Σε νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown, όπως εκείνο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ξαναμπαίνει η Αγγλία, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σωματική άσκηση, ιατρική φροντίδα ή για να ξεφύγουν τα θύματα από μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης του νέου κοροναϊού.

«Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να περιορίσει αυτήν την μετάλλαξη», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει ξανά εντολή να μείνετε σπίτι».

Τα νέα μέτρα, αν και θα ισχύσουν από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, θα ψηφιστούν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Ειδική αναφορά κάνει η βρετανική κυβέρνηση και στα άτομα που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμβολεύοντας τα να αρχίσουν να προστατεύονται ξανά. Οι πολίτες θα λάβουν σύντομα μια επιστολή σχετικά με αυτό.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια σε όλη την Αγγλία θα αρχίσουν να λειτουργούν από αύριο μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα παιδιά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση θα παράσχει υποστήριξη για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν ενώ θα δώσουν και συσκευές σε όσους μαθητές χρειαστούν, ώστε να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή, αλλά το ότι μπορεί να «ενεργήσουν ως φορείς μετάδοσης». Πρόσθεσε πάντως ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη νέα μετάλλαξη

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, «αν τα πράγματα πάνε καλά», ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να προσφέρει την πρώτη δόση σε όλους που ανήκουν στις πρώτες τέσσερις κατηγορίες βάση προτεραιότητας.

Εάν δώσουμε σε αυτές τις τέσσερις ομάδες την πρώτη δόση, θα έχουμε προστατέψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τον ιό, σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Εάν η κατανόησή μας για τον ιό δεν αλλάξει, η διάθεση του εμβολίου εξακολουθεί να είναι επιτυχής, εάν πέσει ο αριθμός των θανάτων και όλοι «διαδραματίζουν το ρόλο τους ακολουθώντας τους κανόνες», ο Τζόνσον ελπίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει από το lockdown μετά το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, οι περιοχές θα αρχίσουν να «κινούνται προσεκτικά».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ», είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουμε τους κανόνες, λέει ο Τζόνσον.

-