Image default
Ευρώπη

Η Σουηδία αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2021

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Σουηδία αναλαμβάνει από σήμερα επίσημα για τους επόμενους δώδεκα μήνες, την Προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχει την έδρα του στη Βιέννη, διαδεχόμενη την Αλβανία, η οποία ασκούσε την Προεδρία του Οργανισμού μέσα στο 2020.

Μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου είχε επιλυθεί ένα αδιέξοδο που απασχολούσε επί μήνες τον ΟΑΣΕ και αφορούσε την κάλυψη τεσσάρων κενών σημαντικών θέσεων, ανάμεσα σε αυτές εκείνη του γενικού γραμματέα του Οργανισμού.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ εξέλεξε τελικά στις 4 Δεκεμβρίου κατά τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας Συνόδου του – η οποία διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού — την κορυφαία Γερμανίδα διπλωμάτη καριέρας Χέλγκα Σμιντ, σε νέα γενική γραμματέα του Οργανισμού, η οποία διαδέχεται στη θέση αυτή τον Ελβετό Τόμας Γκρέμινγκερ.

Η 59χρονη νέα γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ θεωρείται εξαιρετικά έμπειρη στην εξωτερική πολιτική, διατελώντας έως τώρα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015 στη Βιέννη.
Τον περασμένο Ιούλιο, η αρχικά προγραμματισμένη παράταση της θητείας των επικεφαλής των θεσμών του ΟΑΣΕ είχε αποτύχει εξαιτίας της αντίστασης κάποιων αντιπροσωπειών, ωστόσο στη διαδικτυακή υπουργική σύνοδο επιτεύχθηκε η απαραίτητη συναίνεση για το πακέτο κάλυψης για τα επόμενα τρία χρόνια, των τεσσάρων ηγετικών θέσεων που πρότεινε η απερχόμενη πλέον αλβανική Προεδρία.

Η έως τώρα υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η 66χρονη Τερέζα Ριμπέιρο, η οποία, πέραν της διπλωματικής της σταδιοδρομίας, έχει εργαστεί στο παρελθόν στον χώρο της ενημέρωσης, αναλαμβάνει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ.

Ο 45χρονος Ιταλός πρώην βουλευτής Ματέο Μεκάτσι είναι ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, το οποίο, με έδρα του τη Βαρσοβία, ειδικεύεται ιδιαίτερα στην παρακολούθηση εκλογών. Ο ίδιος εργαζόταν έως τώρα για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα δικαιώματα του λαού του Θιβέτ, έχοντας ήδη ηγηθεί πολλών αποστολών παρακολούθησης εκλογών για λογαριασμό του ΟΑΣΕ σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν και πρώην πρέσβη της χώρας του στην Αυστρία, τον 56χρονο Κάιρατ Αμπραχμάνοφ, αναλαμβάνει για πρώτη φορά ένας εκπρόσωπος του μετασοβιετικού χώρου, μία από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ, εκείνη του Ύπατου Εκπροσώπου για τις εθνικές μειονότητες.

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία — με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι», την οποία είχαν υπογράψει την 1η Αυγούστου του 1975 στην φινλανδική πρωτεύουσα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες, 33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς — έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών του να έχει αυξηθεί σε 57, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας

Η Τελική Πράξη του Ελσίνκι αποτέλεσε, στα 45 και πλέον χρόνια από την υπογραφή της, τον κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στις χώρες-μέλη της, όπως επίσης αποτέλεσε και αποτελεί και κώδικα συμπεριφοράς των κρατών απέναντι στους πολίτες τους.

Γιατί, η Τελική Πράξη προδιαγράφει στις συμμετέχουσες χώρες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και θέτει τις βάσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Διαδικασίας για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

Σασόλι: Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας

admin

Μπαρνιέ για Brexit: «Η πόρτα μας θα είναι ανοικτή και μετά το τέλος του έτους»

admin

Εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

admin

Αύριο η ομιλία της Φον Ντερ Λάιεν για το μέλλον της Ευρώπης – Τα σημεία που θα εστιάσει στην τοποθέτησή της

admin

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία

admin

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

admin

Μία ελληνική start-up που παρέχει δωρεάν μαθήματα MBA στους εργαζόμενούς της

admin

Εκπαίδευση και κατάρτιση: βασικές και ψηφιακές δεξιότητες απαραίτητες για την εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή

admin

Παραμένουν αποστάσεις για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα

admin

Προώθηση της χρήσης ποδηλάτων για πιο ανθρώπινες πόλεις

admin

Η Ομάδα του Βίσεγκραντ υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ

admin

Politico: «Η Κομισιόν αφήνει τη Γερμανία να ξεφύγει παραβιάζοντας τους όρους για το εμβόλιο»

admin

Αποτίμηση του πακέτου Γιούνκερ

admin

Skroutz και Public εναντίον Amazon και ebay

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Κλειστά χαρτιά από την Μέρκελ για την στάση της έναντι της Τουρκίας

admin

Το «Κύμα Ανακαινίσεων» της ΕΕ για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 9 Ιουλίου

admin

Πράσινο φως Κομισιόν στην εξαγορά της Forthnet

admin

Οι τέσσερις πυλώνες που του γαλλικού ενδιαφέροντος και ο παράγοντας ενέργεια

admin