Image default
Ευρώπη

Στ. Πέτσας: Δύο φορές έτοιμη στα λόγια για διερευνητικές η Τουρκία αλλά υπαναχώρησε

Σε ανασκόπηση της κατάστασης στα ελληνο-τουρκικά για τη χρονιά που φεύγει προχώρησε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως σημείωσε, το 2020, πέρα από τη διπλή εξωγενή πρόκληση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή του κορωνοϊού, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε μια οργανωμένη από τουρκικές Αρχές επιχείρηση εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών στον Έβρο. «Θέλησαν να μας αιφνιδιάσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι δυνάμεις που φυλάττουν τα σύνορά μας απέδειξαν ικανότητα κι αποτελεσματικότητα στην απόκρουση του τουρκικού σχεδίου. Και η ηγεσία της Ε.Ε. βρέθηκε κοντά μας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» επισήμανε.

Στη συνέχεια, κατά τον κ. Πέτσα, η τουρκική ηγεσία επανήλθε στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Προχώρησε κατόπιν σε πρόκληση για ολόκληρο τον χριστιανικό, τον δυτικό και τον πολιτισμένο κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Και συνέχισε με την έκδοση παράνομων Navtex και κατόπιν την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία, «δύο φορές εμφανίστηκε έτοιμη στα λόγια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δύο φορές στην πράξη υπαναχώρησε. Αντί για πρόσκληση διαλόγου, όπως είχε δεσμευτεί, απάντησε με πρόκληση του στόλου της. Βρήκε, όμως, απέναντί της πανέτοιμες τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού, πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αλλά και την ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς της, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις ΗΠΑ. Κι οφείλει τώρα να επιλέξει: Είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις, οπότε θα υποστεί αυστηρές κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ήδη, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ συμφώνησε και στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παράλληλα, χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα αποτελεί, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Στο εν λόγω Διάταγμα αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση – και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της – των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Σχετικα αρθρα

Ο Πλαταμώνας περνά σε νέα εποχή – μέσω ΕΣΠΑ έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών

admin

Πρόσκληση για προτάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Επενδύει 1 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση

admin

Μήπως υποτιμάμε τους λαϊκιστές;

admin

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τους πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της ΕΕ

admin

Τριάντα οργανώσεις ζητούν από την ΕΕ να αυξήσει τους πόρους για την αντιμετώπιση της φτώχειας

admin

Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

admin

Το ευχαριστήριο μήνυμα του Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό

admin

ΕΥ: Αλλαγή παρόχου υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας σχεδιάζει 1 στους 3

admin

Η Ισπανία δίνει 4,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τουρισμού

admin

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου: Το «Another Round» καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2020

admin

COVID-19, οι επόμενοι μήνες

admin

Τα δύο τρίτα των Ελλήνων αύξησαν τις online αγορές κατά το δεύτερο lockdown

admin

Η ΕΕ να μην αφήσει μόνη της την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, τόνισε ο Τζιτζικώστας

admin

Οι χώρες της ΕΕ αγνοούν το ελληνικό αίτημα για βοήθεια με τα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες

admin

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία

admin

Το βασικό σενάριο για τις γιορτές των Χριστουγέννων

admin

Κομισιόν για Brexit: Παραμένει ενιαία η θέση της Ε.Ε.

admin

Εκτός Κομισιόν η υποψήφια του Μακρόν

admin