Image default
Πρώτο Θέμα

“Κόκκινη ζώνη” η ΙταλίαΌλη η Ιταλία είναι από σήμερα “κόκκινη ζώνη” και το μέτρο θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Ασαφής ο αριθμός των συνδαιτυμόνων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων.

Η Ρώμη ξύπνησε με ψιλόβροχο και αυτοκίνητα της δημοτικής αστυνομίας που σταματούν τους οδηγούς για ελέγχους. Με μια λύση “α λα ιταλικά”, τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια παραμένουν “ανοικτά εν μέρει”, με δυνατότητα για τους πελάτες να πληρώνουν τον καπουτσίνο και να το παίρνουν σπίτι  ή με κατευθείαν παράδοση κατ’ οίκον.  

Για την μεσονύκτια λειτουργία της Γέννησης, η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να πάνε στην πλησιέστερη εκκλησία αλλά δεν πρόκειται για επιβολή. “Με την κόκκινη αυτή ζώνη μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την  αναπόφευκτη αύξηση των κρουσμάτων που θα προκαλέσει η πολυκοσμία  των τελευταίων ημερών”, λένε οι επιστήμονες. Μια πρώτη απάντηση για το εάν η όλη προσπάθεια πέτυχε , θα την έχουμε πιθανώς την Πρωτοχρονιά.  

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις αλλά…

Στο μεταξύ, απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών, αλλά δυο μέλη κάθε οικογένειας θα μπορούν να πηγαίνουν επίσκεψη, καθημερινά, σε συγγενείς και φίλους. Και τίθεται το ερώτημα: τι θα γίνει αν συμπέσουν τρεις επισκέψεις μαζί, στο ίδιο σπίτι. Η κυβέρνηση  δεν έχει επιβάλλει ανώτατο αριθμό συνδαιτυμόνων, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί, από ένα μέρος των πολιτών, ως ένα επιπλέον “παραθυράκι”. Και δεν υπάρχει, φυσικά, μόνον η ώρα του γεύματος και του δείπνου. 

Στην Ρώμη, πολλοί έμποροι έγραψαν, έξω από τα καταστήματά τους, “basta chiusure”, όχι άλλο κλείσιμο. Υπάρχει κούραση διότι ο τζίρος των γιορτών των Χριστουγέννων για πολλούς εμπόρους αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κέρδη ολόκληρης της χρονιάς. Δεν λείπουν, όμως, και οι πολίτες που αγόρασαν Πανετόνε ή Παντόρο (τα παραδοσιακά γλυκά), αλλά θα παραγγείλουν από τα εστιατόρια,  λαζάνια, κανελόνια, ψάρι στο φούρνο και χιλίων ειδών ορεκτικά. Για να αποφύγουν την υπερβολική κούραση και να στηρίξουν τον εστιάτορα της γειτονιάς. Σ΄αναζήτηση, σήμερα όσο ποτέ,  μιας γνώριμης αλλά, πλέον, καθόλου μονότονης γεύσης καθημερινότητας.   

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
- Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Μια ασταθής Μέρκελ σημαίνει πιο αδύναμη Ευρώπη

admin

Το ΔΝΤ στέλνει τη χώρα στις κάλπες;

admin

Το επενδυτικό προσκλητήριο στη Νέα Υόρκη

admin

Η ΕΚΤ μάς παρασύρει βαθύτερα στην τρέλα

admin

Δύο χρόνια παντοδυναμίας Ερντογάν

admin

Πως σχηματίζεται de facto η 2η ταχύτητα στην Ευρώπη

admin

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch

admin

Η επόμενη μέρα…

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ και… η ωρολογιακή βόμβα της 9ης Απριλίου

admin

DW: Οι προκλήσεις του 2018 για τη γερμανική κυβέρνηση

admin

Bloomberg: Όλες οι χώρες να ξεχάσουν τη «γρήγορη ανάκαμψη»

admin

Η Αμερική βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο χρέος

admin

Αλλάζει σελίδα η Fed

admin

«Γκρίνια» στον Ελλάκτωρα

admin

Πώς η Ελλάδα «ίσιωσε το καράβι» στην οικονομία

admin

Bloomberg: Ο Τούρκος Πρόεδρος ψεύδεται ασύστολα ενώ η λίρα καταρρέει

admin

Θα έχει οικονομικό όφελος η Ρωσία από το Μουντιάλ;

admin