Image default
Ευρώπη

Goldman Sachs: Τι φέρνει για τις επενδύσεις το 2021

Με τιμή στόχο στις 4.300 μονάδες στο τέλος του 2021 ολοκληρώνει το έτος η στρατηγική ομάδα ανάλυσης των αμερικανικών μετοχών της Goldman Sachs.Παρότι φέτος ο δείκτης βαρόμετρο των χρηματιστηρίων σημείωσε άνοδο 15% (κλείσιμο 3.756 μονάδες), με υψηλή μεταβλητότητα ωστόσο, αυτό δεν φοβίζει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να είναι bullish για τις αμερικανικές μετοχές. Ενδιάμεσα των 4.300 μονάδων, τοποθετεί ως στόχο τις 3.900 μονάδες σε χρονικό ορίζοντα τριμήνου και τις 4.100 μονάδες σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου.

Για την Ευρώπη, η τιμής στόχος για το δείκτης Stoxx Europe 600 (κλείσιμο 399 μονάδες) είναι 405 μονάδες σε τρεις μήνες, στις 420 μονάδες σε έξι μήνες και ο ετήσιος στόχος τοποθετείται στις 430 μονάδες, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται το 6% και να υπολείπεται σημαντικά έναντι των αμερικανικών μετοχών.

Οι τρεις κίνδυνοι στην πρόβλεψη της είναι η διανομή των εμβολίων, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει από τις εκλογικές διαδικασίες στην πολιτείας της Τζόρτζια.

Αναλυτικότερα, η Goldman Sachs είναι πιο αισιόδοξη από το consensus της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 για το 2021.

Η τράπεζα εκτιμάει ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) από τα 136 δολάρια ανά μετοχή θα κινηθούν στα 175 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένα κατά 29% και η αποτίμηση σε πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) θα διαμορφωθεί στις 21,3 φορές έναντι 22 φορές που εκτιμάει το consensus των αναλυτών της αμερικανικής αγοράς μετοχών.

Σημαντικές μεταβολές προβλέπει στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων το 2021. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς θα κινηθεί από το 0,9% στο 1,3% στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 41 μονάδες βάσης (μ.β.) ενώ το γερμανικό bund από το -0,6% αυξηθεί η απόδοση του κατά 19 μ.β. στο -0,45.

Για τις εταιρικές εκδόσεις ομολόγων, η χρονιά αναμένεται πολύ ευνοϊκή αφού για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) προβλέπει πτώση στην απόδοση τους από τις 107 μ.β. στις 100 μ.β. ή πτώση στην απόδοση (σ.σ. και συνεπώς αύξηση στην τιμή των ομολόγων) κατά 7%.

Για τα δε υψηλότερου ρίσκου ομόλογα (high yield) από τις 405 μ.β. θα κινηθούν χαμηλότερα στις 340 μ.β. ή 16% χαμηλότερα, επίδοση που αν τελικά επιτευχθεί θα είναι το trade του 2021 σε όρους ρίσκου/απόδοσης.

Αναφορικά με τα νομίσματα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το δολάριο θα συνεχίσει να διολισθαίνει το 2021, παρά τη μικρή άνοδο που μπορεί να σημειώσει στο επόμενο τρίμηνο. Στο τέλος του 2021, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί στο 1,25 από 1,22 που βρίσκεται τώρα. Αντίστοιχη πορεία προβλέπει και για την αγγλική λίρα, η οποία από το 1,36 θα κινηθεί στο τέλος του 2021 προς το 1,44 ή αύξηση 6%. Αντίθετα, το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γεν θα κινηθεί πτωτικά προς το 100 ή πτώση 2%.

Τέλος για τις αγορές των εμπορευμάτων η επενδυτική τράπεζα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη όπως φαίνεται από τις τιμές στόχους προς προβλέπει για τα βασικά commodities. Το αργό πετρέλαιο τύπου WTI θα είναι ο πρωταθλητής των αποδόσεων αφού από τα 48 δολάρια το βαρέλι η τιμή θα κινηθεί 25% υψηλότερα το 2021 στα 61 δολάρια το βαρέλι. Αν και μικρότερη, εξίσου υψηλή επίδοση προβλέπεται και για το αργό τύπου Brent αφού από τα 52 δολάρια τρέχουσα τιμή, η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή στόχο στα 63 δολάρια ανά βαρέλι ή 22% υψηλότερα.

Σε ένα περιβάλλον που ο κίνδυνος είναι πληθωρισμός και το δολάριο θα διολισθαίνει, η Goldman Sachs αναμένει ισχυρή επίδοση στην τιμή του χρυσού. Από τα 1.890 δολάρια η ουγγιά ο χρυσός στο επόμενο διάστημα θα κάνει άλμα 22% στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά και εκεί θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Dr. Copper, που αποτελεί για πολλούς επενδυτές το βαρόμετρο της διάθεσης για ρίσκο σε όλες τις αγορές, θα κινηθεί ανοδικά με το υψηλό της τάξεως του 20% από τα 7.893 δολάρια ανά μετρικό τόνο στα 9.500 δολάρια στη διάρκεια του 2021. Τέλος, το φυσικό αέριο θα κινηθεί με αρκετά μικρότερη άνοδο το 2021 τάξεως του 4%.

Σχετικα αρθρα

Η πραγματική απειλή για τον φιλελευθερισμό θα έρθει μετά τον Τραμπ

admin

Brexit: Το Λονδίνο αρνείται να χορηγήσει πλήρες καθεστώς στους διπλωμάτες της ΕΕ

admin

Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια

admin

Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσών

admin

Εξάμηνη παράταση στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας αποφάσισαν οι Βρύξελλες

admin

Προστασία των αξιών της ΕΕ: Πρόταση για δεσμευτικό και αποτελεσματικό μηχανισμό

admin

Ευρωβαρόμετρο: Νευρικοί, στη ΛΕΑ και με ποσότητες αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί

admin

Σύνοδος Κορυφής: Τηλεδιάσκεψη Κ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες

admin

ΔΝΤ: Ορισμένες χώρες θα χρειαστούν χρόνια για την επιστροφή στην ανάπτυξη εξαιτίας της πανδημίας

admin

Προτάσεις για μία πράσινη & ανταγωνιστική ευρωπαϊκή Βιομηχανία

admin

Με στόχο η Πάρος να γίνει το 1ο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης στη Μεσόγειο

admin

Το τέλος του «εμβολιαστικού εθνικισμού» ζήτησε ο ΠΟΥ

admin

ΕΠΑνΕΚ: Η πρόοδος με τις 31 χιλιάδες εντάξεις έργων, την υπερδέσμευση κατά 42% και τα έργα – πρωταθλητές

admin

Τζιτζικώστας σε EURACTIV: να φέρουμε πιο κοντά την Ευρώπη στον λαό

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

Tαμείο Αγροτικών Εγγυήσεων: Το χρονοδιάγραμμα, το παρασκήνιο, οι δηλώσεις

admin

Αλλάζει εποχή η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους

admin

Μαριαλένα Τσίρλη: Η Ελληνίδα πρώτη γυναίκα γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

admin