Image default
Επιχειρήσεις

Νέα εποχή για την Ελλάκτωρ-Το «όραμα» των Ολλανδών και οι ανακατατάξεις

Νέα εποχή για την Ελλάκτωρ-Το «όραμα» των Ολλανδών και οι ανακατατάξεις

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ ΑΕ, με αντικείμενο την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ύστερα από σχετικό αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest, που κατέχει το 26,7% της εισηγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μεταβολές που έλαβαν χώρα στις 18 και 23 Δεκεμβρίου του 2020, το άμεσο ποσοστό των Ολλανδών διαμορφώθηκε σε 14,1761%, δηλαδή 30.375.397 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές. Λαμβάνοντας υπόψη και το δικαίωμα προαίρεσης (call option), το οποίο αφορά το 12,54% των μετοχών που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, το δυνητικό ποσοστό του Reggeborgh ανέρχεται στο 26,7%, δηλαδή σε 57.257.420 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Στο τέλος του 2020 ανακοινώθηκαν και ορισμένες ανακατατάξεις στη διοίκηση της Ελλάκτωρ. Ειδικότερα, έγινε γνωστή η παραίτηση του αντιπροέδρου Δημήτρη Καλλιτσάντση και του ανεξάρτητου μέλους Μιχάλη Κατούνα. Η παραίτηση των δύο πρώην στελεχών είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή δύο νέων μελών, του Κωνσταντίνου Χατζηπαναγιώτη και του Αλέξανδρου Εξάρχου. Ταυτόχρονα, στη θέση του αντιπροέδρου ορίστηκε το μέχρι πρότινος μέλος Παναγιώτης Δουμάνογλου.

Η παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση επήλθε ως συνέχεια της διαφορετικής προσέγγισης που είχε με τον αδερφό του και διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετηθεί στον Όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση (Αναστάσιος και Δημήτρης) πρόσφατα προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία πώλησης 39,2 εκατ. μετοχών στην Invesco Finance, η οποία ελέγχεται από τους Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου. Εφόσον η πώληση εκτελεστεί έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021, τότε η συμμετοχή των αδερφών Καλλιτσάντση σχεδόν θα μηδενιστεί.

Όσον αφορά τη δεσμευτική συμφωνία πώλησης, οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είχαν προβεί στην αγορά του 5% των μετοχών του Ομίλου, το οποίο άνηκε στους αδερφούς Δημήτρη και Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Μετά τη δεσμευτική συμφωνία αγοράς του επιπλέον 18,3%, το ποσοστό των Καϋμενάκη – Μπάκου θα διαμορφωθεί στο 23,3%. Η αγορά του επιπλέον ποσοστού θα γίνει και πάλι από το νομικό πρόσωπο Pemanoaro Limited, το οποίο ελέγχεται από κοινού από τους αδερφούς Καλλιτσάντση. Πρόκειται για ποσοστό, το οποίο είχε ενεχυριαστεί από το fund Farallon που έχει χρηματοδοτήσει με 50 εκατ. ευρώ την πρωτοβουλία Change4Ellaktor (μέσω της οποίας η διοίκηση της εταιρείας περιήλθε στον έλεγχο των κ.κ. Καλλιτσάντση).

Τέλος, εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest πρότεινε πέντε πρόσωπα, που θα απαρτίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ. Πρόκειται για τους Γιώργο Μυλωνογιάννη, Αριστείδη (Άρη) Ξενόφο, Δημήτριο Κονδύλη, Κωνσταντίνο Τούμπουρο και Αθηνά Χατζηπέτρου.

-

 • διοικητικό συμβούλιο
 • REGGEBORGH INVEST
 • call option
 • Καλλιτσάντσης
 • Δημήτρης Μπάκος
 • Ιωάννης Καϋμενάκης
 • Invesco Finance SA
 • Pemanoaro Limited
 • Change4Ellaktor

  Σχετικα αρθρα

  CEO JPMorgan: Αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάνουν επιτυχημένο σε μια εταιρεία

  admin

  Άνω των 100 εκατ. η επένδυση της Next e.go Mobile – 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας

  admin

  Γιατί βρέθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος με το 26,5% της Mytilineos

  admin

  Apple: Το iOS 14 φέρνει τα πάνω κάτω στη νέα αρχική οθόνη του iPhone

  admin

  Σε μια διετία η «απογείωση» των ιπτάμενων ταξί – Γιατί τα πούλησε η Uber

  admin

  Τι απαντά ο Κ. Δομαζάκης για την μήνυση της Creta Farms

  admin

  Η έρευνα World Cyber Protection Week αποκαλύπτει ότι το 42% των επιχειρήσεων έχασαν δεδομένα και βγήκαν offline το περασμένο έτος

  admin

  Η ACS χορηγός και στη φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα»

  admin

  Πρόσβαση ιδιωτών σε υδροηλεκτρικά δίνει η ΔΕΗ μέσω SPVs

  admin

  Intrasoft: Ανέλαβε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΔΕΔΔΗΕ

  admin

  Χ.Α.: Κυριαρχούν οι αμυντικές επιλογές τίτλων στα χαρτοφυλάκια

  admin

  ΟΛΘ: Τελική ευθεία για την επέκταση του 6ου προβλήτα

  admin

  Αποχωρεί από την Diageo ο Χάρης Ψαρούδας

  admin

  Συνεργασία Sunlight, Seagull και Crown για μπαταρίες λιθίου στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας

  admin

  Αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από πιθανή διακοπή του Πρίνου

  admin

  «Δώρο» 600.000 ευρώ στους εργαζόμενους από τη ΜΕΒΓΑΛ

  admin

  Νέα βουτιά πετρελαίου σε χαμηλά 21 ετών – Μικρή ζήτηση, δεν υπάρχουν αποθήκες!

  admin

  Ανοίγει όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα πλην των κόκκινων περιοχών

  admin