Image default
Ευρώπη

Ένα λαμπρό αρχιτεκτόνημα για τα νέα γραφεία της LeMonde στο Παρίσι (εικόνες)

Καινούργια, ενιαία «στέγη» απέκτησαν οι αίθουσες σύνταξης και οι 1.600 εργαζόμενοι του Ομίλου Le Monde: το σχέδιο του διεθνούς – με έδρα τη Νορβηγία – αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το 2015, δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, πήρε σάρκα και οστά.

Στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, η δομή έχει την όψη ενός αψιδωτού κτηρίου με ημιδιαφανές εξωτερικό περίβλημα και περιλαμβάνει μια πλατεία που επιτρέπει στο αρχιτεκτόνημα να ενσωματώνεται στη γειτονιά, αναφέρει το -.

«Από τη σύλληψή του, το κτήριο των κεντρικών του Ομίλου Le Monde ενσάρκωνε μια αρχιτεκτονική και συμβολική αντίστιξη στις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας» υπογράμμισε ο εκ των ιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου Kjetil Trædal Thorsen.

«Σε καιρούς στους οποίους ο φόβος και η αβεβαιότητα ωθούν τις κοινωνίες μας να αυξήσουν τα εμπόδια και να ενισχύσουν την επιβολή μέτρων ασφαλείας, το κτήριο έχει να κάνει κυρίως με άνοιγμα» συνέχισε ο Νορβηγός αρχιτέκτονας.

«Με αυτή την έννοια, το πρότζεκτ μας προσκαλεί να στοχαστούμε το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει χώρους που να είναι και δημόσιοι και ιδιωτικοί, εξωτερικοί και εσωτερικοί, διαφανείς και αδιαφανείς».

Le Monde Group Headquarters, Paris – αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα κεντρικά γραφεία, τα οποία ολοκλήρωσε το Snøhetta σε συνεργασία με το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο SRA architecture, είναι δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare d’Austerlitz και πολύ κοντά στο Quartier Latin και τον Jardin des Plantes.

Μιας και οι σιδηροδρομικές γραμμές περνούν υπογείως κάτω από το κτήριο, το μήκους 80 μέτρων αρχιτεκτόνημα έχει την όψη μιας κοίλης δομής η οποία πατά στις δύο άκρες της σε δύο επταώροφους αρχιτεκτονικούς όγκους που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τόξο από περίπλοκο χαλύβδινο δίκτυο.

Η όψη προς τον ουρανό αποκαλύπτει την πλάγια επιφάνεια μιας οροφής καλυμμένης με ηλιακά πάνελ ενώ η όψη προς την πόλη «τραβά», καθ’ όλο το μήκος που βλέπει στον δρόμο, το κτήριο προς τα πίσω.

Σύμφωνα με το Snøhetta, η κατασκευή των με εμβαδόν 23.000 τετραγωνικών μέτρων κεντρικών γραφείων ήταν μια «ιδιαίτερων απαιτήσεων πρόκληση» καθώς το κτήριο είναι «βαρύτερο από τον Πύργο του Άιφελ».

Συμπληρώνεται το κτήριο με μια νέα κεντρική πλατεία, από τσιμέντο και με φυτά και παγκάκια ώστε να μπορεί να παραμείνει και χαζολογήσει ο κόσμος.

Στις δύο άκρες του, δύο είσοδοι: η μία, δημόσια, που οδηγεί σε πλειάδα χώρων για φαγητό και ψώνια, καθώς και σε ένα διώροφο αμφιθέατρο. Η δεύτερη, ιδιωτική, που οδηγεί στα γραφεία όπου εισέρχονται μόνον οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Le Monde. Στην οροφή, μια στενή βεράντα η οποία είναι προσβάσιμη και από τις δύο πλευρές του κτηρίου, προσφέρει στους εργαζόμενους θέα στην πόλη και τον Σηκουάνα.

Σύμφωνα με τους τοπικούς συνεργάτες της Snøhetta στο Παρίσι, το αρχιτεκτορνικό γραφείο SRA Architects, αυτό καθεαυτό το κτίριο έχει εμβαδό 22.500 τεταργωνικά και ύψος (του κτιρίου – γέφυρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) 37 μέτρων.

Le Monde Group Headquarters, Paris – εικόνα από τη φάση κατασκευής, αρχιτεκτονικό γραφείο SRA architects
Πηγή Εικόνας: αρχιτεκτονικό γραφείο SRA architects

To αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta για το έργο του

Με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta στην ιστοσελίδα του το νέο δημιούργημα στο Παρίσι:

«Ο όμιλος της Le Monde είναι εμβληματικός στον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η μακροχρόνια φήμη του για την ακεραιότητα και την ποιότητα είναι ένα μέτρο για τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Ο όμιλος Le Monde επέλεξε ένα γενναιόδωρο, ανοιχτό και προσβάσιμο μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Snøhetta θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια αρχιτεκτονική που παρέχει στο κοινό την έννοια της ιδιοκτησίας, τονίζοντας τις οικείες σχέσεις μεταξύ του κοινού και της Le Monde.

Le Monde Group Headquarters, Paris – αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta
Πηγή Εικόνας: αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta

Δομικά, το κτίριο χωρίζεται σε δύο μέρη. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Le Monde να στεγάζεται σε ένα κτίριο. Η προσέγγισή μας ήταν μια αφαίρεση, παίρνοντας πρώτα ένα μπλοκ για να γεμίσουμε ολόκληρο τον τόπο και αφαιρώντας στη συνέχεια τους όγκους για να δημιουργήσουμε εισόδους και δημόσιους χώρους. Οι αφαιρούμενοι όγκοι σχετίζονται επίσης με τους υπάρχοντες περιορισμούς σχεδιασμού στην τοποθεσία και τις δυνατότητες του δομικού πλέγματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κτίριο γίνεται γέφυρα, κυριολεκτικά εκτεινόμενο σε ολόκληρο τον χώρο αλλά επίσης αντιπροσωπεύοντας τη γέφυρα μεταξύ της Le Monde και των αναγνωστών της. Η γέφυρα που χρησιμοποείται, επιτρέπει την άμεση επαφή μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της εταιρείας. Συμβολικά η γέφυρα συνδέει τα δύο μέρη της πόλης κατά μήκος της Avenue De France.

Αντί να περνάει νερό κάτω από τη γέφυρα, δημιουργήσαμε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο, μια πλατεία σε δύο συνδεδεμένα μισά. Το πρώτο μισό βλέπει στον δρόμο και στον Σηκουάνα. Είναι ανοιχτό, φιλόξενο και «ξεκινά» από ένα κέντρο επισκεπτών, είσοδο στο αμφιθέατρο και είσοδο προσωπικού. Το δεύτερο μισό βλέπει τον σιδηρόδρομο. Λαμβάνει περισσότερο άμεσο ηλιακό φως, διαθέτει καφέ και πιο οικείο τοπίο με καθίσματα και χώρους πρασίνου.

Le Monde Group Headquarters, Paris – αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta
Πηγή Εικόνας: αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta

Αντίθετα, οι θολωτές οροφές πάνω από την πλατεία αντιπροσωπεύουν την παροδική ροή πληροφοριών, όπως σύννεφα ή αστέρια που κινούνται πέρα ​​από τον ουρανό. Διαμορφώνονται από μέρη σφαίρας ή σφαιρικής – και αποτελούν επίσης μέρος της συνολικής δομικής λύσης. Αυτές οι επιφάνειες θα έχουν ενσωματωμένες ομάδες LED σε ένα πλέγμα σχετικά χαμηλής ανάλυσης που μπορεί να προγραμματιστεί για να παρέχει περισσότερο ή λιγότερο αφηρημένα επίπεδα δεδομένων. Μπορούν να παρέχουν βασικό φωτισμό ή αφηρημένες αναπαραστάσεις νέας ροής.

Το εξωτερικό του κτιρίου θα είναι επενδυμένο με πιξελοειδές πλέγμα από γυαλί με διαφορετικούς βαθμούς διαφάνειας, διαύγειας και αδιαφάνειας. Η πρόθεση είναι: η πρόσοψη να δίνει στο κτίριο έναν ομοιογενή χαρακτήρα όταν το βλέπεις από απόσταση, αλλά ταυτόχρονα να αποκαλύπτει ένα όλο και μεγαλύτερο επίπεδο πολυπλοκότητας καθώς πλησιάζει το μάτι – όπως οι τίτλοι και το λεπτομερές περιεχόμενο σε μια ειδησεογραφική ιστορία. Τα μοτίβα της πρόσοψης προορίζονται να αντιπροσωπεύουν το κτίριο ως πλήρη όγκο, ενώ ο παραμορφωμένος πιξελοειδής χάρτης εικονοστοιχείων δημιουργεί μια πλούσια ταπετσαρία από μέσα και έξω.»

Δείτε εικόνες από το εμβληματικό νέο κτίριο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PHOTO CREDITS:

Snøhetta, Ludwig Favre Paris, Jared Chulski

Σχετικα αρθρα

«Μονοπάτια Πολιτισμού»: Σημαντική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά

admin

Βόρειοιρλανδικό «όχι» σε παραμονή στην τελωνειακή ένωση, λέει το DUP

admin

Τι είδε το National Geographic το 1908 στην Κροατία

admin

Αποτελεσματικότητα: η λέξη – κλειδί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

admin

Π. Κόκκαλης: Μεγάλες οι ευθύνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τους πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Τώρα θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι

admin

Παρέμβαση Ασημακοπούλου στον Μπορέλ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

admin

EKT: πες τη γνώμη σου για τη νομισματική πολιτική – συμμετοχή των πολιτών ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

H εκλογή Μπάιντεν ενισχύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις – Νέες παγκόσμιες προκλήσεις στο προσκήνιο

admin

Μύθοι και αλήθειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021

admin

Goldman Sachs: Τι φέρνει για τις επενδύσεις το 2021

admin

Χωρίς αύξηση τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων το 2020-2021

admin

Ελευθερία του Τύπου και Ευρώπη: Λύκοι, γύπες, τρολ… συν ιππότες και δημοσιογράφοι

admin

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων

admin

Τριτοκοσμική εικόνα στη διαχείριση αποβλήτων

admin

Έρευνα διαΝΕΟσις: Ποια είναι η κατάσταση των γεφυρών στην Ελλάδα – Τι κάνουν οι άλλες χώρες;

admin

Ατενίζοντας τον ορίζοντα του 2021

admin