Image default
Οικονομία

«Παρενέργεια» της πανδημίας οι ανισότητες

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο να πλήττεται ο πλανήτης από μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, αρχίζει επιτέλους να διαφαίνεται η αρχή του τέλους της πανδημίας. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η οικονομία που βίωσε βαθειά ύφεση. Με την ανάπτυξη του εμβολίου και την διανομή του στον πληθυσμό, η ανάκαμψη αρχίζει πια να γίνεται πραγματικότητα. Τα οφέλη όμως δεν αναμένεται να καρπωθούν από όλους στον ίδιο βαθμό, τονίζουν οι  New York Times.

Τα πλούσια κράτη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αναφέρουν, έχουν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμένων αποθεμάτων σε εμβόλια, τοποθετώντας τις χώρες τους έτοιμες για οικονομική ανάκαμψη και βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, από την άλλη, που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, προσπαθούν μόνες τους να εξασφαλίσουν τις δόσεις τους.

Η διανομή εμβολίων με αυτό τον τρόπο φαίνεται βέβαιο ότι θα επιδεινώσει καθοριστικά την οικονομική πραγματικότητα: Ο κόσμος που γεννιέται από αυτό το τρομακτικό κεφάλαιο στην ιστορία θα είναι πιο άνισος από ποτέ. Οι φτωχές χώρες θα συνεχίσουν να πλήττονται από την πανδημία, και θα αναγκάζονται να δαπανήσουν τους ελάχιστους πόρους τους που έχουν περιοριστεί  από την αύξηση των χρεών προς τους δανειστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα.

Η παγκόσμια οικονομία έχει από καιρό προωθήσει βαθιές ανισότητες στον πλούτο, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε ζωτικά στοιχεία όπως το καθαρό νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και το διαδίκτυο.

Η πανδημία από την πλευρά της επιδείνωσε τις ανισότητες πλήττοντας ιδιαίτερα τις εθνοτικές μειονότητες, τις γυναίκες και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Στο τέλος είναι πιθανό να διαμορφώσει ένα οικονομικός περιβάλλον με  τέτοιες ανισότητες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν για χρόνια, διαχωρίζοντας τις χώρες με πρόσβαση σε εμβόλια και στις χώρες χωρίς πρόσβαση.

«Είναι σαφές ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες, και ιδιαίτερα οι πιο φτωχές, θα αποκλειστούν για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Richard Kozul-Wright, διευθυντής του τμήματος της παγκοσμιοποίησης και των αναπτυξιακών στρατηγικών στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη στη Γενεύη.

«Παρά την κατανόηση ότι τα εμβόλια πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμιο αγαθό, η παροχή του παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών στις προηγμένες οικονομίες», συνέχισε.

Διεθνείς οργανισμοί,  φιλάνθρωποι και πλούσια έθνη έχουν συνενωθεί με μια υπόσχεση να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως προστατευτικό εξοπλισμό για ιατρικές ομάδες, καθώς και εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια. Αλλά απέτυχαν να στηρίξουν τις διαβεβαιώσεις τους με αρκετά χρήματα, τονίζεται.

Ο μηχανισμός Covax, η κορυφαία πρωτοβουλία σύμφωνα με τους New York Times, έχει εξασφαλίσει λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, με αρχικό στόχο τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει αξιώσεις για 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνίες για σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δόσεις, αρκετές δηλαδή για να εμβολιάσουν όλους τους πολίτες τους και μερικούς ακόμα. Πολλές φτωχές χώρες, ωστόσο, θα μπορούσαν να μείνουν σε αναμονή έως το 2024 για να εμβολιάσουν πλήρως τους πληθυσμούς τους.

Η Ινδία φιλοξενεί κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων που παράγουν εμβόλια για πολυεθνικές εταιρείες, όπως της AstraZeneca, αλλά ο πληθυσμός της είναι απίθανο να εμβολιαστεί πλήρως πριν από το 2024, σύμφωνα με την TS Lombard, μια εταιρεία έρευνας επενδύσεων στο Λονδίνο. Η οικονομία της είναι πιθανό να παραμείνει ευάλωτη.

«Πρέπει να εμβολιάσεις τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, ώστε να μπορείς να ανοίξεις ξανά τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η Clare Wenham, ειδικός για την πολιτική υγείας στο London School of Economics. «Εάν κάθε χώρα στον κόσμο μπορεί να πει, ”γνωρίζουμε ότι όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι μας έχουν εμβολιαστεί”, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πολύ πιο γρήγορα», εξήγησε.

Σχετικα αρθρα

Εγκρίθηκαν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ – Οι νέες τιμές από 1η Σεπτεμβρίου

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

admin

Κοροναϊός : Έρχονται διευκολύνσεις για την πληρωμή ρεύματος

admin

Αλλάζουν όλα στη φορολοταρία: Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών κληρώσεων

admin

Τσακωμός ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ποιος διέλυσε την οικονομία

admin

Νέοι φόβοι για τον κοροναϊό βύθισαν τη Wall Street

admin

Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στα ακίνητα -Υπεγράφη η απόφαση

admin

Άρση μέτρων: Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 11 Μαΐου – Οι κανόνες, οι αποστάσεις και οι μάσκες

admin

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανάκαμψη μετά τη χθεσινή πτώση

admin

Πάνω από 22.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου, αναμένει το 2020 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

admin

Οχι άλλα δάκρυα για το «παλιό, καλό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»

admin

Κοροναϊός : Ραγδαία πτώση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα πληρώσουν τον φόρο όσοι δεν τα δήλωσαν στην Εφορία

admin

Κοροναϊός : Τα ελληνικά ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS – Στο σημείο μηδέν ο τουρισμός

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστηριο Αθηνών

admin

Ανοδικό κλείσιμο στη Wall Street

admin

Start-ups: Επενδυτικό ντελίριο στις ΗΠΑ… και για την Airbnb

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Συρρικνώθηκε 17,1% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο

admin