Image default
Οικονομία

Πώς ο Covid-19 επηρέασε την βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον πλανήτη. Ο νέος κορωνοϊός «στιγμάτισε» το 2020 στοιχίζοντας την ζωή σε πάνω από 1.7 εκατ. ανθρώπους και απορρυθμίζοντας τις οικονομίες.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το πλήγμα της πανδημίας. Χτυπημένη σφοδρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας και ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε δραματική πτώση της παραγωγής προτού αρχίσει να  μετριάζει τον αρνητικό αντίκτυπο τους τελευταίους μήνες.

Παρόλο όμως που η ανάκαμψη ήταν πιο δυναμική από το αναμενόμενο, με κάποιους τομείς της οικονομίας να βρίσκουν πιο εύκολα βηματισμό από άλλους, η αβεβαιότητα σχετικά με τη έκβαση της πανδημίας συνεχίζει να θολώνει το μέλλον της εργοστασίων και της παραγωγής στην Ε.Ε.

Καθώς η πανδημία έφτασε στην κορύφωσή της κορυφή στις αρχές του 2020, η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρη την Ε.Ε. σημείωνε μεγάλη πτώση την οποία διαδέχτηκε μεγάλη ανάκαμψη.

Στις χώρες που οι περιορισμοί του lockdown έκλεισαν τα εργοστάσια και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η βιομηχανική παραγωγή δέχτηκε τα μεγαλύτερα χτυπήματα, σε αντίθεση με τις χώρες που κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτή την βιομηχανία, όπως η Γερμανία και η Σουηδία που είδαν μικρότερες απώλειες.

 Με την εξέλιξη της πανδημίας οι βιομηχανίες άνοιξαν και πάλι και οι εφοδιαστικές αλυσίδες που είχαν διαταραχθεί συνέχιζαν και πάλι την ροή τους. Έτσι η παραγωγή αυξήθηκε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Τον Οκτώβριο , τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα,  η βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. μειώθηκε μόνο 3,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα την προηγούμενη χρονιά. Η παραγωγή ενδέχεται, ωστόσο, να μειωθεί και άλλο μέχρι το τέλοςτου έτους, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και ο πλήρης αντίκτυπός του δεν έχει ακόμη καταγραφεί στα δεδομένα.

Συνολικά, ο δείκτης παραγωγής της Ε.Ε. κατέρρευσε τους πρώτους δέκα μήνες του 2020- 95,8, σε σύγκριση με το 105,6 για όλο το 2019.

Οι χώρες που βίωσαν επλήγησαν πιο βαριά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως η Ιταλία, η Γαλλίας, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν τις χειρότερες αποδόσεις.

  Αναλύοντας τις αποδόσεις ανά κλάδο, αναδεικνύονται οι νικητές της βιομηχανίας και οι χαμένοι του κορωνοϊού. Όλοι οι τομείς που σχετίζονται  με την μεταποίηση, την εξόρυξη και την παραγωγή ενέργειας σημείωσαν πτώση την άνοιξη, με τις μοναδικές εξαιρέσεις την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες της Ε.Ε. αποτελούν τους μεγάλους νικητές από την υγειονομική κρίση, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής κατά 5,1% το δεκάμηνο, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Η πανδημία δημιούργησε και τροφοδότησε την ζήτηση για φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και χημικά και συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διαλυτών και αντισηπτικών που ήταν ιδιαίτερα αναγκαία με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή.

Το ίδιο συνέβη με τους αναπνευστήρες.

 Η ζήτηση για τα μέταλλα επωφελήθηκε επίσης καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν λίγη σιγουριά εν μέσω της αβεβαιότητας της αγοράς, με αποτέλεσμα ισχυρές τιμές και ενθάρρυνση της εξερεύνησης παγκοσμίως. Στην Ε.Ε., η εξόρυξη μεταλλευμάτων αυξήθηκε κατά 0,7% τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Άλλοι τομείς που τα πήγαν καλύτερα ή τουλάχιστον δεν υπέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ο κλάδος του καπνικών προϊόντων των τροφίμων – δύο τομείς για τους οποίους η ζήτηση παρέμεινε σχετικά ισχυρή καθώς οι άνθρωποι που έμεναν κλεισμένοι στο σπίτι στράφηκαν στο μαγείρεμα, το ποτό και το κάπνισμα.

Από την άλλη, κάποιοι κλάδοι «νόσησαν» πιο βαριά, όπως ο κλάδος της μόδας. 

Με τα καταστήματα κλειστά και τον κόσμο περιορισμένο στο σπίτι, υπήρξε μικρή ζήτηση για νέα ρούχα. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ρούχων και δερμάτινων ενδυμάτων σε πτώση – κατά 13,7%, 23,9% και 27,2% αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με το 2019.

Ο μόνος τομέας που τα πήγε εξίσου άσχημα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία η οποία μειώθηκε κατά 25,8% το δεκάμηνο.

Στις θετικές συνέπειες της πανδημίας πολλοί αναλυτές αναφέρουν την πτώση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων (το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 23,7%, η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη μειώθηκε κατά 20,7%). Αυτή η πρώτη για αρκετούς αναλυτές ήρθε για να μείνει καθώς η πανδημία μείωσε την μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, επιταχύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση.

– - Politico

Σχετικα αρθρα

Γεωργιάδης : Η Ελλάδα έκανε ένα πολύ σοβαρό rebranding – «Έρχονται» τα μέτρα για εστίαση, τουρισμό

admin

Facebook : Απώλειες δισ. δολαρίων από το μποϊκοτάζ πολυεθνικών που αποσύρουν διαφημίσεις

admin

Ακίνητα : Αυξάνουν οι τιμές των διαμερισμάτων εν μέσω πανδημίας [πίνακας]

admin

ΑΑΔΕ : Παράταση για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων

admin

Προστασία α΄ κατοικίας: «Εξαφανίστηκαν» 41.000 δανειολήπτες -Τους ψάχνουν με mail

admin

Κοροναϊός : Άλλαξαν οι συνήθειες των καταναλωτών – Τι ψωνίζουν

admin

Η επιστροφή του κεϊνσιανισμού με μεγάλες παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομία;

admin

Αποκλειστικό MEGA : Απελευθερώνονται οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα

admin

Νέα αρχή για το ελληνικό σήμα και βήματα προώθησης στο εξωτερικό

admin

Επίδομα θέρμανσης : Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

admin

Η EKT τάσσεται υπέρ ενός πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

admin

Πελαγίδης : Η πανδημία επιταχύνει τη μετάβαση σε διαφορετικό τρόπο παραγωγής

admin

Μέτρα για πλοία: Θερμομέτρηση, μάσκες, αποστάσεις και μονόκλινες καμπίνες

admin

Μητσοτάκης: Στο Νταβός επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Κ. Μητσοτάκης: Η αναγέννηση της βιομηχανίας πρώτη μας προτεραιότητα

admin

Η φοροδιαφυγή «στοιχίζει» 170 δισ. ευρώ το χρόνο στην ΕΕ

admin

Κινητό : Πώς μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό «αρπάζουν» προσωπικά δεδομένα

admin

Δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

admin