίπρας: Eξαιρετικά αργός ο ρυθμός εμβολιασμού – Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση

admin

Μπογδάνος: Ζητά νομοθετική κατάργηση μπούρκας και νικάμπ

admin

Ηλιόπουλος: «Η ΝΔ ρίχνει την πολιτική αντιπαράθεση στο επίπεδο του βούρκου και της λάσπης»

admin

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακομματική ικανοποίηση από την ιστορική απόφαση

admin

Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης» αρχίζει σήμερα η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ

admin

Σύσκεψη για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού υπό τον πρωθυπουργό

admin

Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ για Θεοφάνεια: Δεν θέλαμε «νέο Άγιο Δημήτριο» – Ο νόμος ισχύει για όλους

admin

Δημοσκόπηση Interview: Να μείνουν τα μέτρα όσο κρατά η πανδημία θέλει το 72%

admin

Πόθεν έσχες 2019:Οι πλούσιοι, οι φτωχοί, οι χρεωμένοι και οι… σκαφάτοι πολιτικοί

admin

Rafale: Το χρονικό της συμφωνίας αγοράς 18 γαλλικών μαχητικών

admin