Image default
Επιχειρήσεις

Πράκτορες ΟΠΑΠ: Πλήγμα για το κλάδο η αλλαγή φορολόγησης

Την αντίθεσή της στην αλλαγή φορολόγησης των τυχερών παιγνίων εκφράζει με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ).

Η ΠΟΕΠΠΠ αναφέρει πως με έκπληξη διαπίστωσε ότι την 17η/12/2020 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κατατέθηκαν στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, αιφνιδιαστικά, διατάξεις που αφορούν τον τρόπο φορολόγησης των κερδών από τυχερά παίγνια (άρθρο 57).

Στην επιστολή η ΠΟΕΠΠΠ τονίζει πως εν μέσω lockdown, με κλειστά τα πρακτορεία μας και με τις οικονομικές υποχρεώσεις μας να έχουν συσσωρευτεί υφίσταται τεράστια απειλή για την επιβίωση του κλαδου. Και αναφέρει: «Όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη επιστολή μας (από τις 16/11/2020) για αυτό το ζήτημα, η διάταξη αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα σχεδόν 4.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ και τους περίπου 20.000 εργαζομένους τους σε όλη την Ελλάδα, που έχουν γονατίσει από την πανδημία, τα lockdown και την κατάρρευση των εσόδων των καταστημάτων. Επιπλέον, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πληγούν και τα έσοδα του Κράτους από την εφαρμογή αυτής της πρόχειρης διάταξης, για την οποία δεν έγινε καμία διαβούλευση μαζί μας, παρά τις προηγούμενες επικοινωνίες μας με το Υπουργείο Οικονομικών και σχετικές διαβεβαιώσεις, που μας δίνονταν».

Σε σχέση με τη φορολόγηση κερδών ανά δελτίο, η ΠΟΕΕΕΠ αντιδρά λέγοντας πως αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, τις αποδόσεις και τα κέρδη των παιχνιδιών που παίζονται με στήλες. «Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από στοιχεία και μελέτες που έχουμε στη διάθεση μας, ως ΠΟΕΠΠΠ, και αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών φορολόγησης είναι εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Η νέα αυτή φορολόγηση θα οδηγήσει σίγουρα στη μείωση των εισοδημάτων των πρακτόρων ΟΠΑΠ και των εργαζομένων τους. Και όλα αυτά, ενώ τα πρακτορεία μας έμειναν και παραμένουν κλειστά για μήνες λόγω κορονοϊού».

Και η επιστολή καταλήγει: «Στις περισσότερες χώρες (ενδεικτικά Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεν επιβάλλεται καν φόρος στα κέρδη των παικτών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων και να προληφθούν φαινόμενα εθισμού και σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων για τους παίκτες. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι χώρες, αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση των εσόδων του κράτους μπορεί να επιτευχθεί με την πάταξη του παράνομου τζόγου. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η διάταξη αυτή θα αποτελέσει πλήγμα για τον κλάδο μας, θα δημιουργήσει τρύπες στα έσοδα του Δημοσίου, και θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της στροφής των παικτών στη μάστιγα του παράνομου τζόγου».

Σημειώνεται πως διάταξη που περιλήφθηκε στο προσφάτως κατατεθέν πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των κερδών του δελτίου. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το σύστημα που ισχύει σήμερα όπου ο φόρος επιβάλλεται μετά από την διαίρεση των κερδών ανα στήλη. Παράλληλα με την ίδια διάταξη θεσμοθετείται και νέα κλίμακα φορολόγησης.

Διαβάστε ακόμη:

Σκάνδαλο Folli Follie: Οι άνθρωποι-κλειδιά πίσω από τους Κουτσολιούτσους

Αυτοκινητόδρομοι: Εκτός κρατικής ενίσχυσης από την πανδημία Αττική Οδός και Μορέας

Ο κορωνοϊός «χτυπά» και την κορυφή – Ποιοι ηγέτες νόσησαν το 2020

Σχετικα αρθρα

Συνθήκες αποστροφής του επενδυτικού ρίσκου στο Χ.Α.

admin

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση τόκων για δάνεια

admin

Νέες απολύσεις στην General Electric: Διώχνει άλλους 13.000 υπαλλήλους

admin

ΤΕΡΝΑ: Έκδοση εγγυητικής επιστολής 48 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αερολιμένα στο Καστέλι

admin

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Γιατί καθυστερεί το deal με την ΟΝΕΧ

admin

Όμιλος Fourlis: Νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας

admin

Νέα χρηματοδότηση στο IRC από το ίδρυμα Citi

admin

Lamda: Στο 42,2% το ποσοστό συμμετοχής της CLH

admin

Η ΕΕΣΥΠ με το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece ανοίγουν τον κύκλο διαδικτυακού διαλόγου και συναντήσεων

admin

Revoil: Προέβη στην έκδοση ΚΟΔ ύψους 4 εκατ. ευρώ

admin

Δεκτές από το ΣτΕ οι προσφυγές για το Καζίνο στο Μαρούσι – Τι απαντά η εταιρεία

admin

Quest: Δωρεά εξοπλισμού Πληροφορικής στον ΕΟΔΥ και στο Υπ. Παιδείας

admin

Audiovisual: Στις 21/2 η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης

admin

Pasal Development: Αύξηση κερδών και εσόδων το α’ εξάμηνο του 2020

admin

Intercontinental International: Σχεδόν αμετάβλητος ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο

admin

Καρέλιας: Πάνω από €3,5 εκατ. οι παροχές σε εργαζόμενους και ιδρύματα το 2020

admin

34 εισηγμένες συμμετέχουν στο φετινό roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο

admin

Live η ιστορική εκτόξευση του Έλον Μασκ

admin