Image default
Οικονομία

Αύξηση της κατάθεσης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά 26,5%

Αύξηση της τάξης του 26,5% παρουσίασαν οι καταθέσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας το 2020 (στοιχεία 28/12/2020), γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και η απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) υπό τον πρόεδρο, Δημήτρη Χρόνη για μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας κατά 33,3% καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης τίτλων με σκοπό την διευκόλυνση των καταθετών/εφευρετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρά την πανδημική κρίση και την καραντίνα, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) κατάφερε το 2020 να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του και να πετύχει τους καθορισθέντες στόχους του.

Η μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας εφαρμόστηκε από τις 15/6/2020 σε δοκιμαστική μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας, και παρατάθηκε μέχρι τις 30/6/2021, (από 300 σε 200 ευρώ) προκειμένου να υποστηρίξει τους καταθέτες και τις ΜΜΕ και να τους ενθαρρύνει να προστατεύουν τα ερευνητικά αποτελέσματα και να διαχειρίζονται καλύτερα την βιομηχανική τους ιδιοκτησία. Η απόφαση αυτή, ήδη είχε ιδιαίτερα θετική επίδραση στην αύξηση των πραγματικών καταθέσεων σε ποσοστό 17%, για το 2ο εξάμηνο 2020, περίοδο εφαρμογής της μείωσης.

Ο ΟΒΙ από 1/1/2021 πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση και του τέλους Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη σε ποσοστό που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Διαγωνισμός εφευρετών

Επίσης το 2020 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός εφευρετών (η βράβευση αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2021, ανάλογα με τις συνθήκες της πανδημίας) ενώ ξεκίνησε την λειτουργία της η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Τέλος σε συνεργασία με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενους τοπικούς φορείς, ο ΟΒΙ ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020 την υλοποίηση του προγράμματος που στοχεύει στην καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, στηρίζοντας έτσι την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, της χώρας μας και της Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια υλοποίησης 2 έτη και θα υλοποιήσει δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Σχολιάζοντας τον απολογισμό του ΟΒΙ για το 2020, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει:

«Πιστός στην αρχή ότι όσοι διαχειρίζονται την εξουσία πρέπει με διαφάνεια να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της διαχειρίσεώς τους, παρουσιάζω ως εποπτεύων υπουργός τα αποτελέσματα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας το 2020. Η νέα διοίκηση σ’ ένα χρόνο επέτυχε σπουδαία αποτελέσματα αυξήσεως κατά πολύ μεγάλου αριθμού των πατεντών και των εσόδων και βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Κι όλα αυτά παρά την μεγάλη κρίση Covid που περνά η χώρα μας. Θα συνεχίσουμε το 2021 με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη».

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας για ομόλογο: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα

admin

Επίδομα 400 ευρώ : Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για την υποβολή IBAN από τους ανέργους

admin

Ο κορονοϊός μπορεί να κοστίσει 211 δισ. δολάρια στις οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού

admin

Ο σημαντικός ρόλος της ΔΕΠΑ στην υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας

admin

Αναστέλλεται ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό μετά την προσφυγή της Hard Rock

admin

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και 10 Μαΐου

admin

Βάιντμαν (Bundesbank) : Ανησυχητικός κατά βάσιν ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός

admin

Δάνεια : Τελευταία ευκαιρία για επιδότηση – Ποιους αφορά

admin

Μοσκοβισί: Η Βρετανία πρέπει να πληρώσει την οφειλή της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

admin

ΥΠΑ: Ρεκόρ κίνησης στα αεροδρόμια στο ενδεκάμηνο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της αγοράς

admin

O κοροναϊός και η «υπαρξιακή κρίση» της ΕΕ

admin

Ματαιώνονται τα Ποσειδώνια 2020

admin

Αποποίηση κληρονομιάς : Στα ύψη το κίνημα «δεν κληρονομώ»

admin

Την Παρασκευή η πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ για τις εισφορές

admin

Μιχαηλίδου στο MEGA: Εάν χρειαστεί θα αυξηθούν τα επιδόματα τέκνων

admin

Κοροναϊός : Πτώση – ρεκόρ του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

admin

Κοροναϊος : Πότε θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα

admin