Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θέτει κι άλλες περιοχές της Αγγλίας σε αυστηρούς περιορισμούς κατά της Covid-19, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού εξαπλώνεται ταχύτατα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως τα Μίντλαντς, το βορειοανατολικό τμήμα, τμήματα στα βορειοδυτικά και τμήματα στα νοτιοδυτικά μεταφέρονται στο επίπεδο 4 των περιορισμών, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και πολλές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια, θα κατεβάσουν ρολά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο επίπεδο 4 βρίσκονται πλέον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Αγγλίας.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα την Τετάρτη η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου την παραγωγή έχει αναλάβει η AstraZeneca. Το εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο και είναι φθηνότερο από το εμβόλιο της Pfizer που είχε ήδη λάβει έγκριση.

Περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις των δύο εμβολίων αναμένεται να έχουν παραδοθεί στη Βρετανία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Independent, η πορεία της πανδημίας δημιουργεί πλέον την ανησυχία ότι οι θάνατοι στο δεύτερο κύμα θα ξεπεράσουν τον απολογισμό του πρώτου κύματος την άνοιξη.

Η κλιμάκωση της κατάστασης οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην αυξημένη μετατοδικότητα του νέου στελέχους. Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, οι ασθενείς του νέου στελέχους είναι 54% πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ωστόσο μελέτη του οργανισμού δημόσιας Υγείας Public Health England καθησυχάζει ότι το νέο στέλεχος δεν δείχνει να προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν στη Βρετανία 53.135 νέες λοιμώξεις, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Καταγράφηκαν επίσης 414 θάνατοι που προέκυψαν μέσα σε 28 ημέρες από ένα θετικό τεστ Covid, σε σύγκριση με τους 357 τη Δευτέρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω Covid στη χώρα ανέβηκε στους 71.567.

-