Image default
Πρώτο Θέμα

Καριέρες που κατέρρευσαν “θεαματικά” το 2020

Της Kristin Stoller

Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε ποικιλοτρόπως την αγορά εργασίας το τρέχον έτος. Επέφερε όμως τουλάχιστον μια θετική αλλαγή, περιόρισε το φαινόμενο ανεπίτρεπτων συμπεριφορών στον επαγγελματικό στίβο. Άλλωστε, είναι δύσκολο να παρεκτραπείς ενόσω βρίσκεσαι σε καραντίνα. Δύσκολο βέβαια, αλλά όχι αδύνατο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Jeffrey Toobin. Ο αρθρογράφος του New Yorker και αναλυτής νομικών θεμάτων του CNN είχε μέχρι πρότινος μια λαμπρή καριέρα, που ξεκίνησε ήδη από τις μέρες που σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου ήταν συμφοιτητής με τη μετέπειτα δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Elena Kagan. 

Αλλά η καριέρα του “γκρεμίστηκε” με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο διακεκριμένος Διδάκτωρ Νομικής, από λάθος, “συνελήφθη” να αυτοϊκανοποιείται κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, μέσω Zoom, με συναδέλφους του από το New Yorker. (Ο δημοσιογράφος φέρεται ότι είχε την ίδια ώρα και μια άλλη, πιο “πικάντικη” τηλεσυνάντηση).

Δυστυχώς, ο Toobin δεν είναι το μόνο -πρώην- διακεκριμένο πρόσωπο που έκανε το από πολλές απόψεις “ολέθριο έτος” 2020, λίγο χειρότερο. Παρακάτω καταγράφονται (σε αλφαβητική σειρά) περιπτώσεις επιφανών παραγόντων του δημόσιου βίου και του επιχειρείν και που είδαν τις καριέρες τους να τερματίζονται “θεαματικά”.

Greg Glassman

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του CrossFit παραιτήθηκε τον Ιούνιο αφότου το BuzzFeed News αποκάλυψε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Glassman μέσω Zoom, όπου ακούστηκε να λέει ότι δεν θρηνεί για τον θάνατο του George Floyd. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω τηλεδιάσκεψης μάλιστα, ο Glassman επανέλαβε την αβάσιμη θεωρία ότι ο Floyd ήταν μέρος ενός κυκλώματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αφορούσε πλαστά χαρτονομίσματα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο ρατσισμός και η αστυνομική βία δεν αποτελούν συστημικά προβλήματα.

Την ίδια εβδομάδα, ο Glassman επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα της δολοφονίας του Floyd μέσω ανάρτησής του στο Twitter, κίνηση που ώθησε ορισμένους αθλητές όπως ο Rich “The Fittest Man on Earth” Froning και ο πρωταθλητής CrossFit του 2016, Noah Ohlsen, να διακόψουν τους δεσμούς τους με την εταιρεία. Ο Glassman ζήτησε άμεσα συγγνώμη, λέγοντας: “Ήταν λάθος, όχι ρατσιστικό, αλλά λάθος”. 

Το θέμα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, οι New York Times δημοσίευσαν μια “έρευνα-βόμβα” όπου κατηγορούσαν την CrossFit για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξισμού στον χώρο εργασίας, με τις “πλάτες” του Glassman. Μέσω του εκπροσώπου της εταιρείας, ο Glassman αρνήθηκε τις κατηγορίες. 

Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα ο Glassman πούλησε την CrossFit, έναντι αδιευκρίνιστου τιμήματος, στον Eric Roza, πρώην στέλεχος της Oracle και ιδιοκτήτη ενός γυμναστηρίου CrossFit στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, ο Roza ανήρτησε στο Twitter την εξής ανακοίνωση: “Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή διχαστικές δηλώσεις και ισχυρισμούς πολλά μέλη της κοινότητάς μας προσπαθούν να ζυγίσουν τις προσωπικές εμπειρίες τους σε τοπικό επίπεδο και αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο. Η άποψή μου είναι απλή: Ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι αποτρόπαια φαινόμενα και δεν θα γίνουν ανεκτά στην CrossFit”.

Έκτοτε, η εταιρεία έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των οποίων έχει ορίσει υπεύθυνο πολιτισμού και ενσωμάτωσης, ενώ σχεδιάζει να συστήσει συμβούλιο διαφορετικότητας, ισότητας και ενσωμάτωσης.

Rudy Giuliani

Σε μια προηγούμενη ζωή, ο Giuliani ξεχώρισε ως ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που τα έβαλε με τη Μαφία και τη Wall Street, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε “δήμαρχο της Αμερικής” χάρη στον επιδέξιο και καθησυχαστικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα σουρεαλιστικά γεγονότα που ακολούθησαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στον τελευταίο του ρόλο ως προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέπεσε σε αλλεπάλληλα “στραβοπατήματα”, μεγάλα αλλά και μικρότερα.

Τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ουκρανό Andriy Derkach για τις προσπάθειές του να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Ο Giuliani συναντήθηκε με τον Derkach πέρυσι, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν είχε ιδέα πως ήταν Ρώσος πράκτορας. 

Αργότερα, τον Οκτώβριο, ο Giuliani βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο όταν χωρίς να το γνωρίζει εμφανίστηκε σε μια αμφιλεγόμενο σκηνή της νέας σατιρικής ταινίας του Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm. Στην επίμαχη σκηνή, ο Giuliani φαίνεται να βάζει το χέρι του μέσα στο παντελόνι του παρουσία μιας δημοσιογράφου, την οποία υποδυόταν ηθοποιός. Ο Giuliani υπερασπίστηκε τον εαυτό του πριν ακόμη κυκλοφορήσει η ταινία γράφοντας στο Twitter: “Έστρωνα το πουκάμισό μου αφού προηγουμένως έβγαλα το μικρόφωνο. Σε καμία στιγμή, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνέντευξη δεν έκανα κάτι ανάρμοστο”.

Αλλά και μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Giuliani βάλθηκε να αποδείξει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ για ευρεία νοθεία, μέσω μιας σειράς συνεντεύξεων κατά τη διάρκεια των οποίων η συμπεριφορά του γινόταν όλο και πιο αλλοπρόσαλλη. Σε μια εξ αυτών δε, που διεξήχθει στον χώρο του Four Seasons Total Landscaping στη Φιλαδέλφεια, που βρίσκεται ανάμεσα στο βιβλιοπωλείο ενηλίκων Fantasy Island και ένα κρεματόριο, για μια ακόμη φορά το “σύμπαν” συνωμότησε εναντίον του: κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης φαίνεται ότι ξέβαψαν τα μαλλιά του. 

Το τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε ο πάλαι ποτέ αξιοσέβαστος νομικός και πολιτικός ήταν από τον κορονοϊό: αφού για μήνες εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους χωρίς να φοράει μάσκα, ο 76χρονος μολύνθηκε από τον Covid-19 τον Δεκέμβριο και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, από όπου πήρε εξιτήριο μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ron Meyer

Ο Ron Meyer παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της εταιρείας παραγωγής ταινιών NBCUniversal τον Αύγουστο, αφού προηγουμένως αποκάλυψε ότι προχώρησε σε ιδιωτικό συμβιβασμό με μια γυναίκα με την οποία είχε εξωσυζυγική σχέση και ότι “τρίτοι” προσπαθούσαν να τον εκβιάσουν για να του αποσπάσουν χρήματα.

Στην ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή, ο Meyer δήλωσε: “Ομολογουμένως, πρόκειται για μια γυναίκα με την οποία είχα μια πολύ σύντομη και συναινετική σχέση πριν από πολλά χρόνια. Έκανα αυτήν την αποκάλυψη επειδή τρίτοι έμαθαν για τον διακανονισμό και προσπάθησαν επανειλημμένως να με εκβιάσουν για να μου αποσπάσουν χρήματα, ειδάλλως σκόπευαν να εμπλέξουν αναληθώς τη NBCUniversal, η οποία δεν είχε καμία σχέση με αυτό το θέμα, και να διασπείρουν ψευδείς ισχυρισμούς για μένα”.

Trevor Milton

Τον Σεπτέμβριο, ο ιδρυτής της νεόκοπης αυτοκινητοβιομηχανίας υδρογόνου Nikola Corp. παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου αλλά και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετά από κατηγορίες περί απάτης. 

Όπως μετέδωσε το Forbes, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας αναλυτής με ανοικτές θέσεις στη μετοχή της εταιρείας, κατηγόρησε τον Milton ότι παραπλάνησε τους επενδυτές πριν την εισαγωγή της Nikola στη χρηματιστήριο σχετικά με την τεχνολογία της και τις δυνατότητές της. Συγκεκριμένα, σε έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Σεπτεμβρίου η νεοϋορκέζικη εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων Hindenburg Research -την οποία διευθύνει ο αναλυτής Nate Anderson- ισχυρίστηκε ότι το “πρωτοποριακό” σύστημα μπαταριών που, όπως είχε αποκαλύψει πέρυσι ο Milton, αναπτύσσει η εταιρεία δεν υπάρχει και πως η Nikola στην ουσία ισχυρίστηκε ότι σχεδίασε τεχνολογία και εξαρτήματα οχημάτων που στην πραγματικότητα αγόρασε από άλλες εταιρείες.

Η Nikola εξέδωσε μια λεπτομερή απάντηση στην οποία αντέκρουσε ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα θέματα ανέκυψαν, ενώ χαρακτήρισε την έκθεση της Hindenburg Research “ψευδή και δυσφημιστική”. Εν τω μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter -η οποία πλέον έχει διαγραφεί- στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Milton έγραψε: “Στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται η εταιρεία και η αποστολή της που έχει στόχο να αλλάξει τον κόσμο, όχι εγώ. Σκοπεύω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ενάντια στις ψευδείς κατηγορίες που μου αποδίδονται από κάποιους που θέλουν να με δυσφημίσουν”. 

Η έκθεση της Hindenburg Research φαίνεται πάντως ότι ώθησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επανεξετάσουν την υπόθεση της Nikola. Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές τον προηγούμενο μήνα, η Nikola επιβεβαίωσε ότι κλητεύθηκε από τη SEC και ότι συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές και κυβερνητικές αρχές. 

Πέραν της υπόθεσης Nikola, ο 38χρονος Milton έχει κατηγορηθεί επίσης από δύο γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν αρκετά χρόνια πριν ιδρύσει τη Νίκολα, σύμφωνα με το CNBC. Ο Milton, ωστόσο, μέσω του εκπροσώπου του, φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες.

Adam Rapoport

Μερικές ημέρες μετά το post που ανήρτησε ως απάντηση στις διαδηλώσεις που προκάλεσε ο θάνατος του George Floyd στις ΗΠΑ, ο πρώην αρχισυντάκτης του κορυφαίου περιοδικού μαγειρικής Bon Appétit βρέθηκε στη δίνη μιας νέας φυλετικής διαμάχης, με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Μια φωτογραφία του Rapoport από τον εορτασμό του Haloween τον Οκτώβριο του 2013 που τον δείχνει ντυμένο ως “μαύρο”, έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούνιο, συνοδευόμενη από αναρτήσεις στελεχών του εντύπου που έκαναν λόγο για “κουλτούρα διακρίσεων” στο περιοδικό. 

Ο Rapoport ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω μιας ανάρτησης στο Instagram, η οποία έχει πλέον διαγραφεί. Σε εκείνη την ανάρτηση έγραψε: “Από το πολύ λανθασμένο στη σύλληψή του κοστούμι για το Halloween, πριν από 16 χρόνια, μέχρι τα ‘τυφλά μου σημεία’ ως εκδότης, δεν κατάφερα να πετύχω ένα συνολικό όραμα. Και τελικά αυτό ζημίωσε το Bon Appétit και το προσωπικό του, όπως και τους αναγνώστες μας. Όλοι αξίζουν κάτι καλύτερο”. 

Παράλληλα, το περιοδικό Bon Appétit, σε ανάρτησή του επίσης στο Instagram, στις 10 Ιουνίου, παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπήρξαν περιστατικά φυλετικών διακρίσεων και πρόσθεσε: “Παρότι έχουμε προσλάβει περισσότερους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, συνεχίσαμε να αντικαθιστούμε πολλούς υπαλλήλους και συνεργάτες μας [μαύρους, αυτόχθονες και άλλους] στα βίντεο και στις σελίδες μας”. Παράλληλα, στην ανάρτηση, η εταιρεία δεσμεύθηκε να προωθήσει την αντιρατσιστική κουλτούρα στο προσωπικό της και να επιλύσει τυχόν μισθολογικές ανισότητες. 

Μερικές εβδομάδες αργότερα, τρία “αστέρια” γευσιγνωσίας του Bon Appétit, όλοι τους διαφορετικού χρώματος, παραιτήθηκαν επικαλούμενοι ζητήματα φυλετικών διακρίσεων. Τον Αύγουστο, η Condé Nast, η εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην οποία ανήκει το Bon Appétit, τοποθέτησε τον Dawn Davis, πρώην αντιπρόεδρο της Simon & Schuster, στο “τιμόνι” του περιοδικού.

Jeffrey Toobin

Ο επί σειρά ετών δημοσιογράφος του New Yorker και επικεφαλής αναλυτής νομικών θεμάτων του CNN απολύθηκε από το περιοδικό τον Οκτώβριο μετά από ένα περιστατικό στο οποίο φέρεται να εκτέθηκε άθελά του ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης Zoom με συναδέλφους και υπαλλήλους ενός ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης. 

Σε δήλωσή του στο Vice, ο Toobin εξομολογήθηκε: “Έκανα ένα ντροπιαστικό, ηλίθιο λάθος, πιστεύοντας ότι ήμουν εκτός κάμερας. Ζητώ συγνώμη από τη γυναίκα, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μου”. 

Λίγο αργότερα, ζήτησε άδεια από το CNN, ενώ τον Νοέμβριο, το New Yorker απέλυσε τον Toobin μετά από τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας.

Troy Young

Τον Ιούλιο, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που υποστήριζε ότι ο Troy Young, πρόεδρος της εκδοτικής εταιρείας Hearst Magazines, είχε καλλιεργήσει “τοξική εργασιακή κουλτούρα” στην εταιρεία.

Υπάλληλοι της εταιρείας δήλωσαν ότι ο Young έστειλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος πορνογραφικό υλικό σε κάποια συντάκτρια, ενώ συχνά έκανε άσεμνα σεξουαλικά σχόλια. Σε μία τέτοια περίπτωση είχε ρωτήσει την έγκυο τότε συντάκτρια -πρώην πλέον- του Cosmopolitan Michelle Ruiz: “Λοιπόν, είναι δικό μου το μωρό;”. Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι είχαν παρατηρηθεί περιστατικά φυλετικών διακρίσεων στα περιοδικά Cosmopolitan και Marie Claire της Hearst. 

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στους Times, ο Young δήλωσε: “Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί που εγείρονται από όσους με δυσφημούν είναι είτε αναληθείς, είτε υπερβολικοί, είτε έχουν παραποιηθεί”. 

Ο εκπρόσωπος της Hearst Magazines δήλωσε στους Times ότι η “αδιάκοπη επιδίωξη αριστείας (του Young) ορισμένες φορές συνδυαζόταν με μια αυθάδικη συμπεριφορά που έφτανε στους άλλους με λάθος τρόπο”. Μια μέρα μετά, ο Young έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προσωπικό της εταιρείας, όπου ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, προσθέτοντας ότι το άρθρο των Times παραποιούσε την “κουλτούρα που έχουμε χτίσει στη Hearst Magazines”. Ο Young παραιτήθηκε αργότερα την ίδια ημέρα.

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin