Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ιστορική συμφωνία για το Brexit

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτεύχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς και στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια τελική πρωινή κλήση μεταξύ της Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες – η πέμπτη τέτοια τηλεφωνική συνομιλία τις τελευταίες 24 ώρες.

Η εμπορική συμφωνία – που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες – έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Φον ντερ Λάιεν: Η Βρετανία είναι πλέον τρίτη χώρα

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα με το Ηνωμένο Βασίλειο».

It was worth fighting for this deal.

We now have a fair & balanced agreement with the UK. It will protect our EU interests, ensure fair competition & provide predictability for our fishing communities.

Europe is now moving on. https://t.co/77jrNknlu3

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 24, 2020

Ωστόσο, σημείωσε πως «η αρχή μπορεί να είναι και ένα τέλος», προσθέτοντας ότι «όλοι θα πρέπει να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να προχωρήσουμε».

Μπαρνιέ: Ο χρόνος δεν μετρά πια ανίστροφα

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ευχαριστώντας τους συνδιαπραγματευτές του, δήλωσε πως είναι μια «τεράστια ανακούφιση αυτή η συμφωνία, παράλληλα όμως είναι και μια μέρα λύπης», όχι μόνο για ό,τι έμεινε πίσω, αλλά και για ό,τι έπεται.

Πανηγυρίζει ο Τζόνσον στο twitter.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες τη «νίκη» που επετεύχθη σήμερα, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο Twitter, με τη λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».

Λίγα λεπτά νωρίτερα Λονδίνο και Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, μετά από δύσκολες, πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, με ανάρτησή της στο Twitter. “Θα έχουμε μια ισχυρή εμπορική σχέση με την ΕΕ και θα εμβαθύνουμε τις συναλλαγές με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο χάρη στην ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μας”, ανέφερε.

«Φαναστική είδηση», λένε πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ

«Η συμφωνία ολοκληρώθηκε», είπε μια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Η συμφωνία είναι φανταστική είδηση ​​για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βάση μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις που έχουν επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Έχουμε παραδώσει αυτήν την μεγάλη προσφορά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε η πηγή.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας των Συντηρητικών Βουλευτών Brexiter δήλωσε ότι θα ζητήσει από μια ομάδα δικηγόρων να εξετάσει τους όρους πριν δώσει την υποστήριξή του.

Η συμφωνία αποφεύγει μια άτακτη έξοδο, για την οποία είχε προειδοποιήσει το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό ότι θα μείωνε την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας κατά 40 δισ. Λίρες το 2021 και θα κόστιζε περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη ένταξη στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση κατά το τελευταίο έτος, με τους Βρετανούς πολίτες να διατηρούν το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία γύρω από το μπλοκ.

Το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα φέρει ευρείες αλλαγές για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους πολίτες, καθώς ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της χώρας με τους γείτονές της.

Η συμφωνία θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, τεσσεράμισι χρόνια από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, έμοιαζαν πως θα αποτύγχαναν.

Μόνο πριν από δύο εβδομάδες, ο Τζόνσον είπε στο υπουργικό συμβούλιο να προετοιμαστεί για έξοδο χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας το κοινό ότι μια τέτοια πιθανότητα ήταν «πολύ πιθανό».

Η αλιεία

Τα κρίσιμα σημεία στο τέλος των συνομιλιών ήταν η πρόσβαση της ΕΕ στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και η απαίτηση των Βρυξελλών για κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εμπόριο καθώς το βιβλίο κανόνων τους αποκλίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε μελλοντική πρόσβαση στην ΕΕ και ποσοστώσεις στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, ένα ζήτημα μικρού οικονομικού αντίκτυπου, αλλά υψηλή πολιτική προεξοχή και για τις δύο πλευρές, αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ μιας συμφωνίας και μιας διακοπής των συνομιλιών.

Η ΕΕ είχε προσφέρει μια εξαετή μεταβατική περίοδο για τη σταδιακή μείωση κατά 25% των αλιευμάτων από την αξία των ευρωπαϊκών στόλων στα βρετανικά ύδατα, με πρόσβαση εγγυημένη σε ζώνη έξι έως 12 ναυτικών μιλίων από τις βρετανικές ακτές.

– - BBC, Guardian, -, European Commission.

Σχετικα αρθρα

Ασφαλιστικό: Αυξήσεις στις συντάξεις ύστερα από 10 χρόνια

admin

Έντοκα γραμμάτια: Το Δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ

admin

ΚΟΡΡΕΣ: «Απόβαση» στην Κίνα

admin

Πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α

admin

Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στα ακίνητα -Υπεγράφη η απόφαση

admin

ΕΦΚΑ: 145 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2020

admin

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα – είναι χειρότερη

admin

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Σε πτώση ο κεντρώος χώρος στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει να δανείζεται δολάριο

admin

Spiegel: Το δάνειο της KfW στην Ελλάδα έφερε έσοδα 443 εκατ. ευρώ στη Γερμανία

admin

Επίδομα ενοικίου : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

admin

Κοροναϊός : Τα μέτρα στήριξης στο Eurogroup μετά το γερμανικό μπλόκο στο «Corona bond»

admin

WSJ:Αναγκαία μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

admin

Ράλι ανόδου στη Wall Street μετά την εξαγγελία των μέτρων του Τραμπ

admin

Προς ακύρωση προστίμων για τις συγκεντρωτικές

admin

Κοροναϊός : Αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων έως τέλος Απριλίου

admin