Image default
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ προς Κικίλια: Ποιος είναι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσαν πέντε βουλευτές (Νίκος Ηγουμενίδης, Κώστας Μάρκου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με την οποία ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν αεκτός ΜΕΘ.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:

 • η εμβολιαστική εκστρατεία και η δημιουργία «συλλογικής ανοσίας» έναντι του ιού είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει
 • σύμφωνα με τους ειδικούς το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική υγειονομική στρατηγική για την εξάλειψη της πανδημίας
 • είναι ορατός ο κίνδυνος του εφησυχασμού στο όνομα της «επιχείρησης Ελευθερία» και της ανεύθυνης επικοινωνιακής διαχείρισης των εμβολιασμών από την κυβέρνηση.
 • Παρά τη διάψευση των μεγαλεπήβολων χρονοδιαγραμμάτων για εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από το Γενάρη του 2021, η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεγαλοστομίες, τις υπερβολές και την ενοχλητική -και προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών- προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτής της υπόθεσης.
 • Το κλίμα θριαμβολογίας και αβάσιμης αισιοδοξίας για το «τέλος της πανδημίας που έρχεται», κλονίζεται όχι μόνο από την πραγματικότητα της συνεχιζόμενης πίεσης στο ΕΣΥ και από τα ανησυχητικά δεδομένα στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (αριθμός νοσηλευομένων και διασωληνωμένων ασθενών, αυξητική τάση των θανάτων) αλλά και από μία σειρά αναφορές και δημοσιεύματα ακόμη και στον συμπολιτευόμενο τύπο.
 • Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 29/12 με παραπομπή σε προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστήμιου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους 4 μήνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω covid θα ξεπεράσουν τους 12.000 μέχρι τον Απρίλιο εάν όλοι οι παράγοντες που αφορούν την πανδημία μείνουν ως έχουν, ενώ θα εκτοξευθούν στις 19.000 εάν τα μέτρα χαλαρώσουν. Αυτό που προβληματίζει είναι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
 • Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) για τρίτο επιδημικό κύμα τους πρώτους μήνες του 2021, αλλά και με την πολύ χαμηλή επίδοση της χώρας στην αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας με βάση την κατάταξη του πρακτορείου - (τελευταία στην Ευρώπη και 4η από το τέλος σε σύνολο 53 χωρών), είναι ένα πολύ ηχηρό «σήμα κινδύνου» που θα είναι εγκληματικό να αγνοηθεί.
 • Εχει τεράστια σημασία να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός και έγκαιρη προετοιμασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αυτή τη φορά, με την επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας (Δημόσιου Και Ιδιωτικού Τομέα, πρωτοβάθμιας φροντίδας και νοσοκομειακής περίθαλψης).
 • είναι καθημερινές πλέον οι καταγγελίες από υγειονομικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα (Διευθυντές εφημερίδων, πρώην βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης κ.λπ.) για τραγικές ανεπάρκειες των νοσοκομείων της επαρχίας, για αδυναμία αξιόπιστης διαχείρισης σοβαρών περιστατικών covid, για αυξημένο ποσοστό θανάτων σε νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ.
 • η αποτελεσματική απάντηση είναι η συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των μοριακών τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια και η ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση με στοχευμένους ελέγχους σε «εστίες» υπερμετάδοσης (βιομηχανίες, μεγάλοι εργασιακοί χώροι, κλειστές δομές, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, καταυλισμοί Ρομά, φυλακές, στρατόπεδα).
 • ακόμα και στην οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων γίνονται κινήσεις απαξίωσης και αποκλεισμού συγκεκριμένων δομών όπως των ΤΟΜΥ, που είναι κατεξοχήν δομές ΠΦΥ στελεχωμένες με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας στην κοινοτική φροντίδα και στον εμβολιασμό ( οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας).
 • απαιτείται συνεχής μέριμνα για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε βιομηχανικές περιοχές που μετακινούνται καθημερινά και εργάζονται σε επισφαλείς υγειονομικά συνθήκες.
 • οι επιπτώσεις από την πανδημία και την «καραντίνα» επιβαρύνουν ανισότιμα τα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, τα οποία κινδυνεύουν και από φτωχοποίηση και από αυξημένη ευαλωτότητα στη νόσο covid-19 και άρα απαιτείται μια συνολική στήριξη (υγειονομική, εισοδηματική, κοινωνική) αυτών των τμημάτων της κοινωνίας .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

1. Προτίθεται να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τις αντοχές του ΕΣΥ, όπως είναι ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ covid, ο αριθμός των εργαζομένων του ΕΣΥ που προσβάλλονται από τον ιό και είναι «εκτός μάχης», ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται εντός και εκτός ΜΕΘ, το ποσοστό των ασθενών που υποτροπιάζουν μετά την έξοδο τους από τον νοσοκομείο;

2. Τι προτίθεται να κάνει για την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με στόχο την αντιμετώπιση των νέων υγειονομικών αναγκών αυτής της περιόδου (εμβολιασμοί, προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, κατ’ οίκον παρακολούθηση, στοχευμένη ενίσχυση των κλινικών και ΜΕΘ covid με έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, αποθεραπεία-μετανοσοκομειακή φροντίδα ασθενών, επίταξη δομών και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας για τη νοσηλεία και φροντίδα περιστατικών covid );

3. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κάλυψη με μόνιμο τρόπο των μεγάλων αναγκών στελέχωσης του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ);

4. Ποια είναι η σύνθεση και η αναλογία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού/κλίνη στις Mονάδες και στις ΜΕΘ covid και πόσες από τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ μπορούν να παραμείνουν λειτουργικές μετά την επάνοδο της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ;

5. Έχει την πρόθεση να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη υγειονομική στρατηγική για την αναχαίτιση της πανδημίας, που να περιλαμβάνει όχι μόνο την εμβολιαστική εκστρατεία αλλά ταυτόχρονα τον έλεγχο της διασποράς του ιού με γενικευμένο testing και στοχευμένη πρόληψη στις «εστίες υπερμετάδοσης», τη γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα, την αναβάθμιση και αποκέντρωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας καθώς και την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών με covid-19 σε όλες τις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες;

Για τα εμβόλια των υγειονομικών

Στο μεταξύ σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα εμβόλια των υγειονομικών τονίζοντας πως: «ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη που διαπίστωσε πως οι υγειονομικοί κάνουν με προθυμία το εμβόλιο, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν κάνουν πλιάτσικο οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη που διαπίστωσε πως οι υγειονομικοί κάνουν με προθυμία το εμβόλιο, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν κάνουν πλιάτσικο οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί του.

Επίσης, ας ζητήσει επιτέλους από τους συνεργάτες του να σταματήσουν να τον διασύρουν με διαρροές περί «οργής» για τις ντροπιαστικές εικόνες με συνεργάτες του να εμβολιάζονται αντί για γιατρούς. Προχθές ο εκπρόσωπός του τις δικαιολογούσε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό» και μιλούσε για «αναγκαίο εμβολιασμό για τη λειτουργία του κράτους». Μέχρι που χθες, μετά το σάλο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να τα μαζέψει.

Με αυτές τις σκέψεις του ευχόμαστε καλή πρωτοχρονιά και καλά ξεμπερδέματα με τον ανασχηματισμό που προσπαθεί να κάνει εδώ και έξι μήνες. Οι πολίτες γνωρίζουν πως όποιους και να απομακρύνει, οι οδυνηρές αποτυχίες της κυβέρνησης έχουν μία υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ειδήσεις σήμερα:Υπόθεση κατασκοπείας: Να αφεθεί ελεύθερος ζητά ο 35χρονος γραμματέας του προξενείουΠαρασκήνιο: Τα «γκάζια» του Μητσοτάκη σε υπουργούς και μανδαρίνους για τον εμβολιασμόΟδηγίες για τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Πιερρακάκης: Και τα ΚΕΠ στη μάχη για τους εμβολιασμούς

admin

Δημοσκόπηση: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση στη διαχείριση του κορωνοϊού

admin

Τα νέα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού και πολιτισμού

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι – Δεν υπήρξε παρέμβαση

admin

Δένδιας στα κόμματα: Το ιδιαίτερο βάρος της δήλωσης Λαβρόφ για τα 12 ναυτικά μίλια

admin

Το παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων – Τα επόμενα βήματα που εξετάζουν στο Μαξίμου

admin

Τσίπρας: Κόκκινο γαρύφαλλο και «χειραψίες» στο Πέραμα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

admin

Μητσοτάκης: Δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες-Μαρτυρίες γυναικών που νίκησαν τον καρκίνο

admin

Στη Μόρια ο Τζανακόπουλος με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Το αντίο της κυβέρνησης στον αγωνιστή Περικλή Κοροβέση

admin

Προανακριτική Novartis: Για «fake» έγγραφο κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Χατζηβασιλείου σε ΣΚΑΪ: Κίνδυνος επεισοδίου από τον τουρκικό χάρτη- Άμεσα η παραλαβή των Rafale

admin

Στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

Βρούτσης: Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου οι πληρωμές των αναστολών Δεκεμβρίου

admin

Σύσκεψη Μητσοτάκη στον Υμηττό με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά – Δείτε φωτογραφίες 

admin

Μητσοτάκης σε Monocle: H Ελλάδα γίνεται κόμβος τεχνολογίας – Θέλω να αναμορφώσω τη χώρα

admin

Μητσοτάκης: Να απαντήσει η Ευρώπη στις προκλήσεις της Τουρκίας – Τοπικός ταραχοποιός ο Ερντογάν

admin

Τουρκία: Συνελήφθησαν «γκιουλενιστές» που επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα

admin