Image default
Επιχειρήσεις

Cosmote, Vodafone, Wind υπογράφουν τις συμβάσεις για το 5G

Τις συμβάσεις χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για το 5G υπογράφουν σήμερα Cosmote, Vodafone, Wind με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), εκκινώντας και τυπικά την εποχή του 5G για την Ελλάδα.

Στην προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. κ.κ. Τσαμάζ, Μπρουμίδης και Ζαρκαλής, και ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος. Με την τυπική υπογραφή των συμβάσεων ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).

Ως γνωστόν, στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος κατοχυρώθηκε στις Cosmote, Vodafone, Wind που κατέβαλαν συνολικά το ποσό των 372 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η Cosmote για το φάσμα που απέκτησε κατέβαλε 123 εκατ. ευρώ, η Vodafone Ελλάδας 130,2 εκατ. ευρώ και η Wind 119 εκατ.ευρώ. Το σωρευτικό όφελος εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να επηρεάσει ριζικά ευρύ πλήθος διαστάσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Ήδη η Cosmote ξεκίνησε την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, της επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κας Dominique Leroy και του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ.

Σύμφωνα με στελέχη του Ομίλου, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ήδη προσφέρονται υπερ-ταχύτητες 5G, το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021, ενώ θα υπάρχει και 100% κάλυψη αυτοκινητοδρόμων με 5G έως το 2023. Σημειώνεται πως το κόστος για το 5G είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα την τρέχουσα τετραετία, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς, σταθερής και κινητής.

Αντίστοιχα η WIND ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τη λειτουργία του 5G δικτύου της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Όπως τόνισε η εταιρεία, με την έναρξη λειτουργίας του WIND 5G, η Ελλάδα γίνεται από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν δίκτυο 5ης γενιάς. Οι υπερ-ταχύτητες που φέρνει το 5G και ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης, ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εφαρμογών και υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα αναβαθμίσουν την επιχειρηματικότητα και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία.

COSMOTE 5G 2

Τέλος, και η Vodafone είναι έτοιμη για τη διάθεση του Vodafone Giga Network 5G. “Η Vodafone Ελλάδας είναι για να αναπτύξει το 5G μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απόκτηση του απαιτούμενου φάσματος. Έχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες”, έχει αναφέρει ο Χ. Μπρουμίδης μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας της ΕΕΤΤ.

Πώς θα επεκταθεί

Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο παραχώρησης των αδειών δικτύων 5ης γενιάς, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: Παρατείνεται το lockdown σε Ασπρόπυργο – Ελευσίνα, Κοζάνη, Εορδαία, δήμο Βοΐου

Ο κορωνοϊός τους έκανε δισεκατομμυριούχους – Η λίστα του Forbes με επιστήμονες, γιατρούς και επιχειρηματίες

VW: Κλείνει οριστικά τη θυγατρική της στην Τουρκία

Σχετικα αρθρα

Σίμος Λουλουμάρης (Numil Hellas): Τα 90 χρόνια της Nutricia στην Ελλάδα

admin

Αύξηση κεφαλαίου με διαδικασίες-εξπρές από τη Lamda

admin

Νέα μονάδα αφαλάτωσης στην Τήνο από την Watera Ελλάς

admin

Καρέλιας: Με ιστορικό ρεκόρ στον τζίρο έκλεισε το 2019

admin

Διακρίσεις για Avis στον διαγωνισμό Mobility Awards 2019

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έγκριση του πληροφοριακού δελτίου της Andromeda Seafood Sociedad Limitada

admin

Το Call Of Duty Mobile το παιχνίδι με τα περισσότερα downloads στον κόσμο

admin

Σελόντα: Πράσινο φως στην απόσχιση κλάδων από τη ΓΣ

admin

Πρόστιμο 100.000 σε ασφαλιστική εταιρεία

admin

Jumbo: Μειωμένος κατά 9,3% ο τζίρος το εννεάμηνο 2020

admin

«Τι μας δίδαξε η πανδημία» -Πέντε επιφανείς επιχειρηματίες, εξηγούν

admin

MLS: Στις 27 Αυγούστου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι

admin

Πλαίσιο Computers: Αύξηση 85,5% της καθαρής κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο

admin

Τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης του 2020 θα δώσουν τον τόνο

admin

R.E.D.S.: Οι επιδόσεις του Smart Park και η Μαρίνα Αλίμου

admin

Folli Follie: To chicken game και η ευθεία απειλή των ομολογιούχων

admin

Ισχυρές επιδόσεις το 2019 για τα καταστήματα Γερμανός

admin

Λύση τεχνολογίας E-Band της Intracom Telecom για Gigabit πρόσβαση στην Ιταλία

admin