Image default
Επιχειρήσεις

Εορταστικό φινάλε στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Εορταστικό φινάλε στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού προκάλεσε πρόσκαιρες μόνο αναταράξεις στις αγορές και δεν αποτέλεσε «μαύρο κύκνο» διαρκείας.

Αντιθέτως, το ξεκίνημα των εμβολιασμών και οι αναμεταδιδόμενες από αυτούς  εικόνες μετέδωσαν αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του διπλού εμβολιασμού του πληθυσμού κατά 70% όπως ζητούν οι επιστήμονες θα απαιτήσει ένα περίπου χρόνο! Την ίδια ώρα, η σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε. απέτρεψε μεν το άτακτο brexit αλλά έχει προϋποθέσεις ομαλής συνέχισης της σχέσης μόνο στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών, ενώ στις υπηρεσίες σύντομα όλα θα αλλάξουν. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε πράξη την απειλή να μην υπογράψει τα του πακέτου στήριξης ύψους $900 δις. που ενέκρινε το Κογκρέσο, ανακουφίζοντας τους πληττόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα μικρού έστω ύψους οικονομική βοήθεια.

Οι παραπάνω εξελίξεις, διαμορφώνουν ήδη τις προϋποθέσεις για ένα εορταστικό φινάλε σε όλες τις αγορές του πλανήτη, την εκπλήρωση του λεγόμενου year-end rally. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το σχέδιο για νέες εγγυήσεις για την προώθηση των τιτλοποιήσεων από κοινού με το σχέδιο της ΤτΕ για εθνική bad bank συμπληρώνεται από επιλεκτικές παρεμβάσεις για θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Τέτοια ήταν η κίνηση που αφορούσε το swap ομολόγων που έκανε η Eurobank που αντικατέστησε ομόλογα 7-21 ετών με άλλα διάρκειας 30 ετών επιτυγχάνοντας κεφαλαιακά κέρδη €155 εκ. που θα ενισχύσουν την καθαρή θέση της τράπεζας, ώστε να μπορεί το 2021 να δρομολογήσει πολιτική αυξημένων δανειοδοτήσεων. Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κρατάει τα ηνία της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. από κοινού με άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που εναλλάσσονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διάχυση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σαν αποτέλεσμα,  ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε αποφασιστικά τις 800 μονάδες και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς την  περιοχή των 835-845 μονάδων στο εγγύς μέλλον που συνιστά την εγγύτερη περιοχή αντίστασης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση.

Στις διεθνείς αγορές, το αισιόδοξο σενάριο επανεκκίνησης της οικονομίας σε συνέχεια της σταδιακής αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης συνεχίζει να καθοδηγεί την επενδυτική κοινότητα. Είναι ωστόσο βέβαιο, ότι η διατήρηση της εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας θα συνεχίσει να διαμορφώνει προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα και το 2021, ενώ σύντομα οι επενδυτές θα αξιολογήσουν μια σημαντική θεσμική αλλαγή που συντελέστηκε στις 22/12 στη Wall Street σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν απ’ ευθείας νέες μετοχές στο επενδυτικό κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση αναδόχων. Επί του παρόντος, η εορταστική ατμόσφαιρα συμβάλλει στην ήρεμη ολοκλήρωση της πολύπαθης φετινής χρονιάς !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δημήτρης Τζάνας
 • Γενικός Δείκτης
 • μετοχές

  Σχετικα αρθρα

  Πώς θα επιλεγεί το μοντέλο διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής

  admin

  Τα 25 μεγάλα έργα της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό

  admin

  Κορκίδης: Ο «δεκάλογος» λειτουργίας της «Συν-Εργασίας» πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή σωστά

  admin

  EY: Οι δέκα κορυφαίες προκλήσεις για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών σήμερα

  admin

  Ξενοδόχοι: 1 στους 2 φοβάται πτώχευση – Δέσμη 5 προτάσεων για μέτρα

  admin

  ΣΙΔΜΑ: Περιορίστηκαν οι προ φόρων ζημιές το α’ εξάμηνο

  admin

  Παπάζογλου (ΕΥ): Σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

  admin

  Πιερρακάκης: Προανήγγειλε τροπολογία για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ

  admin

  Γεωπολιτικές αναταράξεις

  admin

  Folli Follie: Δεκτό το αίτημα της Κεφαλαιαγοράς για αλλαγή διοίκησης

  admin

  Διακρίσεις για μέλι που διατίθεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος

  admin

  Ενοίκια Ιανουαρίου: Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές (vid)

  admin

  Σαχίν (BioNTech): Επόμενη πρόκληση η αύξηση της παραγωγής για το εμβόλιο

  admin

  ΤΙΤΑΝ: Αύξηση κερδοφορίας κατά 28,1% στο εννεάμηνο του 2020

  admin

  TikTok: Δικαστής μπλοκάρει την απαγόρευση Τραμπ στις ΗΠΑ

  admin

  Π. Πετρόπουλος: Ενισχυμένα κατά 28,4% τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

  admin

  Οι προτεινόμενοι για την ηγεσία της ΡΑΕ από το ΥΠΕΝ

  admin

  Housemarket: Απόσχιση του κλάδου ακινήτων και εισφοράς του στην Trade Estates

  admin