Image default
Επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου για τους εμπόρους που είναι κλειστοί

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε σήμερα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, καθώς και στον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, με αίτημα να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου 2020 των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς Απασχολουμένων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως επί δύο συνεχείς μήνες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «κατεβάσει ρολά» με κρατική εντολή, ο εορταστικός τζίρος έχει χαθεί και ανεξόφλητα εμπορεύματα δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του e-ΕΦΚΑ να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου.

Για τους λόγους αυτούς, και προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η ισότητα στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων εμπόρων, η ΕΣΕΕ ζητά την κάλυψη της δαπάνης αυτής από την Πολιτεία, και συγκεκριμένα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, για τις εισφορές του οποίου τη μερίδα του λέοντος καταθέτουν κάθε μήνα όλα αυτά τα χρόνια από το υστέρημά τους οι μικρομεσαίοι έμποροι.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε σχετικά: «Οι μικρομεσαίοι έμποροι της χώρας έχουν περιέλθει σε απόγνωση και ζητούν τις απολύτως απαραίτητες και αυτονόητες ενέργειες ελάφρυνσης των βαρών. Δεν μπορείς να ζητάς από ανθρώπους που έχουν κατεβάσει ρολά, εφαρμόζοντας την κρατική εντολή, να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τον μήνα που είναι πλήρως ανενεργοί. Δεν είναι δίκαιο και λογικό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βιώνουμε το χειρότερο σενάριο που φοβόταν η αγορά: Κλειστά καταστήματα επί δύο μήνες, χαμένος ο εορταστικός τζίρος, πενιχρά και για πολλούς εμπόρους μηδαμινά αποτελέσματα από το “clickaway”, απούλητα εμπορεύματα, συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών και παρατεταμένη αβεβαιότητα που δεν αφήνει την αγορά να «σηκώσει κεφάλι». Εάν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι σε αναστολή καλύπτονται από το κράτος, γιατί ο έμπορος που σήμερα δεν έχει καν τα προς το ζην, να πρέπει να τις πληρώσει από την τσέπη του;

Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο, την ώρα που το κράτος σχεδιάζει μια νέα ενίσχυση, τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων το 2020, να απαιτεί ταυτόχρονα την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από επαγγελματίες που δεν έχουν καθόλου έσοδα λόγω της πανδημίας και του lockdown. Υπενθυμίζω πως ο εμπορικός κόσμος της χώρας καταθέτει κάθε μήνα ανελλιπώς τις εισφορές του στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας αλλά δεν θα λάβει την άμεση χρηματική ενίσχυση για την πανδημία από τα κονδύλια του Λογαριασμού, όπως άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Θα είναι λοιπόν μία πράξη απόδοσης δικαιοσύνης και ισότητας από την Πολιτεία, να δώσει στον εμπορικό κόσμο -μετά από τόσα χρόνια που πληρώνει από το υστέρημά του- την ανταπόδοση που δικαιούται από τον Λογαριασμό αυτόν, δηλαδή την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα».

Διαβάστε ακόμη

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Άγονος ο διαγωνισμός – Το παρασκήνιο της απόφασης

Pierre Cardin: Πέθανε ο σπουδαίος σχεδιαστής σε ηλικία 98 ετών

Αγορά – Ομόλογα: Αυτοί είναι οι 18 βασικοί διαπραγματευτές

 

Σχετικα αρθρα

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Η πανδημία εκτόξευσε τα κέρδη της Alibaba

admin

Νέα διπλή διεθνής διάκριση για την V+O στα Ipra Golden World Awards 2020

admin

Επεκτείνει τις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF

admin

Virgin Atlantic: Κοντά στην διάσωση αλλά ανακοινώνει 1.000 απολύσεις

admin

Πώς η πανδημία αλλάζει τον προσανατολισμό της Mercedes-Benz

admin

Δύο βραβεύσεις για τη Stoiximan στα «Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019»

admin

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης

admin

Hines και Henderson Park: Έπεσαν οι υπογραφές για πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη

admin

Η Pfizer κατασκευάζει χιλιάδες δόσεις του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορωνοϊού

admin

Με διορθωτική κίνηση τα νέα καύσιμα στο Χ.Α.

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Υπαρκτό πρόβλημα οι υψηλές τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

admin

Cenergy: Καθαρά κέρδη €4,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

Κέντρο Αριστείας στην Αθήνα δημιουργεί η New Sia Greece

admin

Lamda Development: Προχωρά σε μερική αλλαγή χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων

admin

Χ.Α.: Παραμένει το γεωπολιτικό ρίσκο

admin

Επανασχεδίαση του «you.gr» του ομίλου Quest

admin

OΤΕ: «Πράσινο φως» για το σχέδιο απόσχισης κλάδων

admin