Image default
Οικονομία

Στο -70% ο εορταστικός τζίρος

Σημαντικές απώλειες οι οποίες θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό εμπόριο και δευτερευόντως η υπηρεσία click away καταγράφει το εγχώριο λιανεμπόριο την εορταστική περίοδο. Παρόντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο φετινός εορταστικός τζίρος θα είναι κάτω τουλάχιστον 70% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό ο οποίος είχε αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ. Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες πως με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις ο φετινός τζίρος των εορτών θα διαμορφωθεί στο 30% του περυσινού και να αναφέρει για το click away πως αποκαταστάθηκε εν μέρει ένα δίαυλος επικοινωνίας των πελατών με τα καταστήματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναπληρωθεί τελείως ο χαμένος τζίρος.

Πάντως το ηλεκτρονικό κανάλι καθιερώνεται ως διέξοδο αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Κραταιόν Συμβουλευτική υπό την αιγίδα του Greca (Greek Ecommerce Association) οι μισοί καταναλωτές παραδέχονται ότι η πανδημία άλλαξε σημαντικά την αγοραστική του συμπεριφορά. Σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή, το 78% των καταναλωτών δήλωσαν ότι κάνουν πιο συχνά έρευνα πριν προβούν σε αγορές, 77% αγοράζουν περισσότερο online, 76% αγοράζουν πιο οικονομικά προϊόντα, 66% είναι πιο προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουν τα χρήματα τους ενώ 53% ψωνίζουν περισσότερο με γνώμονα την υγεία τους, αποφεύγοντας το φυσικό δίκτυο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 16% των καταναλωτών ψώνισαν για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου όταν ξεκίνησε η πανδημία ενώ παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των αγορών μέσω διαδικτύου κατά μέσο όρο 6,4% σε όλους τους κλάδους με το 60% των καταναλωτών να δηλώνει διατεθειμένο να συνεχίσει να αγοράζει online όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Η έρευνα κατέδειξε πάντως πως παρά την τεράστια συγκριτικά αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, 8 στους 10 καταναλωτές “απομακρύνονται” από το καλάθι χωρίς να προβούν σε αγορά.

Η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, λύγισε τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Απά σήμερα έως και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, η ΕΛΤΑ Courier προχωρά σε διακοπή παραλαβών, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταδιακή εξομάλυνση της λειτουργίας του δικτύου της. Το γεγονός πάντως ότι η ΕΛΤΑ Courier αναγκάζεται να κάτσει κοντά δύο εβδομάδες στον “πάγκο” εκτιμάται ότι θα πιέσει τις υπόλοιπες εταιρείες ταχυμεταφορών κάποιες εκ των οποίων πριν από λίγο διάστημα είχαν αναγκαστεί να “πετάξουν λευκή πετσέτα”.

Σχετικα αρθρα

Στο ΣτΕ κρίνονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Covid-19: Πόσο θα στοίχιζε στον πλανήτη μία πανδημία;

admin

Γράφει ιστορία το δεκαετές ομόλογο -Για πρώτη φορά κάτω από το 1%

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Το σχέδιο για τη φοροελάφρυνση

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών : Η αντίδραση των τραπεζών στον κοροναϊό

admin

Κ. Πιερρακάκης: Προτεραιότητά μας να προσθέτουμε διαρκώς στο gov.gr και μια νέα υπηρεσία

admin

Τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, πάτησε τις 635 μονάδες

admin

“Πανδημία” ανεργίας: Ο κορονοϊός έφερε 332.070 λιγότερες προσλήψεις

admin

Κοροναϊός : Ξεκινά το τύπωμα χρήματος η Βρετανία

admin

Ακίνητα : Κύμα μεταβιβάσεων λόγω αντικειμενικών αξιών

admin

ΟΑΕΔ : Σύστημα ειδοποίησης για την έγκαιρη ανανέωση καρτών ανεργίας

admin

ΕΚΤ: Δημόσιος διάλογος για επανεξέταση της στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική

admin

DW: Οι ευθύνες Ερντογάν για την κατάρρευση της λίρας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Σειρά επενδυτικών επαφών στη Νέα Υόρκη

admin

Χ.Σταϊκούρας:Θα τα καταφέρουμε!-Εκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

admin

Οι 4 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν αδυναμία πληρωμής εισφορών

admin

Τουρισμός : SOS από ξενοδόχους για «επιβίωση» των επιχειρήσεών τους

admin