Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Τα μαθήματα από μια τρελή χρονιά στις χρηματοοικονομικές αγορές

Να κάτι που πολλοί επενδυτές θα δυσκολευόταν να πιστέψουν κατά τη διάρκεια της εκπνοής του Μαρτίου: το 2020 θα αποδειχθεί ένα καλο έτος για το χρηματιστήριο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones βρίσκεται σε ρεκόρ. Η αγορά για τις αρχικές δημόσιες προσφορές ευδοκιμεί. Πριν από λίγες εβδομάδες, η εκκίνηση ενοικίασης κατοικιών Airbnb Inc. έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο τόσο εκπληκτική που ο διευθύνων σύμβουλός της έμεινε για λίγο άφωνος στη ζωντανή τηλεόραση.

Αυτά είναι πράγματα που θα ήταν εύκολο να φανταστούμε σε εποχές έκρηξης. Αλλά το 2020 ήταν κάτι άλλο εκτός από αυτό για τον κόσμο εκτός της Wall Street. Η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι το ράλι της αγοράς συνέβη εν μέσω μιας καταστροφικής πανδημίας που σκότωσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα, σταμάτησε τις επιχειρήσεις και τα ταξίδια και έπληξε την οικονομία. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιστροφή της αγοράς, μεταξύ των οποίων και η μαζική παρέμβαση της Federal Reserve, το συγκλονιστικό ράλι είναι ακόμα δύσκολο να κατανοηθεί για πολλούς επενδυτές.

«Ο δρόμος που πήραμε για να φτάσουμε εδώ είναι κάτι που δεν θα είχαμε προβλέψει ποτέ», δήλωσε ο Ralph Bassett, επικεφαλής μετοχών της Βόρειας Αμερικής στην Aberdeen Standard Investments.

Να λοιπον τα μαθήματα που λένε οι επενδυτές ότι έχουν μάθει από μια αξέχαστη χρονιά.

Οι αγορές δεν αντικατοπτρίζουν τέλεια την οικονομία

Όταν οι μετοχές έφτασαν στο “πατο” της 23ης Μαρτίου και άρχισαν να κινούνται υψηλότερα, πολλοί παρατηρητές ήταν μπερδεμένοι. Τα κρούσματα ιού ήταν ανοδικά Εστιατόρια, καταστήματα και θέατρα εκλεισαν και εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν ουρά έξω από τα κέντρα ανεργιας για να υποβάλουν αίτηση για παροχές ανεργίας. Πώς θα μπορούσε η αγορά να είναι τόσο καλά όταν ο κόσμος φάνηκε να ειναι τόσο άσχημα;

Η απάντηση: Το χρηματιστήριο αρχίζει συχνά να ανακάμπτει πολύ νωρίτερα από την οικονομία. Στην περίπτωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μετοχές των ΗΠΑ έφτασαν στο ναδίρ τους στις 9 Μαρτίου 2009. Αλλά χρειάστηκαν επτά χρόνια από εκείνο το σημείο για να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας .

Ομοίως, ενώ οι μετοχές κατάφεραν να αυξηθούν υψηλότερα το 2020, πολλοί οικονομολόγοι δεν αναμένουν από τις ΗΠΑ να ανακτήσουν όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως το 2023 ή αργότερα.

«Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι η αγορά είναι αποσυνδεδεμένη με την πραγματικότητα, αλλά οι μετοχές τιμολογούν τι θα συμβεί σε έξι μήνες έως ένα χρόνο», όχι όπως φαίνεται σήμερα η οικονομία, δήλωσε ο Andrew Slimmon, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley.Στην πανδημία, οι επενδυτές που άρχισαν να στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη των μετοχών την άνοιξη δεν πίστευαν ότι η οικονομία επρόκειτο να επιστρέψει – υποθέτουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα μερικούς μήνες από ό, τι ήταν εκείνη τη στιγμή. Και είχαν δίκιο.

Δεν αξίζει να προσπαθήσετε να χρονομετρήσετε τις αγορές

Τόσο με την πανδημία όσο και με τη χρηματοπιστωτική κρίση, εκείνοι που πούλησαν με άσχημα νέα και περίμεναν την ανάκαμψη της οικονομίας να επιστρέψουν στην αγορά θα είχαν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους. Όσο συναισθηματικά δυσάρεστες είναι οι μεγάλες πωλήσεις, η ιστορία δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών είναι καλύτερα να μην προσπαθούν να εισέλθουν μέσα και έξω από την αγορά.

Οι αποδόσεις ενός υποθετικού επενδυτή που έβαλε 10.000 $ σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη S&P 500 στις αρχές του 1980 και έχασε τις πέντε καλύτερες μέρες της αγοράς έως τα τέλη Αυγούστου 2020 θα ήταν 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από αυτές ενός ατόμου που παρέμεινε επένδυσε καθ ‘όλη την περίοδο, σύμφωνα με μια ανάλυση της Fidelity Investments Inc.

«Τι πρέπει να σκεφτεί ο μακροπρόθεσμος επενδυτής κατά το επόμενο έτος ή τα επόμενα δύο χρόνια, θα αναπτυχθεί η οικονομία; Θα αυξηθούν τα εταιρικά κέρδη; Πιστεύουμε ότι η απάντηση σε αυτά τα σημεία είναι ναι, και γι ‘αυτό, πιστεύουμε ότι η αγορά έχει αρκετά καλά θεμέλια », δήλωσε η Kelly Bogdanova, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας χαρτοφυλακίου RBC Wealth Management.

Οι προβλέψεις είναι απλώς προβλέψεις

Αυτή τη φορά πέρυσι, οι κορυφαίοι στρατηγικοί της Wall Street εντόπισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές ως επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το εμπόριο όλων, αλλά έπεσε από το ραντάρ για πολλούς διαχειριστές χρημάτων φέτος, αντικαταστάθηκε γρήγορα από ανησυχίες σχετικά με την πανδημία κοροναϊού και την επακόλουθη οικονομική διακοπή.

Πρόβλεψαν επίσης ευρέως τα μικρά κέρδη για το S&P 500. Αλλά μέχρι τον Μάρτιο, αναλυτές της BMO Capital Markets και της Oppenheimer Asset Management δήλωσαν ότι θα αναστείλουν τους στόχους τους στο τέλος του έτους λόγω του πόσο δύσκολη ήταν η πρόβλεψη της πορείας της αγοράς. Άλλοι έκοψαν τους στόχους τους μετά την πώληση της άνοιξης, μόνο για να τους χτυπήσουν ξανά μετά το θερινό ράλι. Η Goldman Sachs Group Inc. μείωσε το στόχο της στο τέλος του έτους σε 3000 το Μάρτιο και στη συνέχεια ανέβηκε σε 3600 τον Αύγουστο και σε 3700 το Νοέμβριο.

Το εμπόριο τεχνολογίας γίνεται όλο και μεγαλύτερο

Το 2020 ήταν η χρονιά που η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc. έγινε η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και η Airbnb έκανε το ντεμπούτο της στη δημόσια αγορά με αποτίμηση μεγαλύτερη από εκείνη της Marriott International Inc., Hilton κ.λ.π

Ήταν επίσης η χρονιά που πολλές εταιρείες τεχνολογίας επωφελήθηκαν δυσανάλογα από μια πανδημία που ανάγκασε τα άτομα να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και στο διαδίκτυο. Το Zoom Video Communications Inc. έχει αυξηθεί κατά 419% για το τρέχον έτος, περισσότερο από 26 φορές το κέρδος του S&P 500. Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης Etsy Inc. έχει αυξηθεί κατά 314% ενώ η PayPal Holdings Inc. έχει αυξηθεί κατά 114%.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Οι Ελληνες δεν χρωστάνε μόνο στους δανειστές αλλά και στο κράτος

admin

Αντιδραση στο τελος στο Χ.Α. με -0,33%-Στο +1,56% έκλεισε ο Τρ.Δείκτης ενώ είχε βρεθεί και -5,5%

admin

Ρυθμίσεις με «κούρεμα» και σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες

admin

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις -Σε λίγους μήνες ξανά στο ίδιο τραπέζι

admin

Γερμανία: O Ιούλιος που κλόνισε το αίσθημα ασφάλειας

admin

Νταβός 2016: οκτώ θέματα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

admin

Η Ευρώπη έγινε 60…

admin

Ανύπαρκτη πλέον η πολιτική πρόθεση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

admin

Ο βασιλιάς των ομολόγων, το γερμανικό bund, ετοιμάζεται να χάσει το «στέμμα» του

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από ύφεση ξοδεύοντας…

admin

Ελληνικές συντάξεις – συμφωνία ή μη συμφωνία

admin

Μεγάλες προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Προβληματισμός για καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

To «όπλο» του Ντράγκι και ο «βραχνάς» για την Τζάνετ Γιέλεν

admin

Το απαρχαιωμένο κατεστημένο της Γαλλίας αντιστέκεται στην επανάσταση του Μακρόν

admin

PwC : Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, αλλά δεν μεταρρυθμίστηκε

admin