Image default
Ευρώπη

ΚΙΝΑΛ: Η ΝΔ κατεδαφίζει το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της με αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, που οδηγούν σε δυσλειτουργίες και υποβάθμιση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. 

Το ΚΙΝΑΛ προσθέτει ότι η υπουργός κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση, με τρία διαδοχικά νομοθετήματα, το τελευταίο με αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, έχουν απεμπολήσει πλήρως τα δικαιώματα που παρέχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ελληνικής τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σε κατόχους διπλωμάτων και πτυχίων. Μετέφεραν, υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ,  την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, που σε όλη την ΕΕ έχουν οι επαγγελματικοί φορείς, σε μια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε τυπικά και αδιακρίτως να μπορεί να αναγνωρίζει κάθε τίτλο σπουδών, μεταξύ αυτών και τις χιλιάδες τίτλους των κολεγίων. 

«Κατεδαφίζουν με τον τρόπο αυτό το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, των διπλωμάτων και των πτυχίων τους, για χάρη των οικονομικών συμφερόντων λίγων σχολαρχών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα ιδρύματα και παρέχουν εκπαίδευση και πτυχία λειτουργώντας σε καθεστώς εμπορικού και όχι εκπαιδευτικού ιδρύματος, χωρίς αξιολόγηση παρόμοια με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ», υπογραμμίζει.  

Για προφανείς λόγους δημόσιου συμφέροντος, σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, αφού η επαγγελματική επάρκεια είναι κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, πρέπει να επανέλθει πάραυτα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των επαγγελματικών προσόντων στους υπεύθυνους επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις «Οι φορείς αυτοί και όχι κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου είναι σε θέση και οφείλουν  να εξετάζουν ουσιαστικά, αλλά και σε εύλογο χρόνο, τα επαγγελματικά προσόντα που απορρέουν από κάθε είδους τίτλους σπουδών, ασκώντας το δικαίωμα που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες να απαιτηθούν επιπλέον πιστοποιημένες επαγγελματικές δεξιότητες  ή/και πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα», τονίζει. 

Επιπλέον, επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ,  με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, αντί να ενισχυθεί η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, δίνεται η δυνατότητα εισόδου πτυχιούχων των ιδιωτικών ΙΕΚ στα ΑΕΙ με ειδική  ρύθμιση, χωρίς να έχουν τα προαπαιτούμενα μορφωτικά και εκπαιδευτικά εφόδια.  «Παράλληλα, το υπουργείο κλείνει το μάτι στα διαφωνούντα ΑΕΙ ορίζοντας ποσοστό 0%-5%!», συμπληρώνει. 

«Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση χρειάζεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αποτελέσει διέξοδο ένταξης στην αγορά εργασίας και όχι απλά να αποτελεί έναν προθάλαμο προς τα ΑΕΙ. Αρκετά έχει υποβαθμιστεί το Λύκειο με την αντιμετώπισή του όχι ως αυτόνομης διδακτικής βαθμίδας αλλά ως μονόδρομο προς τα ΑΕΙ», υπογραμμίζει. 

«Είναι ανάγκη η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου κομμάτων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο τη διαμόρφωση συγκλίσεων στην εκπαιδευτική πολιτική, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση οφείλει –όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα -, να προτείνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο και όχι να νομοθετεί σε αντίθεση με τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ. 

Σχετικα αρθρα

Επιχειρήσεις και φορείς σε όλη την Ευρώπη συμμαχούν για την ανακύκλωση πλαστικών

admin

Ευχαριστίες και εμβόλιο: Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

admin

Το ευχαριστήριο μήνυμα του Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό

admin

H κατάσταση στα ελληνικά νησιά συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Νέα σχέδια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

admin

O Τραμπ και η κακοήθεια στην πολιτική

admin

Ο ΕΜΑ μπορεί να αποφασίσει για το εμβόλιο της AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου

admin

φον ντερ Λάιεν: Προς όφελος της ίδιας της ΕΕ η ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων

admin

Αχαΐα: Αλλάζει όψη το Δημοτικό Σχολείο Σκιαδά χάρη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

admin

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία

admin

ΕΕ: Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία

admin

Κοινή πρόταση για το μέλλον της ΕΕ κατέθεσαν Παρίσι και Βερολίνο

admin

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις Ερντογάν στα Βαρώσια – Μπορέλ: Προκαλούν δυσπιστία στην περιοχή

admin

Βρετανία: Σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit

admin

«Την ίδια ημέρα» η έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ

admin

Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια εστιατόρια στο Μιλάνο;

admin

Eurostat: Το ποσοστό της ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 19,7% το 2019

admin

Με διπλό στόχο σε Βερολίνο και Βιέννη ο πρωθυπουργός

admin