Image default
Οικονομία

Με δύο “σκαλοπάτια” η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Με τη διπλή διαδικασία που ακολουθήθηκε στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στην συνέχεια την αποδοχή του ποσού που προκύπτει από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ, θα υλοποιηθεί και ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε, για να υπάρχει ο χρόνος να γίνει σωστός έλεγχος των στοιχείων επιχειρήσεων ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθώσεις σε επιχειρήσεις που ενώ δικαιούνται ενίσχυσης την χάνουν λόγω λαθών στην καταχώρηση στοιχείων ή μικρής προθεσμίας για την υποβολή τους. Ειδική μέριμνα θα δοθεί, να μην χάσουν την ενίσχυση επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μέσα στο 2020, αφού εκεί υπήρξαν παράπονα ότι χάθηκε η ενίσχυση , παρότι είχαν κλείσει με κρατική εντολή. Με αυτά τα δεδομένα, οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, θα πρέπει να αναμένονται περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου να έχει ξεκινήσει, υπενθυμίζεται ότι και σε αυτόν το κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 50% του ποσού που θα προκύψει από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ θα είναι μη επιστρεπτέο. Δηλαδή θα είναι καθαρή επιδότηση. Δικαίωμα συμμετοχής, θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, με εξαίρεση μόνο τις πολύ μεγάλες οι οποίες απασχολούν πάνω από 1000 άτομα.

Μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το ελάχιστο όριο ενίσχυσης δεν θα υπολείπεται των 1000 ευρώ. Ο μεγάλος αριθμός των δικαιούχων της ελάχιστης ενίσχυσης, θα είναι εταιρίες χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Η περιγραφή αυτή περιλαμβάνει ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, και εργαζόμενους με “μπλοκάκι”.

Η ενίσχυση αυτού του κύκλου, θα είναι “συμψηφιστική” αυτής του 4ου κύκλου. Με άλλα λόγια, η μείωση του τζίρου θα αφορά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου Αυτό σημαίνει ότι το ποσό θα συμψηφιστεί και με την ενίσχυση που εξασφάλισαν όσοι εντάχθηκαν στο 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα τους καταβληθεί η διαφορά. Για παράδειγμα , αν μια επιχείρηση η οποία έχει ενισχυθεί πχ με 2000 ευρώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου στον 4ο κύκλο και κάνει αίτηση και στο 5ο κύκλο για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου όπου μέσω του μαθηματικού τύπου του ΥΠΟΙΚ προκύψει ενίσχυση 4000 ευρώ για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου, θα της πιστωθούν 2000 ευρώ αφού θα αφαιρεθεί το ποσό που πήρε από τον προηγούμενο κύκλο.

Στόχος η κάλυψη της μείωσης τζίρου του lockdown

Ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει στόχο να καλύψει την απώλεια επιχειρήσεων τζίρου επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής από τα μερικά lock down που είχαμε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο, και το ολικό lock down που ξεκίνησε από τις 6 Νοεμβρίου και με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προαναγγείλει και 6ο κύκλο, για να καλύψει την μείωση του τζίρου για τους πρώτους μήνες του 2021, όταν θα ισχύουν ακόμη περιοριστικά μέτρα για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής από τους 4 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν ολοκληρωθεί, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με το συνολικό ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin