Image default
Επιχειρήσεις

Κοσμοσυρροή για τα έργα ΑΠΕ στην ΡΑΕ

Θερμό εξακολουθεί να είναι το κλίμα για τις ΑΠΕ παρά τα πρόσφατα μέτρα που πήρε το υπουργείο Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στο λογαριασμό πληρωμών των παραγωγών αλλά και για να φιλτράρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ήδη στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν υποβληθεί 1.857 αιτήσεις συνολικής ισχύς 45,5 GW που συνδέονται με τον κύκλο Δεκεμβρίου, με την πλειοψηφία να αφορά φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 36,2 GW και 8,6 GW για αιολικά. Η υπόλοιπη ισχύς κατανέμεται σε υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά κ.α.

Το επενδυτικό ντελίριουμ για τις ΑΠΕ αποδίδεται στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην υποδοχή νέων αιτήσεων από την ΡΑΕ, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει. Στην αγορά, επισημαίνουν ότι πρόκειται για αρχικό ενδιαφέρον καθώς ένα τμήμα μόνο αυτών των αιτήσεων θα φτάσει να υλοποιηθεί από τους επενδυτές.

Η ουρά πάντως για έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει για το ΥΠΕΝ ότι η χώρα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για τα πρότζεκτ της πράσινης ανάπτυξης, γεγονός που όπως αναφέρουν ενισχύεται και από την πρόσφατη έγκριση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων  από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων συνολικής ισχύος  2,8 GW και προϋπολογιζόμενης δαπάνης άνω των 2 δις. ευρώ.

Πρόκειται για τις τελευταίες επενδύσεις που εγκρίνονται με τις διαδικασίες του fast track με βάση τα παλαιότερα κριτήρια καθώς με απόφαση Χατζηδάκη, η οποία περιλαμβάνεται σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το καθεστώς για τα νέα έργα αλλάζει.

Στο εξής στις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης θα μπορούν να εντάσσονται μόνο έργα καινοτομικού χαρακτήρα (αποθήκευσης ενέργειας, υδρογόνου, υπεράκτια φωτοβολταικά πάρκα  κ.α)  και προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ. Επίσης τα έργα αυτά θα μπορούν να προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα σημείο σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα ενώ δεν θα μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην δέσμευση ηλεκτρικού χώρου και να προπορεύονται άλλων αιτήσεων κάτι το οποίο επεκτείνεται και στα υφιστάμενα μεγάλα πρότζεκτ .

Υπενθυμίζεται ότι για τα μέτρα Χατζηδάκη είχαν διατυπωθεί γκρίνιες και αντιδράσεις από εκπροσώπους του κλάδου κυρίως σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά 6% για τον ΕΛΑΠΕ, με ξένες κυρίως πολυεθνικές εταιρείες όπως η ENEL, να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική για την χώρα μας.

Αντιδράσεις οι οποίες εκφράστηκαν και με επιστολή στον Πρωθυπουργό είχαν εκφραστεί και από την Γαλλική Voltalia, η οποία σχεδιάζει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στην Ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, το οποίο όπως επισημαίνει επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη

Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC

Μπλέτσας – Δασκαλάκης: Στρατηγική επιβίωσης η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο (φως φανάρι) κ. Λαζαρίδης που κανόνιζε τα… Κουτσοραντεβού και το μπαλαούρο που έρχεται

 

Σχετικα αρθρα

Μινέρβα-Λαδένης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του ΚΟΔ

admin

Υπέγραψαν Avramar-τράπεζες το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

admin

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

Bain & Company: Εμπιστοσύνη στη συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

admin

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ο Ν. Μπήλιος αναλαβάνει Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin