Image default
Οικονομία

Β. Κορκίδης: Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να αποτρέψει μια εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων

Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης να επιταχύνει τις έρευνες στο «πολιτικό εργαστήριο» για την εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας στήριξης της οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. 

Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι «η λύση στην κρίση που σοβεί πρέπει να είναι ο εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός ενός “μορατόριουμ” οφειλών και πληρωμών, που να συμπεριλαμβάνει ρύθμιση, κούρεμα και αποπληρωμή σε 120 δόσεις για όλες τις υποχρεώσεις». 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία κάνοντας λόγο για «εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας». 

«Η ευθύνη του νέου κυβερνητικού σχήματος, απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς, παραμένει η ίδια και πρέπει να αποτρέψει μια εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας», ανέφερε

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κορκίδη:

«Άξιοι υπουργοί παρέμειναν ή έφυγαν και άξιοι ήρθαν, από την πλούσια φαρέτρα βουλευτών της κυβέρνησης για να τοποθετηθούν ή να συμπληρώσουν τους θώκους ευθύνης των υπουργείων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε προ ολίγου, θα πρέπει να επιταχύνει τις έρευνες στο “πολιτικό εργαστήριο” για την εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας στήριξης της οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Τα lockdown, που είναι η μόνη λύση περιορισμού των επιδημιολογικών δεδομένων, μπορεί να έχουν ως ένα σημείο αποδώσει, αλλά σίγουρα έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά, από την επανάληψη του “on-off”.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον με τρόμο τις υποχρεώσεις προς το κράτος, τις τράπεζες και τα ταμεία, που δημιουργήθηκαν εντός πανδημίας και όχι μόνο. Επί της ουσίας, οι αναστολές πληρωμών μπορεί να “παγώνουν” προσωρινά, αλλά “φουσκώνουν”, τόσο τις προηγούμενες οφειλές, όσο και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Η σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τις αντοχές μας, αφού έχει δημιουργήσει ψυχολογική κόπωση και οικονομική αδυναμία, που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο όταν ακουστεί το “click to open” στην αγορά.

Η λύση στην κρίση που σοβεί πρέπει να είναι ο εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός ενός “μορατόριουμ” οφειλών και πληρωμών, που να συμπεριλαμβάνει ρύθμιση, κούρεμα και αποπληρωμή σε 120 δόσεις για όλες τις υποχρεώσεις. Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δείξει τα αντανακλαστικά της στην πανδημική κρίση, αλλά πάντα “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” και ενδεχομένως, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν από τον Πρωθυπουργό να το επιβεβαιώσουν, αλλά και να λειτουργήσουν ως “αμορτισέρ” εύλογων κοινωνικών αντιδράσεων. Η ευθύνη του νέου κυβερνητικού σχήματος, απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς, παραμένει η ίδια και πρέπει να αποτρέψει μια εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας. Ευχαριστούμε πολύ όσους ικανούς υπουργούς αποχώρησαν και ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο όσων υπουργών παρέμειναν, επανατοποθετήθηκαν ή ανέλαβαν, για πρώτη φορά, θέσεις μεγάλης ευθύνης και τεράστιων απαιτήσεων από όλη την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.»

Σχετικα αρθρα

Σχέδιο της κυβέρνησης για «κούρεμα» στην εισφορά αλληλεγγύης

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Πιστώνονται 253,8 εκατ. ευρώ σε 42.783 πρώτους δικαιούχους

admin

Φορολοταρία : Σήμερα η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ – Πώς θα μάθετε αν κερδίσατε

admin

Χατζηδάκης για ΛΑΡΚΟ: Αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι η λύση θα ήταν πτώχευση και λουκέτο

admin

Ποιος λαός πίνει πιο πολύ ούζο από τον Έλληνα

admin

Ηλεκτρικά ποδήλατα με πατέντα από την… Πάτρα

admin

Ικανοποιητικά τα μηνύματα από τον ρυθμό των διεθνών αφίξεων σε Κω, Σαντορίνη, Μύκονο

admin

Ένα, δύο, τρία, πολλά hubs! – Οι ελληνικοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας είναι εδώ

admin

Ηλεκτρονικά τιμολόγια : Στο ΦΕΚ η απόφαση

admin

Lockdown : Σε αναζήτηση λύσης για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων

admin

Δεν ακριβαίνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

admin

Η Βρετανία θα εφαρμόσει νέους παγκόσμιους εμπορικούς δασμούς

admin

DW : Μετά τον κοροναϊό η πανδημία χρέους

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 2,20% -Στις 893,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Τράπεζα Πειραιώς : Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

Διερύνεται η χρήση του διαδικτύου για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών – Τι αγοράζουν οι Έλληνες

admin

Ο κορονοϊός μολύνει τις αγορές ομολόγων

admin

Ρέγκλινγκ : Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 3,7 δισ. από τον ESM και να «γλυτώσει» 800 εκατ. στη 10ετία

admin